Greva generala si nu prea, in spitale. Se poarta negocieri cu Guvernul

31 octombrie 2016 | 0 comentarii |

UPDATE, ora 15.00: De la negocierile cu Guvernul, sindicalistii au iesit nemultumiti. Nu li s-au acceptat revendicarile, pe motiv ca nu exista fonduri bugetare care sa acopere aceste cereri de majorari salariale, in momentul actual. Protestatarii spera sa primeasca insa ajutor de la Parlament… Cum parlamentarii sunt in campanie electorala si vor sa mai prinda un mandat, ce-i opreste sa fie darnici???

 

Sindicalistii Sanitas din Spitalul Judetean Buzau au incetat lucrul timp de o ora, dupa care si-au reluat activitatea, dar poarta banderole la brat, in semn de protest.

 

greva sanitas floreascaAstazi a expirat termenul limita fixat autoritatilor de Confedereatia sindicala Sanitas, pentru rezolvarea favorabila a listei de revendicari. Pentru ca solicitarile lor nu au primit un raspuns favorabil, in aceasta dimineata a fost declansata greva generala in toate spitalele publice din tara. Aproximativ 80.000 de cadre medicale si personal tehnic din unitatile medicale cu paturi au raspuns actiunii de protest initiata de Sanitas. Liderii confederatiei sindicale spun ca aceasta forma de protest este pe termen nelimitat, momentul in care se va ajunge la un consens cu reprezentantii autoritatilor, in legatura cu lista de revendicari a sindicalistilor,  fiind singurul in care actiunea deprotest se va anula.

La spitalul Floreasca din Capitala, dar si la alte cateva spitale mari din tara, angajatii care au protestat in fata unitatiilor medicale, in timp ce colegii lor din alte spitale au incetat lucrul, asigurand doar o treime din personalul necesar, astfel incat sa poata fi acordate ingrijirile necesare in cazul urgentelor.

 

prootest sanitas spital judetean - StefanSi la Spitalul Judetean Buzau, angajatii care fac parte din sindicatul Sanitas protesteaza, insa dupa cum a declarat liderul lor, Mihai Stefan, actiunea imbraca mai mult forma unei greve de avertisment, intrucat incetarea totala a lucrului ar perturba serios activitatea unitatii medicale. La inceputul zilei, sindicalistii buzoieni au incetat lucrul timp de o ora, dupa care si-au reluat activitatea, cu banderole la brat. „Si noi ne-am alaturat actiunilor de protest declansate in tara, doar ca la noi, spre deosebie de spitalele mari, incetarea totala a lucrului pe o perioada mai indelungata ar crea mari probleme. Protestul nostru imbraca mai mult forma unei greve de avertisment, in sensul ca am incetat lucrul pentru o ora in aceasta dimineata, apoi am reluat activitatea, purtand banderole pe brat”, a declarat liderul buzoian al Sanitas.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

In contextul protestului radical al Sanitas, medicul Victor Ionita, liderul Sindicatului Independent al Medicilor Buzau, spune ca medicii din spitalul buzoian sustin revendicarile Sanitas, dar nu se raliaza la greva generala, considerand ca majoritatea revendicarilor nu au legatura cu activitatea spitalului. „Nici noi nu suntem multumiti de ceea ce s-a acordat medicilor si personalului din unitatile sanitare publice, dar nu consideram ca ceea ce s-a solicitat de aceasta data nu are legatura cu activitatea spitalului si nu justifica oprirea activitatii pe termen nelimitat. Exista o singura revendicare care are legatura cu personalul medical din spital, aceea de aliniere a salariilor asistentilor medicali care presteaza aceeasi activitate, indiferent de nivelul pregatrii (liceu sanitar, postliceala sau studii superioare), dar aici avem unele rezerve, intrucat nu este vorba despre plata pentru competenta. Am putea compara aceasta solicitare cu una in care medicii rezidenti si medicii primari sau chiar cei care au doctoratul, ar avea acelasi salariu, lucrand in aceeasi sectie si in aceleasi conditii, considera dr. Victor Ionita

 

Claudiu Damian, manager SJU Buzau

Claudiu Damian, manager SJU Buzau

Referitor la greva generala din Spitalul Judetan de Urgenta Buzau, managerul unitatii medicale, Claudiu Damian, spune ca nu contesta dreptul sindicalistilor de a protesta, dar cosidera ca acestia trebuie sa aiba in vedere faptul ca sunt datori sa respecte drepturile pacientilor de a primi ingrijiri medicale. Asa cum ei isi revendica drepturile la care considera ca le merita, trebuie sa inteleaga ca pacientii, care si-au platit asigurarile de sanatate din care intregul personal medical si nemedical din spitale primeste salarii, au dreptul sa primeasca ingrijirile medicale de care au nevoie. Eu le respect dorintele si nu le contest, chiar cred ca merita sa primeasca ceea ce solicita, dar in acelasi timp cred ca sunt datori sa aiba in vedere faptul ca drepturile unuia nu trebuie sa exceada drepturile altuia, adica ale pacientilor. Am discutat cu reprezentantii Sanitas in aceasta dimineata si, se pare, au inteles, acum protesteaza purtand banderole la brat, pentru a atrage atentia asupra solicitarilor lor”, a spus Damian care, la fel ca si dr. Ionita, considera ca greva generala in spitale este cu atat mai putin justificata cu cat principalele revendicari sustinute nu se refera la activitatea spitaliceasca.

Principalele revendicari pentru care Sanitas a declansat astazi greva generala serefera la introducerea personaluluiTESA, adica a 23.000 de angajati, in corpul Ordonantei 20, privind salarizarea. De aceeasi ordonanta cer sa se tina cont si in cazul a 1.500 de salariati din crese si gradinite. De asemenea, sindicalistii solicita ca plata sporurilor sa se faca la nivelul anului 2016, iar medicii si asistentele din asistenta sociala sa fie platiti pe grila spitalelor neclinice.

 

greva sanitas spitalul 9Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a anuntat, in aceasta dimineata, ca sustine cauza si greva generala declansata de personalul medical din Romania. Suntem alaturi de toate cadrele medicale care sunt in greva generala. Ca pacienti, cunoastem lipsa de personal si problemele cu care se confrunta intreg sistemul sanitar, probleme care ne afecteaza si pe noi. Desi avem nevoie de servicii medicale, intelegem ca situatia actuala i-a impins pe angajatii acestui sistem catre greva generala, insa ceea ce nu intelegem este reactia, sau mai bine spus, lipsa de reactie a autoritatilor. Sper ca in aceste momente extrem de delicate, autoritatile sa dea dovada de responsabilitate fata de cetatenii acestei tari si sa gaseasca solutii fiabile care sa vina in ajutorul pacientilor”, a declarat Radu Ganescu, presedintele asociatiei.

La aceasta ora, o delegatie a sindicalistilor se afla la negocieri cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, negocieri care au inceput in jurul pranzului.

 


Adaugati un comentariu


 

*