Consiliul Judetean Buzau a parafat creditul pentru dotarea noii Maternitati si modernizarea Spitalului Judetean

14 octombrie 2014 | 1 comentariu |

Imprumutul se ridica la 45 de milioane de lei, pe o perioada de 10 ani, iar autoritatile spera ca astfel sa reuseasca in cele din urma sa deschida noua Maternitate si sa realizeze lucrarile de reabilitare si modernizare ale UPU si Blocului operator de la Spitalul Judetean.

 

imprumut consiliul judetean (2) Consiliul Judetean Buzau a mai facut un pas important catre darea in folosinta a noii Maternitati. Aceasta sectie exterioara a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau asteapta de mai bine de doi ani sa fie deschisa, insa nici acum nu se cunoaste data precisa la care acest lucru s-ar putea intampla. Cert este ca evenimentul nu va avea loc in acest an.

In cursul zilei de astazi, presedintele Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, si un reprezentant al Bancii Unicredit au semnat un contract de imprumut acordat administratiei locale pe o perioada de 10 ani, banii urmand a fi folositi pentru ducerea la indeplinire a trei proiecte importante, dintre care doua tin de domeniul sanatatii. Creditul obtinut este de 45 de milioane de lei si trebuie returnat in termen de 10 ani, dintre care doi ani vor fi perioada de gratie, in care administratia locala va putea plati doar dobanzile si comisioanele.

Cu ocazia semnarii contractului de creditare, Cristi Bigiu a precizat ca oferta Unicredit a fost cea mai avantajoasa, costul imprumutului fiind de 8,61 milioane de euro, adica 19 la suta din valoarea totala a creditului. Pentru acordarea acestui credit, Consiliul Judetean a mai primit oferte din partea BCR, CEC Bank si Exim Bank, insa oferta celor de la Unicredit a fost cea mai avantajoasa.

 

imprumut consiliul judetean (1)Din suma totala de 45 de milioane de lei pe care o va obtine in urma acestui imprumut, Consiliul Judetean va aloca 14 milioane de lei achizitionarii aparaturii de care mai este nevoie pentru deschderea noii Maternitati si 28 de milioane de lei pentru lucrarile de renovare si modernizare a Unitatii de Primiri Urgente si Blocului operator de la Spitalul Judetean, doua proiecte aflate de multa vreme in stand-by, in principal din cauza lipsei de fonduri. Alte 17 milioane de lei din imprumut se vor aloca pentru refacerea Drumului Judetean Ramnicu Sarat-Buda.

Presedintele Cristi Baigiu a afirmat ca „problema banilor s-a rezolvat, iar urmatoarea etapa va fi realizarea caietelor de sarcini si organizarea licitatiilor. La acest moment nu se poate inca preciza cu exactitate cand se va deschide noua maternitate sau cand cele doua sectii importante ale Spitalului Judetean vor fi modernizate“.

 

imprumut consiliul judetean (3)In aceasta privinta, secretarul judetului, Laurentiu Gavrila, a declarat ca urmeaza procedura realizarii caietelor de sarcini si apoi a organizarii licitatiilor, iar la acest moment nu se stie cati ofertanti se vor prezenta si nici daca licitatiile vor fi contestate ulterior, condiitie in care demararea lucrarilor va fi  amanata. La acest moment, Consiliul Judetean mai are in derulare un credit de 17,4 milioane de lei, obtinut in 2012, tot pentru dotarea noii Maternitati.

Totodata, la Spitalul Judetean urmeaza a se demara, in viitorul apropiat, si lucrarile de reabilitare termica, lucrari ce beneficiaza de o finantare europeana in valoare de aproximativ doua milioane de euro.

In ceea ce priveste noua maternitate, pe langa creditul facut in 2012, Consiliul Judetean a mai alocat in cursul anului trecut, 800 de mii de euro, pentru achizitionarea de aparatura, insa nici asa necesarul nu a fost acoperit, fiind necesara o noua alocare, de 14 milioane de lei, bani ce vor proveni din imprunutul parafat in cursul zilei de astazi.

Primii bebelusi se vor naste in Noua Maternitate de pe strada Victoriei, probabil, abia anul viitor.

 Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    E un lucru bun. Dar cred ca prejudiciul facut de Mocanu ar putea acoperi cel putin 1/2 din dobanda. Ulterior poate si Mocanu sa stea pe banii publici dupa gratii !
    Ce parere aveti?

Adaugati un comentariu


 

*