Sindicalistii de la Ambulanta, pregatiti de proteste

Acestia sunt nemultumiti de actuala forma a Legi Salarizarii Unitare, care a trecut de Senat si urmeaza a fi dezbatuta in Camera Deputatilor. 

 

Protest Ambulanta Buzau 2010 (arhiva)

Actuala forma a Legii Salarizarii Unitare in nemultumeste si pe membrii Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta, care au anuntat, la randul lor, ca vor recurge la proteste daca proiectul va fi adoptat si de Comisia de Munca din Camera Deputatilor, fara a se tine seama de amendamentele propuse de sindicatele din Sanatate. Amendamentele respective au fost respinse de senatorii din Comisia de Munca, fapt ce a starnit nemultumiri in randul sindicalistilor, mai ales ca aceeasi comisie a aprobat, fara nicio retinere, toate amendamentele propuse de Ministerul Muncii.

Primii care au reactionat au fost reprezentantii federatiei Sanitas si cei din federatia Hipocrat, care au anuntat  proteste care pot ajunge chiar la greva generala si, implicit, blocarea sistemului de Sanatate, in cazul in care legea va fi promulgata in forma sa actuala.

Dupa ce liderul Sanitas Bucuresti a anuntat, zilele trecute, ca maine vor fi pichetate sediile Ministerului Sanatatii si Ministrerului Muncii, liderul sindicatului Ambulanta, Gheorghe Chis, a declarat ca si organizatia pe care o conduce este decisa sa se alature protestelor.

 

Gheorghe ChisConform acestuia, angajatii de la Ambulanta urmeaza sa declanseze protestele saptamana viitoare, in cazul in care Comisia de Munca din Camera Deputatilor va aproba legea salarizării cu prevederea care limitează sporurile la 30 la suta la ordonatorul de credite. Este o mare problema, pentru ca personalul din serviciile de Ambulanta va avea cele mai mari pierderi, in urma limitarii cumulului de sporuri la 30% la ordonatorul de credite, adica pe unitate. Acest protest va fi declansat in situatia in care Ministerul Muncii nu vrea sa cedeze, iar deputatii din Comisia de Munca vor aproba proiectul in forma sa actuala”, a precizat Cheorghe Chis. Acesta a explicat ca angajati de la Ambulanta nu se vor putea incadra in acest plafon, intrucat „la Ambulanta avem spor de sambata, duminica, sarbatori legale, sporuri de tura, care, cumulat, ajung la 27-28%, spor de conditii periculoase, de care beneficiaza personalul din ambulante care face teren, iar aici o sa avem o problema care duce la scaderea salarizarii, comparativ cu cea actuala. Daca va creste baza, conform proiectului, se vor pierde veniturile salariale lunare propriu-zise, care reies din cumulul de sporuri si din salariul de baza; aceasta este problema cea mai stringenta”, sustine liderul sindicalistilor de la Ambulanta.

 

defilare ambulantaProtestele celor de la Ambulanta vor avea loc saptamana viitoare, in conditiile in care proiectul legislativ a fost deja adoptat in Senat si a fost trimis la Camera Deputatilor, care este for decizional. Sindicalistii doresc astfel sa ii derermine pe deputatii din Comisia de Munca sa tina seama de amendamentele propuse de ei. Liderul de la Ambulanta mentioneaza ca sunt posibile proteste atat la momentul discutiilor in comisie cat si in ziua in care proiectul va fi supus la vot in plenul Parlamentului.

Ambulantierii buzoieni sunt pregatiti sa protesteze, daca la nivel national se decide astfel. Liderul Sindicatului Ambulanta Buzau, Vasile Dogaru, a declarat pentru SanatateaBuzoiana.ro ca „toti salariatii de la Ambulanta sunt nemultumiti de felul in care au inteles senatorii sa procedeze cu angajatii care asigura acest serviciu de importanta nationala, care nu este sprijinit, avand in vedere munca prestata si riscurile asumate. Daca nici deputatii nu vor intelege ca nu vom accepta o diminuare a veniturilor, noi suntem pregatiti sa protestam, in forma in care se va decide la nivel de Federatie, a spus Dogaru, mentionand ca in cazul in care se va ajunge la greva generala, singurii responsabili de suferinta pacientilor vor fi parlamentarii, care refuza sa inteleaga importanta muncii acestui sector din sistemul de sanatate.

 

ambulanta UPU 2Deocamdata, liderul Federatiei Ambulanta, Gheorghe Chis, nu a precizat sub ce forma vor protesta sindicalistii de la Ambulanta si daca sunt dispusi sa ajunga pana la greva generala, asa cum au anuntat colegii lor de la Sanitas si de la federatia Hipocrat, insa este de asteptat ca in functie de disponibilitatea sindicatelor din teritoriu sa se ajunga la aceeasi decizie.

Protestele sindicalistilor din Sanatate nu sunt singurele anuntate pentru perioada urmatoare, reprezentantii celorlalte organizatii sindicale din alte sectoare aratandu-se la fel de nemultumiti de actuala forma a proiectului legislativ si anuntand ca vor iesi in strada pentru a determina autoritatile sa adopte amendamentele propuse de ei.

 


Adaugati un comentariu


 

*