Proteste ale sindicaliștilor din Sănătate, în spitalele buzoiene
Cadrele medicale membre ale sindicatului Sanitas au intrat în gravă japoneză, iar cei de la Solidaritatea Sanitară fac un apel pentru condiții de muncă decente.
Aproximativ 100.000 de membri ai sindicatului SANITAS din toată țara protestează pentru o muncă decentă și cer autorităților să nu fie tratați cu „indiferență”, să li se creeze condiții mai bune de lucru și li se acorde stimulentele de risc promise de guvernanți.
Așa după cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat zilele trecute azi a debutat seria protestelor pe care sindicaliștii din Sănătate le vor desfășura în perioada următoare. Cei care au dat tonul sunt membrii sindicatului Sanitas, care au declanșat azi greva japoneză în toate unitățile medicale din țară, conform deciziei luate la nivelul Consiliului Național al federației, în data de 1 octombrie.
Prin urmare, aproape 2.000 de angajați din unitățile medicale din municipiul Buzău, Nehoiu, Săpoca, Râmnicu Sărat și Smeeni au început protestul în această dimineață la ora 7.00, fără a-și întrerupe însă activitatea, așa cum a confirmat liderul organizației sindicale județene, Ștefan Mihai. Acesta spune că oamenii sunt hotărâți să continue protestele până când revendicările lor vor fi auzite. „Acțiunea de protest declanșată azi se va desfășura pe termen nelimitat, până vom avea o rezolvare favorabilă a revendicărilor. Era programată o întâlnire a liderilor de la nivel central cu premierul Orban, care s-a amânat din diferite motive, iar cel puțin până când această întâlnire va avea loc, vom protesta în acest mod fără a întrerupe activitatea și fără a afecta în vreun fel acordarea de servicii medicale pacienților noștri. Apoi, în funcție de rezultatul întâlnirii urmează să se stabilească dacă vor mai avea loc și alte acțiuni de protest. ”, a declarat Ștefan Mihai, liderul sindicaliștilor buzoieni.
Astăzi, în toate unitățile medicale din țară este „grevă japoneză”, iar printre revendicările SANITAS se numără acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2.
Totodată, federația solicită acordarea voucherelor de vacanţă pentru tot personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, din unităţile de asistenţă medico-socială şi din medicina şcolară.
Pe lângă solicitările de natură financiară, SANITAS cere deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială; asigurarea echipamentelor/materialelor de protecţie în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecţie a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile.
Fără să întrerupă activitatea la locul de muncă, dar purtând ecusoane inscripționate cu cuvântul GREVĂ, cadrele medicale afiliate Federației Sanitas vor astfel să atragă atenția, de Ziua Internaţională a Muncii Decente, că ei „continuă să îşi facă datoria cu decenţă, însă guvernanţii îi tratează cu maximă indiferenţă”, așa cum se menţionează în mesajul Federaţiei SANITAS.
Conducerea SANITAS susține că, întrucât toate demersurile întreprinse până acum la nivelul ministerelor responsabile, autorităţilor centrale şi locale nu au adus îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte problemele semnalate și nici nu s-a răspuns apelului de organizare a unei întâlniri de urgenţă cu participarea şefului Executivului, pentru identificarea unor soluţii la revendicările organizaţiei sindicale, s-a recurs la proteste, care pot lua amploare, sindicaliștii rezervându-și „dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri”, așa cum a declarat președintele SANITAS, Leonard Bărăscu.
Sindicaliștii reclamă, totodată, organizarea deficitară a circuitelor/activităţilor specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar şi după 7 luni de la debutul pandemiei, situaţie care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă și creșterea riscurilor la care se expun salariații din sistemul medical, subliniind că nu există continuitate în aprovizionarea cu materiale şi echipamente de protecţie sau că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate. Mai mult, conducerea SANITAS reclamă că „salariaţii din sănătate, asistenţă medico-socială, asistenţă socială şi medicină şcolară sunt obligaţi de foarte multe ori să îşi continue activitatea chiar şi după infectare, din cauza lipsei acute de personal”.
Protestul nu a fost declanșat întâmplător azi, data de 7 octombrie marcând Ziua Muncii Decente, astfel că și Federația Solidaritatea Sanitară a declanșat azi o formă inedită de protest, prin lansarea unui „Apel pentru respectarea condițiilor de muncă decente în sectorul sanitar”. În acest sens, sindicaliștii membri ai federației Solidaitatea Sanitară poată astăzi inscripționat pe măști sau pe echipamentul de protecție mesajul „Apel la muncă decentă”, acesta fiind un prim pas către acțiuni de protest mai ample.
Medicul Adrian Zoican, reprezentant al sindicaliștilor buzoieni din Solidaitatea Sanitară, a precizat că aceștia vor purta azi mesajul inscripționat pe costumele de protecție pentru că astfel, textul va fi mai vizibil. „Noi am ales o formă mai inedită de protest, pe care o vom desfășura doar pe parcursul zilei de azi, urmând ca ulterior să stabilim un plan al acțiunilor viitoare, în cazul în care mesajul nostru nu va fi perceput de cine trebuie. Apelul transpune sub forma unor solicitări rezoluțiile Congresului al VII-lea al federației Solidaritatea Sanitară, sintetizând cele mai importate probleme cu care se confruntă lucrătorii din Sănătate în acest moment, pe primul loc aflându-se cele privitoare la sănătatea și securitatea salariaților”, a declarat dr. Adrian Zoican.
Sindicaliștii Solidaritatea Sanitară au transmis autorităților responsabile, respectiv, prim-ministrului, ministerlor Muncii, Finanţelor, Sănătăţii şi CNAS un set de rezoluţii care definesc munca decentă a salariaţilor din sistemul public de sănătate în contextul pandemiei COVID-19, decise în cadrul Congresului organizației sindicale, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Împreună cu aceste solicitări, sindicaliștii au transmis solicitarea întâlnirii de urgenţă cu reprezentanții instituțiilor menționate, pentru identificarea soluţiilor necesare pentru satisfacerea aşteptărilor legitime a salariaţilor. În cazul în care demersul lor nu va primi un răspuns în termen de o săptămână, se va declanșa un amplu program național de proteste.
Sindicaliștii solicită, printre altele, respectarea dreptului la pensia de urmaş pentru copiii salariaţilor decedaţi la datorie.
„Guvernul trebuie să aibă decenţa de-a elabora normele de aplicare a Legii nr. 56/2020, acordând dreptul legal la pensia de urmaş tuturor salariaţilor din sănătate decedaţi în urma luptei împotriva pandemiei COVID-19. Diferenţa dintre prevederile legale şi drepturile reale de care beneficiază urmaşii celor decedaţi este dezonorantă pentru guvernanţi şi demoralizantă pentru lucrătorii din sănătate”, precizează organizația sindicală.
Reprezentanţii sindicatului consideră, de asemenea, că „este necesară reducerea vârstei de pensionare pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebit de periculoase, respectiv recunoaşterea stagiului suplimentar de cotizare pentru toţi salariaţii care depăşesc durata de muncă aferentă unui CIM, cu reducerea corespunzătoare a vârstei de pensionare”.
Totodată, Solidaritatea Sanitară solicită reducerea timpului de lucru pentru toţi salariaţii care lucrează cu pacienţi COVID-19 şi limitarea la maximum trei ore a utilizării continue a echipamentului individual de protecţie împotriva SARS-CoV-2, măsuri necesare pentru asigurarea siguranţei şi sănătăţii salariaţilor din sănătate.
De asemenea, reprezentanţii Federaţiei solicită finanţarea şi acordarea sporului de până în 30% (prevăzut de Legea nr. 56/2020, respectiv Ordinul nr. 1070/2020) pentru toţi salariaţii care au acest drept. Astfel, aceştia mai solicită acordarea sporului pentru combaterea epidemiei pentru toţi salariaţii din unităţile şi secţiile care tratează pacienţi COVID-19 şi suspecţi, precum şi adaptarea sporului pentru condiţii de muncă la contextul creat de pandemia COVID-19, caracterizat de accentuarea gradului de pericol şi stres, prin acordarea acestora la nivel maxim în toate unităţile sanitare.
„Munca decentă implică, de asemenea, tratamentul echitabil al tuturor salariaţilor din sănătate prin creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de salariaţi începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022, plata gărzilor cu tariful normei de bază şi raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază actuale. Tratamentul echitabil implică, de asemenea, acordarea stimulentului de risc în toate situaţiile în care salariaţii asumă tipul specific de risc, respectiv pe perioada stării de alertă şi pentru tratarea pacienţilor suspecţi”, atrage atenția Federaţia Solidaritatea Sanitară.
GALERIE FOTO: