Sanatatea, domeniu prioritar intre proiectele pentru acest an ale Consiliului Judetean Buzau

19 februarie 2014 | 0 comentarii |

Inaugurarea si darea in folosinta a noii Maternitati, redeschiderea fostului spital Parscov si extinderea sectiei UPU a Spitalului Judetean sunt principalele obiective din domeniul medical ale presedintelui Cristi Bigiu

 

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Cristi Bigiu, presedintele CJ Buzau

Anul 2014 va consemna o serie de momente importante pentru sanatatea  buzoiana. O noua Maternitate va fi data in folosinta dupa doi ani de la inaugurarea fictiva facuta de fosta conducere administrativa a judetului, iar un spital va fi redeschis, in beneficiul a mii de localnici de pe Valea Buzaului. In privinta acestor doua obiective foarte importante, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristi Bigiu, a dat astazi asigurari ca vor fi duse la indeplinire, impreuna cu alte proiecte ce tin de domeniul Sanatatii, considerat prioritar de administratia locala. Afirmatia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa, in care presedintele CJ Buzau a anuntat care este bugetul pe acest an si care sunt principalele proiecte ce se vor desfasura la nivel judeteanm cel mai important fiind darea in folosinta a noii Maternitati.

Astfel, bugetul pe acest an al Consiliului Judetean este de 222,44 milioane de lei, dintre care 87,55 de milioane sunt destinati proiectelor si cheltuielilor curente din domeniul asistentei sociale. O parte din banii ramasi vor fi canalizati catre proiecte ce tin de domeniul Sanatatii, cum ar fi asigurarea unei surse proprii de apa pentru Spitalul Judetean sau redeschiderea spitalului de la Parscov, inchis in 2012, sub guvernarea Boc.

 

Spital-Parscov

Cristi Bigiu sustine ca si in acest an va fi acordata o atentie deosebita domeniului Sanatatii, mentionand ca dupa reabilitarea ambulatorului de specialitate, finalizata anul trecut dupa o investitie cu fonduri europene si de la Consiliul Judetean, in valaore de 1,37 de milioane de lei, anul acesta se va trece la reabilitarea termica a Spitalului Judetean, tot printr-un proiect european. Alti  50.000 de lei vor fi alocati de Consiliul Judetean proiectului de forare a unui put de mare adancime, realizat in parteneriat cu IHS, pentru asigurarea unei surse de apa proprii Centrului de Dializa si Spitalului Judetean de Urgenta.

Nu in ultimul rand, presedintele CJ Buzau si-a exprimat speranta ca in cursul lunii mai, fostul spital de la Parscov, care va functiona ca sectie exterioara a Spitalului Judetean de Urgenta, va fi redeschis, ca Centru multifunctional.

„Dupa cum stiti, am preluat in admninistrare fostul spital de la Parscov, pe care intentionam sa il redeschidem cat mai curand, pentru ca sunt mii de oameni in zona care au nevoie de unitatea medicala. La acest moment se face o igienizare, pentru ca spitalul a fost inchis timp de doi ani de zile, iar dupa terminarera lucrarilor, cam in cursul lunii mai, va redeveni functional ca Centru de zi, direct subordonat Spitalului Judetean”, a punctat Bigiu.

 

Maternitate 1

Cel mai important obiectiv ramane totusi functionarea noii Maternitati, presedintele CJ Buzau dand de inteles ca problema financiara ar fi rezolvata, insa trebuie respectate anumite proceduri legale, ce ar mai putea intarzia cu cateva luni deschiderea unitatii. O parte dintre aparatele necesare au fost achizitionate cu banii primiti de la Guvern la sfarsitul anului precedent, insa mai este nevoie de aparatura in valoare de aproximativ trei milioane de euro. Pentru aceasta au fost intocmite caietele de sarcini ce urmeaza a fi trimise, in urmatoarele doua saptamani, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Aici ar putea astepta pana in 30 de zile, sa fie studiate si aprobate, dar odata facut acest pas va urma  organizarea licitatiilor pentru achizitia aparatelor”, a explicat presedintele CJ Buzau, de ce inaugurarea noii Maternitati ar putea avea loc abia in a doua jumatate a acestui an si nu mai curand. In cazul in care licitatiile vor fi urmate de contestatii, va mai trebui sa treaca o perioada pana la solutionarea acestora, eventual sa se organizeze o noua licitatie, asa ca este aproape imposibil ca maternitatea sa fie deschisa in aceasta primavara, asa cum se preconiza, a mai spus Cristi Bigiu, apreciind ca obiectivul medical ar putea fi dat in folosinta oficial, spre sfarsitul verii.

 

UPU 837

Vestea buna este insa aceea ca autoritatile locale au in prezent o certitudine financiara in privinta celor 3 milioane de euro necesari achizitionarii aparaturii. S-au facut diligente pe langa factorii de decizie din Executiv si se fac eforturi pentru obtinerea unor noi sume necesare investitiei in aparatura pentru maternitate, dar daca acesti bani vor intarzia sa soseasca, Cristi Bigiu spune ca s-a luat in calcul posibilitatea contractarii unui imprumut bancar.

„De bani suntem siguri, fie vin de la Guvern, asa cum ni s-a promis, fie facem un imprumut bancar. Deja am purtat discutii cu doua banci si au fost de acord sa ne acorde creditul, vom mai discuta si cu o a treia, apoi vom anliza ofertele, vom face licitatie, asa cum este legal, asa ca vom avea banii  necesari”, a punctat presedintele CJ Buzau. Acesta a mentionat ca in cazul in care se va recurge la credit bancar, suma imprumutata va cuprinde si fondurile necesare contributiei la proiectul de extindere a sectiei UPU a Spitalului Judetean, un alt proiect pe care Consiliul Judetean Buzau intentioneaza sa il puna in aplicare in cursul acestui an, tot cu fonduri europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*