Consilierii judeteni decid vineri daca Spitalul Judetean va avea sau nu management privat

18 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Proiectul de hotarare, semnat de presedintele Consiliului Judetean Cristi Bigiu, se afla pe ordinea de zi si va fi discutat in ultima sedinta ordinara a deliberativului judetean din acest an.

 

Presedintele Cristi Bigiu a semnat proiectul

Presedintele Cristi Bigiu a semnat proiectul

Pe lista problemelor care vor fi dezbatute vineri, in ultima sedinta ordinara din acest an a Consiliului Judetean Buzau, se afla si un Proiect de Hotarare pentru aprobarea asigurarii managementului privat in cazul Spitalului Judetean, varianta depspre care presedintele CJ, Cristi Bigiu, afirma la finalul sedintei de luna trecuta ca este luata in calcul, fara a exclude insa ca este posibil si ca postul sa fie scos la concurs, dupa sase luni, iar actualul manager cu delegatie sa candideze si sa-si prezinte viziunea de eficientizare a unitatii medicale pentru un mandat intreg.

Intre timp, la conducerea celei mai importante unitati spitalicesti din Buzau a fost numit, interimar, medicul Cosmin Ursachescu si se parea ca s-a renuntat la ideea managementului privat, in situatia actuala, este sunt semnale ca aceasta din urma va fi varianta la care se va apela pentru managementul Spitalului Judetean, in cazul in care consilierii judeteni vor adopta vineri proiectul de hotarare.

 

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

In expunerea de motive semnata de presedintele Consiliului Judetean, Crisi Bigiu , se arata ca „un management privat ar constitui o oportunitate pentru imbunatatirea activitatii celei mai unitati medicale din judet, in conditiile in care asumarea unei astfel de responsabilitati este relativ redusa, la nivel de persoan fizica”.

Se poate deduce astfel ca solutia managementului privat este singura viabila pe care Consiliul Judetean o are la indemana in acest moment si ca actualul interimar, medicul Cosmin Ursachescu poate fi persoana care sa fie titularizata acest post numai in cazul in care nu se aproba managementul privat. Totul se va decide insa in urma votului consilierilor judeteni, iar daca proiectul de hotarare va fi adoptat, urmatorul pas va fi selectia prin licitaie publica a firmei ce va asigura manageriatul privat al spitalului, licitatie care va fi organizata de Consiliul de Administratie al unitatii sanitare, cu spirjinul directiilor de specialitate din cadrul Consiliului Judetean.

 

medici buzau 0569Varianta managementului privat la Spitalul Judetean prezinta deopotriva avantaje si dezavantaje, care vor trebui puse in balanta de consilierii judeteni inainte de a vota pro sau contra.  La capitolul avantaje s-ar putea bifa un mai bun management al cheltuielilor, medicamentelor si al celorlalte resurse medicale, precum si lipsa oricaror relatii de colegialitate sau amicitie cu angajatii unitatii medicale. Conditia este insa ca managerul privat sa nu fie unul pus pe capatuiala, cum s-a mai intamplat la alte unitati medicale din tara, unde managementul privat s-a dovedit un proiect esuat.

Unul dintre principalele dezavantaje cunoscute din start l-ar putea constitui costurile mai ridicate necesare pentru plata serviciilor prestate de o firma de management privata.

Tot in sedinta de vineri, consilierii judeteni vor avea de aprobat un proiect de act normativ prin care se modifica statul de functii in cadrul unitatii medicale, pentru incadrarea unor medici sau asistenti medicali care au promovat intr-o treapta profesionala superioara si trebuie remunerati ca atare, potrivit legislatiei in vigoare.

 Comentarii (1)

  1. Marcu Maria spune:

    Sa speram ca se va lua o decizie corecta!

Adaugati un comentariu


 

*