Medicul buzoian Marius Anastasiu, in prima serie de specialisti in chirurgia hepato-bilio-pancreatica

Alaturi de trei dintre supravietuitorii accidentului din Apuseni si alti chirurgi din tara, acesta va finaliza in toamna un curs de specializare de doi ani, iar dupa sustinerea unui examen, Romania va avea primii 30 de specialisti in acest domeniu.

 

congresZilele acestea are loc, in Capitala, cea dea zecea editie a Simpozionului Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic. In deschiderea evenimentului, profesorul doctor Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec din cadrul Istitutului Clinic Fundeni, a anuntat ca din toamna, Romania va avea primii chirurgi specializati in acest domeniu. Este vorba despre un lot de 30 de medici de la spitale din toata tara, care se pregatesc de doi ani, in cadrul unui curs se specializare in domeniul Chirurgiei hepato-biliaro-pancreatice, curs pe care il vor finaliza in aceasta toamna. Pasul final va fi sustinerea unui examen de atestat, organizat de Ministerul Sanatatii, de promovarea caruia depinde recunoasterea lor ca specialisti in acest domeniu. Medicul Irinel Popescu a mai precizat ca este vorba de prima generatie de chirurgi din Romania care se sepcializeaza in acest domeniu, iar dupa obtinerea atestatului, medicii vor putea efectua independent rezectii majore de ficat, pancreas si transplanturi de ficat.

 

Dr. Marius Anastasiu

Dr. Marius Anastasiu

Printre cei 30 de medici care urmeaza sa devina in toamna primii specialisti romani in chirurgia hepato-bilio-pancreatica se numara si medicul buzoian Marius Anastasiu, dar si trei dintre cei patru chirurgi care au supravietuit accidentului aviatic din Apuseni, de anul trecut, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta la medicina Aura Ion. Este vorba despre dr. Radu Zamfir, dr. Valentin Calu si dr. Catalin Pivniceru care sunt pregatiti sa faca un nou pas important in cariera.

Pana atunci insa, dr. Marius Anastasiu, unul dintre primii romani care au stapanit tehnica chirurgiei laparoscopice, seful Sectiei Chirurgie Generala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau si secretar general al Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Trauma, asa cum si-a obisnuit deja confratii din tara si din strainatate, dar si cititorii SanatateaBuzoiana.ro, va prezenta maine, in cadrul unei sectiuni a Simpozionului de la Bucuresti, o lucrare stiintifica al carei titlu este Strategii optionale in tratamentul pancreatitei acute severe”. Lucrarea, asa cum dr. Anastasiu a precizat in exclusivitate pentru reporterii SanatateaBuzoiana.ro este in stransa legatura cu specializarea despre care vorbim si cu tematica evenimentului din aceste zile, traumatologia ficatului si pancreasului fiind de mare actualitate si complexitate. De altfel, totul are legatura si cu Ghidurile si protocoalele terapeutice pe care SRCUT le pregateste si pentru care, impreuna cu chirurgi din principalele universitati de medicina din tara, ne-am intalnit la Buzau, deja, de doua ori si pe care speram sa le finalizam pana in toamana, cand are loc Congresul Societatii Romane de Chirurgie.

 

mediciPrezent la randul sau la simpozion, medicul Catalin Pivniceru, de la Spitalul Sfanta Maria, a declarat ca „aceasta pregatire vine ca o necesitate in contextul cresterii numarului cazurilor de boli maligne si mai ales al scaderii varstei la care apar astfel de suferinte”.

Totodata, profesorul Irinel Popescu, parintele Transplantului de ficat din Romania, a adaugat ca „primul obiectiv este acela de a asigura pacientilor, chirurgi cu pregatire inalta. Pentru pacientii care au nevoie de operatie, acest lucru le ofera o garantie si siguranta in plus a actului operator. Exista o curricula de pregatire pentru cei care vor absolvi cursul, iar aceasta specializare le va permite sa efectueze independent rezectii majore de ficat, pancreas, transplant de ficat”.

Taxa pentru acest curs a fost achitata in majoritatea cazurilor de unitatile medicale de la care provin medicii inscrisi, insa au putut participa si chirurgii care au dorit sa se pregateasca individual, caz in care au platit din propriul buzunar cheltuielile aferente. Dr. Catalin Pivniceru, spre exemplu, a declarat ca a platit aproximativ 4.000 de lei pentru a participa la acest curs.

 

transplant-ficatLa Simpozion este prezent si medicul Yaman Tokat, de la Spitalul Florence Nightinale din Istanbul, care a recunoscut progresele facute de Romania in ultimii ani in ceea ce priveste transplantul hepatic, subliniind ca cele mai multe merite le are medicul Irinel Popescu, cel care a realizat primul transplant de ficat din Romania, in urma cu 15 ani, pe 15 aprilie. „Anul acesta se implinesc, in Turcia, 25 de ani de transplant hepatic. Cel mai greu ne este sa gasim donatori. Acum 20 de ani eram singurul centru din tara care facea acest fel de operatii si acum exista 50 de astfel de centre. In fiecare an facem 1.200 de transplanturi, cea mai mare parte de la donatori in viata. Prof. dr. Irinel Popescu a adus transplantul hepatic in Romania la cel mai inalt nivel din lume”, a declarat dr. Yaman Tokat.

 

Prof. Irinel Popescu

Prof. Irinel Popescu

De la momentul primului transplant hepatic din Romania pana in prezent s-au realizat peste 650 de operatii de acest gen, doar in ultimii trei ani fiind realizate peste 100 de transplanturi. Potrivit profesorului Irinel Popescu, in ultimii 20 de ani au fost realizate peste 2.000 de rezectii hepatice si peste 1.000 de rezectii pancreatice.

Unul dintre principalele centre in care se efectueaza astfel de operatii este Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec, condus de medicul Irinel Popescu, care a mai declarat in cadrul conferintei de presa organizate in deschiderea simpozionului, ca aici s-au realizat peste 100 de operatii de transplant hepatic, peste 100 de rezectii pancreatice, peste 200 de rezectii hepatice si peste 400 de interventii in sfera biliara.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Comentarii (19)

 1. Tina Dragan spune:

  Sa ii dea Domnu sanatate multa, e un medic foarte bun si profesional si sufleteste rar ca dinsul!

 2. ROZA MIHALACHE spune:

  Si in chirurgia cardiovasculara buzoienii au acum un medic de exceptie, este vorba despre dr. Adrian Negoita

 3. Maria Dumitrescu spune:

  Dotarile sa fie facute rapid, altfel degeaba avem specialisti de prima mana!
  Oricum, numai cuvinte de lauda pentru Spitalul judetean Buzau! Are si o generatie mai tanara de chirurgi foarte buni profesionisti!

 4. Doina Brebenel spune:

  Suntem norocosi ca-l avem, buzoieni!

 5. Lazaroiu Eleonora spune:

  Imi doream sa aud numai lucruri bune despre domnia voastra. S-a confirmat ca sunteti cel mai bun.
  Sa stie toata lumea cum ne-ati salvat viata, a mea si a sotului meu. Niciodata nu mai merg la Bucuresti, sunt oameni deosebiti si priceputi si invatati si la Buzau. Sunteti in rugaciunile noastre.

 6. Rodica Elena Olteanu spune:

  AVEM NEVOIE DE STIRI POZITIVE. BRAVO!

 7. Mihaela Nica spune:

  M-a operat acum 10 ani. Jos palaria in fata dlui doctor!

 8. Maria Zaharia spune:

  Un adevarat specialist, un mare om!

 9. Jeni Botez spune:

  Bravo! Pacat ca nu sunt mai multi astfel de medici!

Adaugati un comentariu


 

*