Sindicalistii Sanitas din Buzau protesteaza

12 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia se afla in greva japoneza pe tot parcursul zilei de astazi, saptamana viitoare se vor afla in greva de avertisment timp de doua ore, dupa care vor declansa greva generala.

 

Greva de avertisment

Greva japoneza

Nemultumiti ca nu s-a ajuns la niciun rezultat favorabil in urma negocierilor cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, membrii Filialei Buzau a Confederatiei Sindicale Sanitas, la fel ca toti colegii lor din tara,  respecta calendarul protestelor programate la nivel national. Astazi, sindicalistii se afla in greva japoneza, alaturi alaturi de alti aproximativ 100.000 de membri de sindicat care protesteaza in mod similar, in sistenul public de sanatate din Romania.

In acest sens, Mihai Stefan, noul lider al Sanitas Buzau, a declarat ca toti membrii Sanitas de la nivelul Spitalului Judetean si al celorlalte spitale din judet, cat si salariatii TESA si cei din asistenta sociala pentru care, de fapt, se protesteaza de aceasta data,  si care se afla astazi in tura, protesteaza purtand banderole sau ecusoane prin care isi manifesta protestul si sunt hotarati sa continue seria actiunilor programate la nivel national, in cazul in care revendicarile adresate autoritatilor nu vor fi rezolvate.  „Astazi, conform calendarului stabilit la nivel national, protestam pe parcursul intregii zile, prin purtarea de banderole, iar saptamana viitoare, pe 19 octombrie, vom trece la greva de avertisment, cu incetarea lucrului in intervalul 8.00-10.00”, a declarat, in urma cu putin timp liderul sindicalistilor buzoieni.

 

Sanitas Buzau - protest

Sanitas Buzau – protest

Actiunea de astazi vine dupa ce, ieri s-a incheiat fara niciun rezultat seria protestelor de strada pe care Sanitas le-a desfasurat saptamanal pe parcursul ultimei luni. Sindicalistii au pichetat sediile Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Ministerului Economiei si Palatul Parlamentului, iar cu ocazia acestor actiuni, au avut si intalniri cu reprezentantii institutiilor respective, insa de fiecare data discutiile s-au incheiat fara niciun rezultat, motiv pentru care Sanitas continua seria protestelor.

Dupa greva japoneza care are loc astazi, in toate spitalele din tara, urmeaza greva de avertisment de saptamana viitoare, iar la sfarsitul lunii, sindicalistii vor intra in greva generala, in cazul in care nu vor ajunge la un acord cu autoritatile in privinta revendicarilor pe care le au.

Referitor la protestele sindicalistilor, Claudiu Damian, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau,  unde sunt cei mai multi membri ai Sanitas, spune ca respecta dreptul acestora la protest, atata timp cat se respecta legislatia, dar sper sa nu se ajunga la greva generala si la blocarea activitatii celei mai mari unitati sanitare cu paturi din judet, pentru ca pacientii nu au nicio vina in aceasta conjunctura si au, la randul lor, dreptul sa li se asigure serviciile medicale de care au nevoie. Greva generala inseamna ca intreaga activitate a spitalului va fi in colaps si nu numai ca nu se vor putea face internari, dar nici pacientii internati nu vor mai putea primi ingrijiri medicale corespunzatoare, atrage atentia managerul SJU.

 

Sanitas protest ParlamentPentru greva generala programata pentru 31 octombrie s-au strans, la nivelul intregii tari, aproximativ 52.000 de semnaturi.

Marti, 50 de sindicalisti buzoieni ai Sanitas au pichetat, impreuna cu colegi din alte judete, Palatul Parlamentului, dar presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, Florin Buicu, cu care s-au intalnit, nu le-a oferit nicio garantie ca problemele pentru care se protesteaza vor fi rezolvate.

Revendicarile sindicalistilor se refera la includerea personalului tehnic si administrativ in modificarile aduse legii salarizarii personalului platit din fonduri publice, respectiv 23.000 de persoane, 1.800 de functionari publici din Directiile de Sanatate Publica, angajatii din asistenta sociala si din gradinite, rezolvarea de urgenta a deficitelor majore dintre spitalele clinice si cele neclinice si a discriminarilor salariale dintre asistentii medicali cu studii superioare si absolventii de scoala postliceala, precum si cresterea veniturilor pentru angajatii din asistenta sociala.

Sanitas Buzau are, la ora actuala, peste 800 de membri in judet.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*