Sanitas a anulat in ultimul moment protestul programat pentru azi

Decizia a fost luata in urma unei noi discutii pe care reprezentantii organizatiei sindicale au avut-o ieri, cu ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu.

 

Sanitas - Olguta VasilescuProtestul pe care Federatia sindicala Sanitas il programase pentru aceasta dupa-amiaza, nu va mai avea loc. Actiunea de pichetare a celor doua ministere programata pentru astazi, intre orele 12.00 si 14.00, sindicalistii obtinand in acest sens toate aprobarile necesare.  Protestul a fost insa suspendat, dupa ce s-a convenit, in urma intalnirii de ieri, sa se astepte finalizarea discutiilor din Camera Deputatilor, pe marginea Legii Salarizarii Unitare.

Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de proiectul acestei legi, care a fost adoptata in Senat  dupa ce amendamentele propuse de ei au fost respinse. In acest sens, Viorel Husanu, liderul Sanitas Bucuresti, care facuse zielele trecute anuntul referitor la protest, a precizat ca ministrul Muncii a participat la sedinta Biroului Executiv al Federatiei si a luat act de nemultumirile sindicalistilor. Acest fapt a fost considerat un gest de deschidere catre dialog, iar din acest motiv s-a luat decizia amanarii pichetarii sediilor celor doua ministere. Sindicalistii spun insa ca este vorba doar despre o suspendare si, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate, sunt hotarati sa nu renunte la proteste.

 

Viorel Husanu1Liderul sindicalistilor bucuresteni a mai precizat ca in acest fel, pichetarea care ar fi trebuit sa aiba loc azi nu va putea fi folosita de reprezentantii clasei politice ca pretext pentru respingerea revendicarilor, invocandu-se presiunile facute de sindicalisti. „Consideram ca este cazul sa acordam partii guvernamentale o ultima sansa de a continua dialogul. Am decis sa suspendam protestele programate pentru 25 mai, pana la finalizarea dezbaterilor din Camera Deputatilor, pe marginea proiectului Legii Salarizarii Unitare. In felul acesta, pichetarea programata nu va putea fi folosita de puterea politica pe post de scuza pentru respingerea cererilor noastre. Noi nu dorim conflicte sociale, ci solutii corecte, pentru salarizarea echitabila a intregului personal din sanatate si asistenta sociala. Asteptam ca gestul nostru de reintoarcere la dialog sa primeasca un raspuns corect din partea Guvernului si acesta sa-si onoreze promisiunile facute”, a declarat Viorel Husanu, la incheierea sedintei Biroului Executuv al federatiei.

 

Hipocrat, Promedica proteste mediciSindicalistii de la Sanitas nu sunt singurii din sistem nemultumiti de forma actuala a proiectului Legii Salarizarii Unitare, actiuni de protest fiind anuntate si de catre cei din cadrul federatiei Hipocrat, precum si de sindicalistii de la Ambulanta. Principala nemultumire este legata de amendamentul votat recent la proiectul legii salarizarii, care limiteaza la 30% sporurile la nivelul ordonatorului principal de credite.

Totodata, sindicalistii din Sanatate sustin ca este inadmisibil faptul ca nu s-a dorit eliminarea diferentei salariale intre asistentii medicali cu studii de postliceala si asistentii medicali cu studii superioare, cerand totodata mentinerea contractului individual de munca pentru garzile suplimentare efectuate de medici.

Organizatiile sindicale au venit cu propuneri de amendamente in acest sens, insa acestea au fost respinse in Comisia de Munca a Senatului, care a aprobat in schimb amendamentele propuse de Ministerul Muncii, fapt ce a alimentat nemultumirea angajatilor din sistemul public de sanatate.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*