Medicul Radu Zamfir a oferit un nou exemplu de daruire profesionala

31 ianuarie 2014 | 4 comentarii |

La zece zile dupa ce a trecut prin cumplita experienta in Apuseni si la trei zile dupa ce s-a intors la munca, chirurgul a efectuat primele operatii de prelevare si de transplant hepatic.

 

Dr. Radu Zamfir

Supravietuitor al teribilului accident aviatic produs pe 20 ianuarie in Muntii Apuseni, medicul Radu Zamfir a avut nevoie de doar zece zile pentru a trece peste traumele fizice si psihice pricinuite de acel trist eveniment, grabindu-se sa isi reia cat mai repede activitatea de a salva in continuare vietile pacientilor. Lasand in urma trecutul, inclusiv unele barfe absolut gratuite, aparute intre timp pe seama sa, chirurgul Radu Zamfir nu s-a complacut prea mult in postura de pacient al spitalului la care profesa, asa ca dupa doar cateva zile de internare, timp in care a fost supus unor evaluari clinice ale caror rezultate au fost favorabile, s-a externat, iar in prima zi a saptamanii in curs a revenit la munca.

Mai mult de atat, imediat ce a aparut un donator de la care puteau fi prelevate organe, medicul si-a asumat din primul moment aceasta misiune, chiar daca ultima data cand pornise la drum pentru o operatie similara lucrurile se terminasera foarte prost, avionul in care se deplasa impreuna cu alti trei medici si o studenta la medicina aterizand fortat in padurea din Apuseni, iar pilotul si studenta si-au pierdut viata.

Fiind pe deplin refacut si din punct de vedere psihic, nu a stat niciun moment pe ganduri inainte de a pleca in aceasta noua misiune, de aceasta data spre Sibiu.

 

organe transplantDonatorul era un tanar de 35 de ani, victima a unui accident, care suferise traumatisme severe la nivelul capului si se afla in moarte cerbrala, familia dandu-si acceptul de a i se preleva organele ce puteau fi folosite pentru transplanturi ulterioare. „Este vorba despre ficat, rinichi, tesuturi, dar si cord si pancreas, iar pentru acestea din urma vor fi facute evaluari de catre specialistii care vor veni din Targu Mures si Cluj. Totodata, rinichii vor transplantati unor pacienti din Cluj” declara in cursul zilei de joi, medicul Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant, referitor la prelevarile ce urmau a fi facute.

Dr. Radu Zamfir a acceptat fara nicio retinere sa se deplaseze imediat la Sibiu, impreuna cu alti trei medici si o asistenta, deplasarea facandu-se cu o ambulanta. A fost chiar numit seful echipei de medici care a plecat de la Bucuresti pentru prelevarea ficatului pacientului aflat in moarte cerebrala, la spitalul din Sibiu intalnindu-se si cu medicii veniti de la Targu Mures pentru prelevarea cordului si cu cei de la Cluj, care aveau sa preleveze rinichii.

 

transplant hepaticLa spitalul din Sibiu, medicul Radu Zamfir a intrat in sala de operatii fara niciun fel de emotie, impreuna cu restul echipei medicale, reusind sa preleveze cu succes ficatul de la donator. Nefiind niciun minut de pierdut, echipa medicala a pornit inapoi spre Bucuresti, cu ficatul prelevat, la Spitalul Fundeni, unde o pacienta compatibila pentru a-i fi transplantat organul astepta cu emotie sansa la o noua viata. Aceasta este o pacienta de 45 de ani, cu cancer hepatic grefat pe ciroza hepatica si care de mai bine de un an astepta sa apara un donator compatibil de la care sa ii fie transplantat un ficat sanatos.

La scurt timp dupa ce a revenit la Spitalul Fundeni, medicul Radu Zamfir s-a pregatit din nou de operatie, de aceasta data interventia fiind una de transplant hepatic. Ficatul prelevat de la donatorul din Sibiu i-a fost transplantat pacientei care suferea de ciroza, in urma cu cateva ore, echipa medicala condusa de medicul Irinel Popescu anuntand in cadrul unei conferinte de presa ca operatia a fost un succes.

La conferinta de presa a participat si dr. Radu Zamfir, care a declarat cu aceasta ocazie: „Cand am aflat de operatia de prelevare, ne-am gandit sa ne facem datoria fata de acesti pacienti. Am plecat cu salvarea de la Spitalul Fundeni, am ajuns la Sibiu, s-a desfasurat operatia, ne-am intors. Ieri, am avut o interventie programata, dupa care am efectuat si aceasta prelevare hepatica”.

 

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu

La randul sau, seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, doctorul  Irinel Popescu, a declarat ca acesta a fost cel de-al saptelea transplant hepatic realizat de la inceputul anului, ritmul de transplanturi la Fundeni fiind de aproximativ 10 pe luna. „Pe lista pentru transplant, la Fundeni, sunt peste 400 de pacienti. Dupa accidentul aviatic au avut loc 4 operatii de transplant cu tot cu acesta de astazi. Din momentul in care s-a clampat aorta la donatorul de la Sibiu la ora 5.30 si pana la 11.25 cand a ajuns aici, sunt sase ore, ceea ce inseamna ca este o limita buna. In teorie se spune ca merg si 12 ore, dar am cautat sa evitam. Sase ore reprezinta un timp foarte bun si asta ne da sperante ca ficatul va functiona”, a mai adaugat acesta.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (4)

  1. Petre Postolache spune:

    Toti cei patru medici care au supravetuit ar trebui decorati de presedentie, la fel ca salvatorii!

  2. R. Daniela spune:

    FELICITARI, RESPECT !

  3. Meluzina Ciobanu spune:

    Tot respectul si admiratia… Asa ar trebui sa fim toti…din tagma medicala…poate din cel putin alte doua profesii?!

  4. Istrate Elena spune:

    RESPECT !

Adaugati un comentariu


 

*