Sistemul sanitar, pe un butoi cu pulbere

26 martie 2015 | 0 comentarii |

SANITAS avetizeaza Guvernul ca daca pana la 1 aprilie nu le sunt solutionate principalele revendicari, angajatii sin Sanatate vor demara ample miscari de protest.

 

Banicioiu si Ciurchea, la Consiliul SANITAS

Banicioiu si Ciurchea, la Consiliul SANITAS

S-a incalzit vremea, asa ca incepe si primavara sindicala, salariatii nemultumiti din sectorul bugetar se pregatesc de iesire in strada. Printre cei mai nemultumiti sunt salariatii sistemului sanitar care, in ciuda faptului ca astazi este ziua ministrului Nicolae Banicioiu, anunta ca se pregatesc de greva, in aprilie.

Liderii judeteni ai organizatiilor SANITAS sunt „profund nemultumiti de modul in care reprezentantii Ministerului Sanatatii au inteles sa respecte si sa aplice prevederile Acordului incheiat la data de 7 aprilie 2014 cu Ministerul Sanatatii”, transmite presedintele Federatiei sindicale din Sanatate, Leonard Barascu, printr-un comunicat de presa.

In documentul amintit se mentioneaza ca dupa ultima intalnire cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, care a avut loc cu prilejul Consiliului National al Sanitas, din aceasta luna, liderii din teritoriu si-au manifestat nemultumirea fata de faptul ca reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), dar si de cei ai Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) nu au gasit o rezolvare a revendicarilor asupra carora au convenit impreuna anul trecut, nici pana la ora actuala.

 

Banicioiu-ciurchea-sanitasIn acest context, reprezentantii Guvernului sunt avertizati ca, daca pana la 1 aprilie 2015 nu vor fi gasite solutii la problemele semnalate in mod repetat de Federatia SANITAS vor fi declansate proteste de amploare.

Ca urmare a nemultumirilor evidente semnalate din toate judetele tarii privind nerespectarea acordurilor si a intelegerilor stabilite cu Sanitas, de catre Ministerul Sanatatii si CNAS, dar si ca urmare a aparitiei unui nou contract-cadru care nu bugeteaza corespunzator spitalele publice, Consiliul National Sanitas a hotarat ca in perioada imediat urmatoare sa declanseze actiuni de protest constante la nivel local, manifestari care vor culmina in data de 7 aprilie cu o miscare de protest la Bucuresti, ce va viza sediul Miisterului Sanatatii, Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor”, subliniaza Leonard Barascu.

Tinand cont de premisele acestor demonstratii sociale de protest, sindicatele Sanitas judetene vor face demersuri prealabile pentru intrunirea sedintelor de dialog social la nivelul autoritatilor locale, se mai precizeaza in comunicat.

 

Mariana Munteanu

Mariana Munteanu

Liderul SANITAS Buzau, Mariana Munteanu, spune ca „deja se procedeaza la stragerea semnaturilor in vederea decl;ansarii protestului, la nivelul judetului Buzau. Luni, in sedinta Consiliului Judetean al Sanitas Buzau, vom evalua situatia, dar avem deja semnale ferme ca toata lumea este nemultumita si este pregatita sa protesteze. Nu vom declansa actiuni la nivel local, pentru ca de cate ori au avut loc astfel de evenimente, am pierdut timpul degeaba, pentru ca reprezentantii locali oricum nu ne pot ajuta, iar daca avem in vedere criza de personal din spitale, ne gandim ca vor fi afectati atat colegii nostrui cat si bolnavii, care sufera la fel ca noi din cauza politicilor defectuoase de la nivelul Guvernului. Suntem insa pregatiti pentru pichetarile de la sediul Guvernului si suntem decisi sa nu cedam pana cand nu ne sunt acceptate cel putin principalele revendicari”, a precizat pentru www.sanatateabuzoiana.ro, Mariana Munteanu.

Principale revendicari ale angajatilor din sistemul de sanatate, asistenta sociala si medico-sociala sunt: cresterea veniturilor tuturor salariatilor; elaborarea regulamentelor de sporuri; modificarea Legii nr. 284/2010 cu corectarea inechitatilor cauzate de suprapunerile claselor de salarizare si alocarea unui procent mai mare din FNUASS pentru spitalele publice.

 

Luminita Turcu

Luminita Turcu

Totodata, Biroul Operativ al Federatiei Sanitas isi exprima profunda nemultumire fata de situatia creata de catre institutiile statului prin intarzierea cu 11 zile a achitarii veniturilor salariale ale lucratorilor din Unitatile de Primiri Urgente.

In contextul in care spitalele sunt si asa extrem de aglomerate la Urgente si au o lipsa cronica de personal specializat, reprezentantii Sanitas avertizeaza ca „nerezolvarea imediata a situatiei amintite poate duce la serioase tulburari ale activitatii din UPU, implicit la intreruperea voluntara a activitatii, cu urmari foarte grave pentru sanatatea populatiei”.

Se pare insa ca s-a gasit o rezolvare a in aceasta situatie, cel putin la Buzau, potrivit asistentei sefa Luminita Turcu, fiind deja semnate ordinele de plata, iar maine urmand sa intre banii salariatilor, pe card. Asta nu-i multumeste insa pe angajatii UPU din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, care multi dintre ei au ramas in urma cu plata facturilor sau ratelor bancare, din aceasta cauza.

 


Adaugati un comentariu


 

*