Trei misiuni medicale de prelevare de organe, intr-o singura zi

In doua dintre cazuri, deplasarea echipelor de transplant s-a facut pe calea aerului, cu o cursa de linie si cu avionul SMURD.

 

Dr. Victor Zota

Dr. Victor Zota

Ziua de ieri a fost o zi plina pentru medicii inscrisi in Programul national de transplant, care, in decurs de cateva ore, au participat la trei misiuni de prelevare de organe de la pacienti aflati in moarte cerebrala. In urma acestor misiuni, vietile mai multor pacienti au fost salvate, echipele medicale reusind sa ajunga in timp util atat in centrele unde trebuia facuta prelevarea cat si la spitalele unde organele prelevate au fost transplantate altor pacienti care asteptau de mult o astfel de sansa. Anuntul a fost facut marti seara de medicul Victor Zota, coordonatorul Programului national de transplant, care a precizat ca in doua dintre cele trei cazuri, echipele medicale s-au deplasat pe calea aerului, una la bordul unei curse de linie, cealalta la bordul avionului SMURD, pe care Agentia Nationala de Transplant l-a solicitat de la Ministerul de Interne.

 

transplant-ficatIn avionul de linie s-a urcat echipa medicala din care a facut parte si medicul Radu Zamfir, care a declarat in numeroase randuri ca experienta nefericita traita in urma accidentului aviatic din Apuseni nu i-a indus teama de a mai zbura. Acesta a decolat spre Cluj, acolo unde echipa sa a prelevat ficatul si rinichii unui donator. Ficatul era destinat unui pacient din Bucuresti, iar rinichii au fost transplantati la Cluj unor pacienti cu afectiuni renale cronice. Imediat dupa operatia de prelevare, echipa medicala a zburat inapoi spre Bucuresti, unde ficatul prelevat cu cateva ore in urma a fost transplantat pacientului compatibil.

In acest timp, la spitalul Badasar-Arseni din Capitala aparuse un alt donator, asa ca o noua echipa a fost mobilizata pentru prelevare, de aceasta data deplasarea nefiind o problema. In acest caz, medicii au prelevat rinichii, ficatul si corneea donatorului, organe, care vor fi transplantate ulterior altor pacienti.

 

avionul-smurdA treia misiune a fost la Oradea, aceeasi destinatie pe care o avea si echipajul prabusit in munti pe data de 20 ianuarie. Si de aceasta data s-a hotarat ca deplasarea echipei medicale de la Bucuresti la Oradea sa se faca pe calea aerului, in acest sens fiind solicitat avionul SMURD de la Inspectoratul General al Aviatiei din cadrul Ministerului de Interne. La bord a urcat echipa medicala condusa de medicul Leonard David de la Spitalul Fundeni, avionul aterizand la Oradea dupa lasarea serii. Si aici au fost recoltati rinichii, ficatul si corneea de la donatorul aflat in moarte cerebrala, rinichii plecand apoi spre Cluj iar ficatul si corneea spre Bucuresti.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Tania Manea spune:

    Respect pana la infinit pentru oameni adevarati ce daruiesc viata semenilor lor!

  2. Asociatia LIVERTRANS spune:

    Profesionistii nostrii continua lupta pentru salvarea pacientilor aflati pe listele de asteptare! Respect si recunostinta!

Adaugati un comentariu


 

*