Protestul de la Ambulanta a intrat intr-o noua etapa

5 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Sindicalistii vor purta banderole albe, iar pe autospeciale vor fi lipite afise cu inscriptia Protest National”.

 

Intregul sistem public de Sanatate este in clocot zilele acestea, ca urmare a actiunilor de protest in care sunt implicate cele mai importante organizatii din acest sector. Astfel, in timp ce sindicalistii de la Sanitas si cei de la Solidaritatea Sanitara au pichetat sediile Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii, participand si la un amplu miting organizat ieri in fata Guvernului, membrii Federatiei Nationale Sinticale Ambulanta din Romania au anuntat, astazi, ca au trecut la o noua etapa a protestelor, dupa actiunea desfasurata in urma cu o saptamana, la nivel national. Daca atunci, actiunea de protest a durat doar o ora si s-a desfasurat la sediul fiecarui Serviciu de Ambulanta Judetean, de aceasta data, sindicalistii au anuntat ca noua forma de protest la care au apelat se va intinde pe o perioada nedeterminata.

Astfel, incepand cu ora 8.00, din aceasta dimineata, toate ambulantele operative, inclusiv cele de la nivelul SAJ Buzau, vor avea afisate la vedere doua coli A4, inscriptionate pe o parte cu mesajul „Protest National”, iar pe verso vor contine principalele revendicari ale sindicalistilor de la Ambulanta.

Tot incepand de astazi, toti membrii de sindicat, fie ca e vorba de personal operativ, personal TESA sau muncitori, vor purta banderole albe, in semn de protest.

 

In paralel se pregatesc actiuni de pichetare ale Ministerelor Muncii, Sanatatii si Finantelor, care sunt programate pentru data de 11 octombrie. Astfel, la data respectiva, intre orele 10:30-11:30 va fi pichetat Ministerul Muncii, intre  11:30 si 12:30, Ministerul Sanatatii, dupa care protestatarii se vor deplasa in coloana din strada Cristian Popisteanu, pe Calea Victoriei, Piata Natiunilor Unite, B-dul Natiunilor Unite, B-dul Libertatii si Piata Constitutiei, unde vor sta de la ora 13:15 pana la 14:15.

La finalul actiunilor de pichetare a ministerelor, sindicalistii de la Ambulanta solicita o discutie interministeriala cu ministrii de resort si cu reprezentantul Guvernului nominalizat de catre premierul Tudose. In eventualitatea in care revendicarile nu vor fi solutionate intr-un mod pozitiv, sindicalistii de la Ambulanta spun ca se vor alatura mitingului organizat de celelalte sindicate din Sanatate, urmand ca apoi sa se treaca la declansarea conflictului de munca ce poate ajunge pana la greva generala.

 

La randul lor, sindicalistii de la Sanitas se declara total nemultumiti de rezultatele celor doua pichetari pe care le-au desfasurat pana acum la Ministerul Muncii  si cel al Sanatatii. In urma actiunii de ieri de la Ministerul Sanatatii, o delegatie a protestatarilor a fost invitata la discutii cu reprezentantii ministerului, insa acest lucru nu a schimbat foarte mult situatia.

„Am argumentat pentru a nu stiu cata oara, in fata reprezentantilor Ministerului Sanatatii, necesitatea modificarii Legii nr. 153/ 2017, care sunt inechitatile si omisiunile care trebuie indreptate. Acestia au recunoscut ca aplicarea Legii-cadru de la 1 ianuarie 2018, in forma in care este acum, coroborata cu trecerea contributiilor sociale in totalitate in sarcina angajatului, ar genera pierderi de venituri in sanatate si asistenta sociala. Am cerut explicatii pentru lipsa de solutii concrete a guvernantilor si pentru atitudinea refractara pe care o au fata de solicitarile noastre. Daca ne aducem bine aminte, pe 4 octombrie 2016, Sanitas era tot in strada, in fata Ministerului Sanatatii. Astazi, suntem tot aici si constatam, cu amaraciune, ca numai Guvernul s-a schimbat, problemele au ramas aceleasi”, a declarat Leonard Barascu, presedintele confederatiei sindicale, la finalul intalnirii.

Astazi, reprezentantii Sanitas s-au intalnit cu vicepremierul Marcel Ciolacu si cu ministrul Florian Bodog, pentru o noua runda de discutii.

 


Adaugati un comentariu


 

*