Consiliul Judetean ia in calcul varianta unui management privat pentru Spitalul Judetean de Urgenta Buzau

28 noiembrie 2013 | 1 comentariu |

Afirmatia a fost facuta astazi de Cristi Bigiu, presedintele CJ, care nu a negat nici posibila nominalizare pentru postul de director a medicului Cosmin Ursachescu.Tot astazi, bugetul unitatii medicale a fost suplimentat cu 688.000 de lei.

 

Presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu

Presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu

Problema postului vacant de manager al Spitalului Judetean nu s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei de astazi a Consiliului Judetean, singurul proiect de hotarare referitor la unitatea medicala luat in discutie si aprobat de consilieri fiind acela referitor la o rectificare bugetara pentru acoperirea cheltuielilor de personal.

La finalul sedintei, Cristi Bigiu, presedintele Consiliului Judetean a facut insa referire si la situatia de la cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, afirmand ca „inca se cauta solutii pentru desemnarea unui manager care sa ocupe postul ramas vacant, ca urmare a demisiei medicului Marius Anastasiu”, chiar in ziua in care cadrele medicale din spital au fost in greva de avertisment.

Presedintele Consiliului Judetean a recunoscut ca situatia de la spital nu este in prezent una din cele mai bune, dupa ce doi medici au plecat din sistem pentru a profesa in unitati medicale private, iar managerul care reusise sa redreseze cat de cat situatia financiara a institutiei si-a dat demisia.

 

M. Anastasiu si C. Bigiu

M. Anastasiu si C. Bigiu

Presedintele Cristi Bigiu nu a dorit sa comenteze gestul medicului Marius Anastasiu, dat fiind faptul ca acesta a comunicat ca si-a dat demisia din motive personale, insa a apreciat activitatea acestuia din perioada in care s-a aflat la conducerea Spitalului Judetean, mentionand ca „un merit important a avut prin faptul ca a reusit sa reduca mult din datoriile spitalului si ca a lasat unitatea medicala intr-o situatie financiara mult mai buna decat la preluarea mandatului”. A apreciat, de asemenea, calitatile profesionale ale medicului Marius Anastasiu, declarandu-se multumit ca acesta isi va continua activitatea in cadrul Spitalului Judetean.

Referitor la succesorul acestuia in fotoliul de manager, presedintele CJ a declarat ca „este inca prea devreme sa fie numita o anumita persoana, pentru  ca o astfel de decizie trebuie analizata amanuntit, pentru a fi gasita cea mai buna solutie”.  A precizat insa ca sunt avute in vedere mai multe persoane, pe care nu a dorit sa le nominalizeze, confirmand insa faptul ca medicul Cosmin Ursachescu, numele cel mai vehiculat pentru preluarea postului, este una dintre variante.

 

Consiliul Judetean Buzau

Consiliul Judetean Buzau

Cristi Bigiu a mai afirmat ca este posibil sa se opteze si pentru varianta unui management privat, ceea ce ar insemna ca fraiele unitatii spitalicesti sa fie date pe mana unei firme specializate in management. Aceasta varianta are avantaje si dezavantaje care trebuie bine puse in balanta pentru a se stabili daca managementul privat este solutia cea mai potrivita.

La capitolul avantaje s-ar putea bifa un mai bun management al cheltuielilor, medicamentelor si celorlalte resurse medicale, precum si lipsa oricaror relatii de colegialitate sau amicitie cu angajatii unitatii medicale. Conditia este insa ca managerul privat sa nu fie unul pus pe capatuiala, cum s-a mai intamplat la alte unitati medicale din tara, unde managementul privat s-a dovedit un proiect esuat. Unul dintre principalele dezavantaje cunoscute din start l-a putea constitui costurile mai ridicate necesare pentru plata serviciilor prestate de o firma privata de management.

Deocamdata, autoritatile judetene mai au timp sa analizeze toate variantele posibile, intrucat, conform legii, unitatea spitaliceasca poate fi condusa, asa cum a mentionat si presedintele Bigiu, timp de sase luni, de un director interimar.

 

Dr. Ion Draghici

Dr. Ion Draghici

In prezent, prerogativele managerului Spitalului Judetean au fost preluate, potrivit legii, de medicul Ion Draghici, de asemenea unul dintre numele vehiculate pentru preluarea postului de manager. Urmeaza ca in cel mai scurt timp, Consiliul Judetean, in administrarea caruia se afla unitatea medicala, sa disouna delegarea, pentru sase luni, a unui manager interimar.

In alta ordine de idei, in sedinta de astazi a Consiliului Judetean a fost aprobata o a patra rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli pe anul in curs pentru Spitalul Judetean de Urgenta, in urma hotarararii votata in unanimitate, bugetul unitatii fiind suplimentat cu 688.000 de lei, bani ce vor fi folositi cu pentru cheltuielile de personal, mai precis plata salariatilor.

Totodata s-a alocat suma de 400.000 de lei pentru dotarea noii Maternitati, pentru care la sedinta de luna trecuta, Consiliul Judetean a rectificat bugetul propriu cu suma de 5,4 milioane de lei alocati de Guvern pentru dotarea institutiei spitalicesti.

 



Comentarii (1)

  1. Un grup de medici spune:

    Punct si de la capat…
    Referitor la Dr. Anastasiu – da, si-a facut treaba corect si a facut eforturi pentru buna desfasurare a activitatii spitalului.
    Un lucru trebuie insa lamurit, respectiv reducerea datoriilor – acesta nu este meritul managerului si nici al Consiliului Judetean. Meritul este al directivelor UE care au impus reducerea datoriilor la maxim 2 luni. Mai pe sleau spus, Romania trebuie OBLIGATA sa-si faca treaba de catre altii, evitand astfel hotia guvernantilor (Romania este guvernata din exterior).
    In legatura cu managementul privat este doar o gogorita mostenita de la inteligentul Boc. Managementul privat legat de politica nu merge – asa cum au dovedit-o si alte tentative esuate (o mica exceptie, partiala, la Tarom!).
    Nu poti face management privat decat in conditii cat se poate de clare: libertate de decizie, plata neconditionata a serviciilor efectuate corect, respectarea definitiei contractarii (la acest moment CJAS prin CNAS impune conditii si nu negociaza), posibilitatea intreruperii serviciilor oferite daca nu se fac platile la timp, salarizare diferentiata dupa munca si nu dupa o grila facuta intr-un birou obscur.
    Fara respectarea acestor aspecte, spitalele din Romania se vor stinge incetul cu incetul, iar personalul medical va pleca.
    Primii, dupa cum se si vede, pleca medicii care si asa sunt putini si prost platiti.
    Spitalului Nehoiu i se pregateste deja prohodul. Cu 3-4 medici in prag de pensie si un personal supraevaluat, fara a putea deconta servicii suficiente la CASA, urmeaza a se inchide cat de curand. Suprevietuieste doar datorita unor decizii politice care nu au nici o legatura cu eficienta, ci numai cu numarul de voturi care s-ar pierde daca ar fi reorganizat corect.
    Spitalul Judetean nu este nici el departe de acelasi scenariu.
    Politicienii au reusit sa stopeze greva doar datorita unor lideri vanduti (Sanitasul si medicii au mai avut lideri vanduti sau care ajuns chiar la puscarie).
    Stoparea grevei nu va insemna si oprirea exodului personalului calificat.

Adaugati un comentariu


 

*