Consiliul Judetean Buzau a primit in administrare cladirea si terenul fostului spital de la Parscov

31 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

In locul Centrului de Sanatate Parscov, inchis in 2011, se va infiinta un Centru Multifunctional, care va functiona ca sectie externa a spitalului Judetean de Urgenta Buzau.

 

consiliu-31-mart-2013-(2)In aceasta dimineata a fost facut un nou pas inainte in directia redeschiderii unitatii medicale care a functionat pana in 2011 la Parscov, consiliarii judeteni aproband in unanimitate Hotararea promovata de presedintele Cristi Bigiu, prin care imobilul în care a functionat Centrul de Sanatate Parscov, terenul aferent si aparatura medicala care a mai ramas să fie trecute in administrarea Spitalului Judetean Buzau, implicit a Consilului Judetean, institutia care coordoneaza unitatea medicala.

Dupa ce a fost inchis pe vremea guvernarii Boc, odata cu Spitalul de Boli Cronice Patarlagele si Spitalul Comunal Vintila Voda, desi era unul dintre putinele din tara care oferea ingrijiri paliative, fiind dotat cu aparatura moderna si avand personal medical pregatit in aceasta specialitate, Centrul de Sanatate de la Parscov a intrat în conservare, fiind lasat in grija Consiliului local al comunei, care nu avea insa capacitatea de a redeschide unitatea medicala. Printr-o Hotarare de Guvern adoptata la sfarsitul anului trecut, s-a decis ca toate componentele bazei materiale ale fostului Centru de Sanatate Parscov, inclusiv stocurile de medicamente si materiale sanitare sa fie date in administrare Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, unitate de a carei buna functionare raspunde Consiliul Judetean, decizia de preluare in administrare fiind parafata astazi, odata cu aprobarea data prin vot de catre consilierii judeteni.

 

spitalul parscovAutoritatea judeteana buzoiana intenționeaza sa redeschida unitatea medicala de la Parscov, avand in plan infiintarea, in vechiul sediu al Centrului de sanatate, a unui Centru Multifunctional care să faca parte din structura Spitalului Judetean, functionand ca sectie exterioara a acestuia.

Redeschiderea spitalului de la Parscov era un obiectiv pe care si-l propusesera inca din campania electorala, atat actualii reprezentanti ai administratiei judetului cat si cei ai administratiei locale. In nenumarare randuri, Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, si-a exprimat dorinta ca spitalul sa fie dat in administrare institutiei pe care o conduce, facand mai multe demersuri in acest sens, cu sprijinul colegului sau de partid, deputatul de Buzau, George Scutaru. Totodata, redeschiderea spitalului din localitate a fost unul dintre obiectivele pe care Gheorghe Sturzu, actualul primar al comunei, a promis in campania electorala ca le va duce la indeplinire.

 

spital-parscov-inchisLa data la care a fost inchis pe motiv ca era „nerentabil”, Centrul de Sanatate Parscov era unul dintre putinele centre de ingrijire paliativa din Romania, aici fiind ingrijiti bolnavi cronici sau aflati in faza terminala a bolii. Era deservit de personal medical special pregatit pentru acest tip de ingrijiri, iar inainte cu putin timp de a-i fi pus lacatul pe poarta, fusese reabilitat si dotat cu aparatura moderna, devenind unul dintre cele mai bine reprezentate centre de acest gen din tara. Acesta a functionat, din pacate pentru scurt timp, cu 20 de paturi pentru bolnavi cronici si 30 pentru bolnavii incurabili, care aveau nevoie de ingrijiri paliative.

De la momentul inchiderii, cladirea si aparatura au intrat in conservare, personalul medical a plecat la alte unitati medicale, alternativele de functionare fiind transformarea lui intr-un Centru pentru ingrijire batrani, transformarea intr-un Centru de permanenta sau intr-o unitate medicala privata. Ultima varianta parea la un moment dat posibila, dr. Paul Coastache, unul dintre medicii care au lucrat ani buni in fostul spital solicitand concesionarea unitatii medicale. I s-a acordat acest privilegiu, dar spitalul a ramas tot cu lacatul pe poarta, astfel ca autoritatile locale au facut demersuri pentru preluarea in administrarea Consiliului Judetean si repunerea in functiune.

 


Adaugati un comentariu


 

*