Bilant pozitiv la Zilele Institutului Clinic Fundeni

5 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Evenimentul s-a constituit intr-o serie de sesiuni stiintifice la care au participat foste si actuale cadre medicale ale Institutului care, anul acesta a aniversat 57 de ani de la infiintare.

 

concert Nicolae Voiculet, Zilele I.C.FundeniIn contextul aniversarii celor 57 de ani de existenta, Institutul Clinic Fundeni a organizat, la finele saptamanii trecute, o serie de sesiuni stiintifice reunite sub genericul „Zilele Institutului Clinic Fundeni”, manifestare devenita deja traditionala. Totodata, evenimentul a constituit un moment de bilant, activitatea din ultimul an a Institutului fiind analizata cu plusurile si cu minusurile sale, dupa cum a precizat si managerul unitatii medicale, dr. Carmen Orban. „Zilele Institutului Clinic Fundeni constituie un prilej de marcare prin munca, prin activitati stiintifice si de dezvoltare profesionala, a rezultatelor obtinute in anul care a trecut, de catre o echipa dedicata si performanta, fara de care nu s-ar putea evolua. De altfel, progresul continuu pe care il urmarim in cadrul Institutului Clinic Fundeni este dependent de aceasta echipa cu un inalt nivel de competente, pentru care salvarea si imbunatatirea vietii pacientilor este principalul deziderat, mai ales in conditiile in care vorbim despre o unitate medicala care se confrunta cu patologii dintre cele mai dificile”, a declarat dr. Orban, cu prilejul evenimentului.

Ceremonia de deschidere a avut loc in amfiteatrul Thomas Starzl, din cadrul institutului, dupa care lucrarile s-au mutat la Poiana Brasov, derulandu-se sub sloganul „Daruim viata la naltime”.

 

medici fundeniEvenimentul a reunit personalitati din cadrul institutului si din elita lumii medicale romanesti care au contribuit, intr-o forma sau alta, la evolutia unitatii medicale.

Bilantul ultimului an de activitate prezentat cu aceasta ocazie a evidentiat deschiderea personalului medical fata de metodele noi de gestionare a diferitelor patologii, prin numeroase dezbateri si cursuri organizate, care au adus in prim-plan progresul in medicina. Dezvoltarea infrastructurii de ingrijire a fost un alt capitol prioritar pentru Institutul Clinic Fundeni care, la inceputul acestui an, a inaugurat un compartiment de primire a pacientilor, ce include un birou de internari pentru pacienti cronici si o sala de asteptare, in vederea optimizarii accesului si modalitatii de asteptare.

La scurt timp a fost deschisa o sala de kinetoterapie, dotata modern, destinata pacientilor cu hemofilie, care pot beneficia de servicii de recuperare, la cele mai inalte standarde.

 

fundeni (2)

Extinderea la nivel de infrastructura a Institutului Clinic Fundeni a continuat, in luna mai 2016, cu inaugurarea Centrului de Excelenta in Medicina Translationala, orientat catre cercetare si educatie, pentru a servi in diagnosticarea precoce a mai multor boli, inclusiv a unora din sfera oncologica. Centrul este organizat pe patru nivele, cu patru laboratoare importante, mai exact chirurgie experimentala, gastroenterologie, biologie moleculara si anatomie patologica, incluzand de altfel si mai multe spatii de studiu.

De la inceputul anului, 35.483 de pacienti au beneficiat de spitalizare continua in cadrul institutului si 45.197, de spitalizare de zi. In acelasi inteval, au fost inregistrate 4.019 urgente, au fost efectuate 5.709 operatii, iar 32.796 de pacienti s-au prezentat la spital avand complicatii si comorbiditati.

 

Conf.dr. Carmen Orban

Conf.dr. Carmen Orban

Managerul unitatii medicale a mai subliniat ca, in ciuda deficitului acut de personal cu care se confrunta sistemul public de Sanatate, Institutul Clinic Fundeni beneficiaza de o echipa extinsa, de aproximativ 1.460 de specialisti, care asigura accesul optim al pacientilor la serviciile medicale necesare.

In schimb, la capitolul infrastructura, dr. Carmen Orban a recunoscut ca este nevoie de imbunatatiri. „Daca discutam de medicina performanta, o medicina a anului 2016, care sa raspunda atat patologiilor pe care le tratam, dar si progresului facut in ultimii ani in medicina, atunci, cred ca putem vorbi despre necesitatea realizarii unui spital nou, care sa corespunda nevoilor actuale de ingrijire a pacientilor. Consider ca este important ca pe actuala platforma Fundeni sa se construiasca un spital regional, cel despre care se vorbeste de ani de zile, care sa includa circuite functionale si care sa inglobeze spatiile si logistica necesara pentru asigurarea unei abordari integrate a pacientilor Institutului, pentru a putea acoperi toate patologiile extrem de complicate, precum cele din sfera oncologica, dar si toate tipurile de transplant”, a punctat managerul unitatii medicale.

 

Dr. Irinel Popescu

Dr. Irinel Popescu

Sesiunile stiintifice care au avut loc cu acest prilej au adus in atentia medicilor si asistentilor medicali prezenti ultimele noutati in domeniu. Ca de obicei, de un interes deosebit s-au bucurat lucrarile si studiile prezentate in urma experientei Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic, experienta capatata de specialistii Institutului in urma a 1000 de interventii robotice realizate. Institutul Clinic Fundeni, Centru de referinta in chirurgia ficatului, are o Experienta de peste 3000 de rezectii hepatice, managementul chirurgical al hemangioamelor hepatice implinid deja un deceniu de experienta in Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic. Perfuzia – oxigenare activa cu ajutorul dispozitivului Liverassist, un procedeu de varf in prezervarea grefelor hepatice implementat in Institutul Clinic Fundeni, ca si Prelevarea hepatica in cadrul prelevarii multiorganTransplantul hepatic de la donator viu in Romania sunt componente de baza in realizarea transplantului hepatic, o prioritate nationala a Institutului Clinic Fundeni, unde sub coordonarea profesorului Irinel Popescu – parintele transplantului de ficat din Romania, sute de pacienti au primit a doua sansa la viata.

 

telemedicina 2La fel de interesante au fost lucrarile stiintifice si prezentarile de caz despre Actualitati in urologie, nefrologie, dializa si transplant renal abordate, in care, de asemenea, Institutul Clinic Fundeni are o experienta vasta. Un semnal de alarma a fost tras de medicii institutului asupra prevalentei Bolii Cronice de Rinichi si distributia pe clase de risc in functie de rata de filtrare glomerulara si proteine conform clasificarii KDIGO a populatiei romaniei aflate in mediul rural.

Prezentarile video ale unei interventii sincrone de nefrectomie partiala si cistectomie radicala cu neovezica ortotopica pentru neoplasm renal si vezical infiltrative sau cele ale unor interventii partiale sau radicale prin abord laparoscopic 3D au suscitat un real inters si vii discutii intre specialisti.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*