Continuă greva japoneză din sistemul sanitar
Decizia a fost luată de Consiliul Național al federației Sanitas, în urma întâlnirii pe care reprezentanții sindicaliștilor au avut-o cu reprezentanții autorităților.
Greva japoneză pe care sindicaliștii de la Sanitas au declanșat-o în data de 7 octombrie va continua și în perioada următoare, după cum au anunțat aseară reprezentanții federației sindicale, în urma ședinței extraordinare a Consiliului Național, la care au luat parte președinții filialelor din întreaga țară. Decizia vine în urma întâlnirii pe care reprezentanții sindicatului au avut-o marți cu premierul Ludovic Orban, întâlnire la care au mai luat parte vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și ministrul de finanțe, Florin Cîțu. Deși reprezentanții autorităților au fost de acord cu majoritatea revendicărilor sindicaliștilor, iar aceștia au primit asigurări că vor fi luate măsuri pentru rezolvarea problemelor semnalate, Consiliul Național a decis continuarea grevei japoneze, până când promisiunile primite vor începe să se materializeze.
„Luând în considerare angajamentele şi promisiunile de soluţionare a revendicărilor federaţiei Sanitas, asumate de Guvern la întâlnirea de luni, 12 octombrie, ţinând cont de faptul că, pentru o parte din măsurile ce urmează a fi luate, autorităţile au solicitat un răgaz de câteva zile pentru realizarea de evaluări cu caracter financiar, având în vedere că starea de nemulţumire persistă în rândul membrilor noştri de sindicat din sistemele pe care le reprezentăm, aceştia având nevoie de rezultate concrete, materializate în acordarea tuturor drepturilor legale, federaţia va continua protestul început în data de 7 octombrie, până la soluţionarea favorabilă a revendicărilor membrilor săi de sindicat. În tot acest timp, reprezentanţii organizaţiei vor continua negocierile şi consultările cu toţi factorii de decizie implicaţi”, se arată în comunicatul remis după ședința de ieri.
Anterior acestei decizii, Sanitas a anunțat și care au fost rezultatele discuțiilor purtate la începutul săptămânii cu reprezentanții autorităților. Astfel, premierul și cei doi miniștri au promis rezolvarea situaţiei în ceea ce privește acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care, în perioada stării de urgenţă, a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu noul coronavirus. Cel mai târziu, acest lucru se va întâmpla la următoarea rectificare bugetară, în perioada 15 – 20 noiembrie, cu evidenţierea expresă a sumelor necesare acordării stimulentului.
Totodată, în privința acordării sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, reprezentanți guvernului au precizat că pentru spitalele Covid-19 faza I-II şi suport, acordarea sporului reprezintă cheltuială efectivă şi este decontată din bugetul caselor de asigurări de sănătate, putând astfel să fie acordate.
În ceea ce priveşte revendicarea sindicaliştilor privind acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială, reprezentanţii Guvernului au precizat că va fi evaluat impactul bugetar, iar discuţiile vor continua până la elaborarea bugetului financiar pentru anul 2021.
Reprezentanții autorităților s-au declarat de acord și cu deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, dând asigurări că această măsură măsura va fi reglementată într-un act normativ.
Cu ocazia aceleiași întâlniri, premierul și cei doi miniștri au promis că va fi organizată o videoconferință cu toți managerii de spitale pentru a reglementa împreună cu aceștia măsura acordării sporului de 55 – 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri, conform Legii 153/2017 şi HG 153/2018. Reprezentanții Sanitas spun că și acest spor reprezintă cheltuială efectivă și trebuie să fie suportat din bugetul caselor județene de asigurări de sănătate.
La rândul lor, sidicaliștii Federației „Solodaritatea Sanitară” consideră că este necesar să li se respecte dreptul la muncă decentă, iar în acest scop au transmis premierului și ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor un set de revendicări. Între altele, ei cer „angajarea pe perioadă nedeterminată a salariaților care au fost angajați în sistemul sanitar public pe perioadă determinată la începutul pandemiei. Este o formă de recunoaștere și o utilizare adecvată a acestor oameni deja formați. Totodată este evident că salariații, care de 8 luni de zile se află în prima linie în lupta cu epidemia Covid-19, au ajuns la un nivel de epuizare care riscă să le afecteze propria sănătate. Așa cum am indicat de fiecare dată în negocierile cu reprezentanții Guvernului, este imperativ necesară adaptarea programului de lucru al salariaților la noul context, ceea ce, desigur, implică pe de o parte modificarea organizării programului de lucru, pe altă parte adaptarea normativului de personal epidemiei Covid-19”, susțin sindicaliștii, care au discutat aceste măsuri și cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prezent la congresul federației sindicale, care a avut loc în această lună, dar și cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în cadrul unei întîlniri în care au insistat asupra acordării dreptului la pensie de urmaș copiilor personalului medical „căzut la datorie” în urma unor acțiuni medicale de combatere a Covid-19.
Totodată, în urma unei cercetări pe tema impactului COVID-19 asupra salariaților din sănătate, a rezultat că 92,4% dintre ei consideră prioritare asigurarea materialelor de protecție împotriva infectării cu SARS-CoV-2 pentru toți salariații, 89,2% consideră foarte importantă asigurarea finanțării unităților sanitare în vederea achitării salariilor, 86,9% cer indexarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual. Între alte priorități se numără testarea SARS-CoV-2 periodică și gratuită a tuturor salariaților (81,3%), creșterea salariilor de bază pentru toți salariații (77,5%), reducerea vârstei de pensionare (76,2%).