Consiliul Judetean Buzau a demarat resuscitarea spitalului de la Parscov

28 martie 2014 | 2 comentarii |

Presedintele Cristi Bigiu a mers astazi pentru a vedea cum arata ceea ce a mai ramas din fosta institutie medicala pe care Consiliul Judetean vrea s-o redeschida sub forma unui Centru Medical Multifunctional, in luna mai a acestui an.

 

Bigiu si Sturzu-477Peste 22.000 de locuitori din 10 comune au primit astazi vestea cea buna ca in sfarsit, spitalul abandonat in ultimii trei ani la intrare in comuna Parscov va fi redeschis si va functiona in sistem de stat. Cei trei ani de agonie intre destinatia decisa de Ministerul Sanatatii, de a fi transformat in camin pentru persoane varstnice sau de preluare in sistem privat de catre un medic buzoian au dus la uzarea fizica a cladirilor, la distrugerea instalatiilor sanitare, la expirarea medicamentelor si la stricarea aparaturii care mai putea fi folosita.

Astazi, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu a mers la Parscov si a vizitat spitalul abandonat, pe care institutia pe care o reprezinta il reabiliteaza, redimensioneaza si modernizeaza adaptandu-i functionalitatea ca exterioara a Spitalului Judetean Buzau. In prima faza se deschide un Ambulatoriu  cu sase cabinete medicale, care va dispune si de paturi cu internare in regim de zi.

Desigur, nu vorbim despre o redeschidere a fostului spital, asa cum a fost odinioara, dar va fi i unitate medicala care va functiona in regim ambulatoriu, iar astfel, pe de o parte, cei peste 22.000 de cetateni arondati zonei, nu vor mai fi nevoiti sa merga pana la Buzau de, iar pe de alta parte speram sa scadem presiunea pe Spitalul Judetean, unde se prezeinta multe cazuri care pot fi rezolvate intr-un cabinet medical”, a declarat Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean, dupa o prima evaluare a cladirii.

 

Simona Nita, administrator

Simona Nita, administrator

Simona Nita este contabil la SJU si noul administrator al Sectiei Parscov.  Nu stie exact cum vor evolua lucrurile, dar astazi, declara aceasta, s-a facut inventarul fizic al cladirilor care „intr-o luna si jumatate, dupa cum am primit informatii de la Consiliul Judetean, se va redeschide in prima faza ca o policlinica la fosta sectie de interne, cu cabinete medicale cu internare de zi, dupa care nu mai stim. Acum am facut inventarul si am preluat cladirile, aparatura de nefolosit si medicamentele expitrate. Nu lipseste nimic din spital, insa nefiind folosite trei ani de zile, va dati seama ca nu mai sunt utile. Este o problema la instalatia termica de la interne, care nu a fost golita peste iarna si au crapat tevile, in rest instalatia sanitara merge. Redeschiderea spitalului este foarte importanta pentru oamenii de aici, pentru ca drumul pana la Buzau este costisitor, iar cheltuielile ambulantelor sunt destul de mari pentru a prelua din zona cazuri marunte din punct de vedere medical. Vorbim de 10 comune dispuse pe o raza de 40 de km. Sunt copii si batrani multi si multi nu isi permit sa ajunga la Buzau la spital. Din punctul meu de vedere nu este suficineta doar o policlinica”, spunea aceasta, mentionand ca spitalul a fost modernizat cu termopane si are interioarele renovate in 2008 – 2009, cu fonduri de la Ministerul Sanatatii si cu ajutorul primariei din localitate.

 

Cristi Bigiu si Gheorghe Sturzu  la Parscov

Cristi Bigiu si Gheorghe Sturzu

Cel mai important sprijin pe care il asteapta parscovenii in vederea redeschiderii fostului spital, va fi cel financiar, pe care in mod evident il va asigura Consiliul Judetean, devenit de astazi partener al resuscitarii acestei unitati medicale construita in 1935 si in care au venit pe lume zeci de mii de copii.

Chiar presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, nascut si el in zona Parscov, a vizitat cladirea care va functiona, din luna mai, ca o policlnica.

Am reusit sa obtinem aprobarile si sa il transformam in Centru Medical Multifunctional cu internare de zi. Este nevoie de o serie de lucrari pentru ca instalatia de incalzire este sparta, acoperisul deteriorat, trebuie umblat si la geamuri, este necesara si o igienizare generala, pentru care potrivit estimarilor noastre ar fi necesara suma de 450.000 de lei. Sigur ca ar fi fost preferabil ca spatiul sa nu fi fost inchis si sa nu fi fost deteriorat, iar de acesti bani sa cumparam aparatura, dar nu avem incotro. Este o zona imbatranita si cu atat mai mult era nevoie de redeschiderea acestui spital. Vor fi aici cabinete medicale pentru specialitatile medicina interna, chirurgie, pediatrie, ginecologie, ORL. Vor fi si 14 paturi pentru internarea de zi a adultilor, precum si alte sase paturi pentru copii. Situatiile mai dificile vor fi preluate de Ambulanta si vor fi transportate la spitalul din Buzau. Medici din spitalul mare, pe specializarile mentionate anterior, vor asigura serviciile medicale corespunzatoare”, a explicat Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean Buzau.

Cel mai nostalgic dar si mai fericit s-a dovedit a fi primarul Gheorghe Sturzu, care nu poate uita ca aici isi rezolva, populatia din zona, majoritatea problemelor medicale si nici ca el aici s-a nascut. S-a aratat insa multumit ca oamenii vor avea acces la asistenta medicala de specialitate si promite ca va participa si Consiliul local la efectuarea lucrarilor, cu „forta de munca si cu ce mai putem”.

 

Spitalul Parscov, aproape o ruina

Spitalul Parscov, aproape o ruina

In aprilie 2011, Spitalul comunal Parscov era unul dintre cele trei spitale buzoiene desfiintate de Guvernul Boc, odata cu alte 66 de unitati medicale cu paturi din tara, intre care si cele de la Vintila Voda si Patarlagele. Scopul declarat al ministrului Sanatatii din acea vreme, udemeristul Cseke Attila, a fost acela de a transforma unitatile medicale desfiintate in camine pentru persoane varstnice, pentru a diminua presiunea interanrilor cazurilor sociale de pe spitale, dar s-a dovedit ca Ministerul Muncii, cel al Finantelor si comunitatile locale aveau alte optiuni, iar spitalele continua sa fie supraaglomerate cu bolnavi cronici, de multe ori ajunsi in stare grava pentru ca sunt cazuri sociale si, din lipsa de bani, ajung in stare critica la unitatile de primire urgente, necesitand internare si cheltuieli inzecite decat daca ar fi fost tratati corespunzator, printr-un program social.

S-a reusit doar in cazul Vintila Voda, iar spitalul din Patarlagele a trecut in proprietate privata, fiind trasformat radical, potrivit standardelor occidentale, in Centru Medical Multifunctional, avand si o sectie de bolnavi cronici, cateva paturi pentru recuperare neurologica si alte cateva pentru ingrijiri paliative.

 

Bigiu si Sturzu la Parscov 472La Parscov, lucrurile s-au oprit in loc. Atunci, in 2011, personalul medical a fost redistribuit la spitalale Sapoca si Judetean Buzau, iar cel auxiliar a fost trimis in somaj. Ansamblul de cladiri de la Parscov a fost cocesionat de dr. Paul Costache, fost medic de medicina interna timp de multi ani in unitatea de la Parscov, in speranta ca va putea, mai ales in calitate de om de-al locului, sa redeschida spitalul. Anii au trecut si medicul Costache nu a reusit sa primeasca avizele necesare de la Ministerul Sanatatii, spun oficialii care astazi au facut inventarul, dupa ce au luat decizia redeschiderii acestui spital in sistem public, pentru ca deserveste 10 comune cu peste 22.000 de locuitori.

Printr-o hotarare de Guvern, semnata de fostul ministru al Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, pe ultima suta de metri a mandatului sau, inainte de ruperea Coalitiei USL si in urma diligentelor facute in acest sens de presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu, si deputatul PNL George Scutaru, Spitalul Judetean de Urgenta  (SJU) Buzau a preluat, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau, fostul spital. De astazi, acesta a devenit, oficial, sectie exterioara a celei mai mari unitati sanitare cu paturi din judet, iar lucrarile de reabilitare au fost demarate.

 

 



Comentarii (2)

  1. Loredana spune:

    Iar eu voi veni pe 1 mai cu foarfeca sa tai panglica.

  2. Buzoianul spune:

    Sa fi politician inseamna sa vinzi iluzii…
    Ar trebui facut un studiu inainte de a investi bani.
    Atata timp cat nici la spitalul Judetean nu se mai pot asigura garzile la unele specialitati, iar medicii de pe sectii pleaca unul cate unul, Cristi Bagiu viseaza cabinete de consultatii nenumarate (dar fara medici).
    Orice politician este justificat sa viseze: nu costa nimic, visurile aduc voturi, proiectele care raman fara finalitate aduc in schimb bani (in unele buzunare) din investitii – doar se apropie campania electorala.
    Anul trecut visa cu ochii deschisi ca pana in decembrie va deschide maternitatea – nu l-a costat nimic un vis.
    Dar sa visezi trei proiecte este ”foarte tare” (ca sa poti sa faci acest lucru trebuie sa fii cel putin sef de consiliu judetean): deschiderea unitatii de la Parscov, redeschiderea (a nu stiu cata oara) a maternitati, plus lucrari de termoficare si anvelopare la Spitalul Judetean.

Adaugati un comentariu


 

*