Medicii din spitale au început să intre în grevă
UPDATE 14.40: În această după-amiază, Ministerul Sănătății a transmis, printr-un comunicat, că va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din sistemul sanitar și că, timp de două zile, în perioada 19-20 decembrie 2019, secretarul de Stat Nelu Tătaru s-a întâlnit cu reprezenanții Uniunii Naționale a Sindicatelor din Sănătate TESA, cu Federația Solidaritatea Sanitară din România, cu Federația SANITAS, precum și Uniunea Națională a Sindicatelor Asistenților Medicali din Serviciile de Ambulanță.
„Au fost discutate mai multe aspecte care vizează condițiile de muncă în sectorul sanitar, bugetul alocat domeniului Sănătății în anul 2020, precum și aspecte privind asigurarea veniturilor personalului sanitar, inclusiv realizarea unei analize pentru modificarea Regulamentului de sporuri care produce diferențe între spitalele din subordinea MS și cele din subordinea autorităților locale”, se menționează în comunicatul MS.
Reprezentanții ministerului mai spun că toate aspectele discutate în aceste două zile cu sindicaliștii vor fi prezentate reprezentanților ministerelor Muncii și Finanțelor Publice, în Guvern.
Sindicaliștii din Buzău încă sunt în stand-by, însă nu exclud varianta declanșării unor acțiuni de protest, în cazul în care veniturile angajaților vor fi afectate ca urmare a adoptări proiectului de buget pe anul viitor.
Așa cum era de așteptat, proiectul de buget pentru anul viitor, care prevede o diminuare cu 3,5 miliarde de lei a sumei alocate Ministerului Sănătății, a stârnit nemulțumirea sindicaliștilor din sistem. Aceștia se tem că vor fi afectate în special salariile angajaților, și avertizează că măsura va genera noi acțiuni de protest.
Începând de azi, medicii afiliați sindicatului Pro Medica, Federației Hipocrat și Alianței Medicilor se află în grevă japoneză, în semn de protest față de reducerea bugetului alocat Sănătății pentru anul viitor, precum și față de reducerea veniturilor angajaților din sistem, prin limitarea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare și interzicerea cumulului pensie-salariu la stat. Nu în ultimul rând reprezentanții celor trei organizații condamnă în acest mod și „atacul la democrație” venit din partea guvernanților, care vor să adopte bugetul pe anul viitor fără o dezbatere prealabilă. „Medicii și pacienții nu trebuie să accepte această decizie, având în vedere că în România, cheltuielile pentru sănătate sunt mai mici decât în orice altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB. Subfinanțarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populației. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi pe măsură ce populația îmbătrânește, iar baza de resurse se diminuează. Aceste măsuri vor duce la scăderea tuturor salariaților din sistemul de sănătate, iar consecința va fi decizia de a pleca din țară și a lucra în sisteme de sănătate unde munca este respectată și remunerate pe măsură. Atragem atenția asupra faptului că deficitul de forță de muncă în domeniul sănătății rămâne critic, numărul de medici și de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa” se arată într-un comunicat comun al celor trei organizații.
Și Solidaritatea Sanitară a anunțat deja intenția demarării procedurilor interne de declanșare a protestelor, în cazul în care Guvernul modifică Regulamentul de sporuri, însă liderii organizației spun că este foarte probabil ca protestele spontane în spitale să apară și să de extindă cu rapiditate încă de la începutul săptămânii viitoare, când este anunțată asumarea guvernului pe acest act normativ.
„Luând act de declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare, federația Solidaritatea Sanitară se opune unei astfel de intenții, în cazul în care ar fi aplicabilă și salariaților din sănătate, aceasta conducând la reducerea valorii nete a sporului de condiții periculoase și vătămătoare. Constatăm, din nou, lipsa de interes a guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuție drepturile salariaților din sistemul sanitar, măsurile nefiind discutate cu federația Solidaritatea Sanitară din România, federație reprezentativă la nivel de sector sanitar. Dacă se intenționează modificarea regulamentului de sporuri aplicabil salariaților din domeniul Sănătății vom demara procedurile interne de declanșare a protestelor. În condițiile transpunerii acestui cadou de Crăciun într-un act normativ, măsura riscă să dea naștere unui conflict colectiv de muncă la nivelul întregului sector sanitar public, în cazul în care se va răsfrânge și asupra salariaților din sănătate”, se arată într-un comunicat al organizației sindicale.
Medicul Victor Ioniță, șef secție ATI, reprezentant al sindicaliștilor buzoieni afiliați acestei organizații, a declarat că la nivelul Spitalului Județean de Urgență Buzău „nu a fost declanșată încă vreo acțiune de protest, însă nemulțumirea există în rândul angajaților. În cazul în care lucrurile nu se vor îndrepta, va fi luată o decizie la nivel central, în colaborare și cu reprezentanții celorlalte organizații, iar sindicaliștii buzoieni se vor ralia acțiunilor de protest astfel stabilite”.
La rândul lor, și sindicaliștii de la Sanitas și-au exprimat nemulțumirea față de reducerea cu 23% a bugetului prevăzut pentru Ministerul Sănătății. Aceștia au adresat o scrisoare deschisă autorităților, solicitând totodată o întâlnire de urgență cu o delegație guvernamentală condusă de premierul Ludovic Orban, pentru a discuta despre modul în care vor fi afectate veniturile personalului din Sănătate. Paradoxal, sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că, deși bugetul alocat ministerului este mai mic, Guvernul a fost de acord să plătească salariile rezidenților care își vor efectua stagiul de pregătire în spitale private, de parcă aceștia nu s-ar specializa tot pentru a trata pacienții români.
Aceștia spun că majorările salariale de care medicii și asistenții medicali au beneficiat de la 1 ianuarie 2018, vor fi serios afectate dacă prevederile legislative referitoare la bugetul pe anul viitor vor fi adoptate în forma actuală.
De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban se menține ferm pe poziții, susținând că, per total, bani alocați Sănătății, vor fi mai mulți decât anul trecut, chiar dacă s-au tăiat 3,5 milioane de lei de la bugetul ministerului. „Raportat la bugetul pe 2019, aşa cum a fost aprobat – şi aici trebuie calculate şi bugetul ministerului, şi bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu cum vor ei să calculeze numai la Ministerul Sănătăţii – alocaţia bugetară pentru Sănătate creşte foarte mult. Este adevărat că bugetul pe 2020 este aproximativ cu o uşoară mică creştere la nivelul bugetului pe 2019, dar numai bugetului rectificat de noi, pentru că noi a trebuit să rectificăm bugetul Sănătăţii pentru că nu existau bani suficienţi pentru programele de sănătate finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru a asigura onorarea contractelor care au fost semnate de Casa de Sănătate cu spitale şi cu alte entităţi din domeniul Sănătăţii, pentru mecanismul de decontare a medicamentelor compensate şi gratuite, nu mai fuseseră plătite concediile medicale şi de maternitate pentru firme. Bugetul este mai mare chiar şi faţă de bugetul rectificat” a declarat premierul.
Referitor la revendicările sindicaliștilor legate de diminuarea sporurilor pentru condiții vătămătoare, acesta a adăugat că „există un spor de condiţii deosebite, vătămătoare, periculoase. Nu a fost plafonat. Era plătit 15% din salariul brut al angajatului. Adică, dacă unul are salariul brut 4.000 de lei, atunci lua 600 de lei. Dacă altul are 10.000 de lei salariul brut, lua 1.500. Ce diferenţe există între un angajat care are 10.000 brut şi un angajat care are 4.000 brut în ceea ce priveşte expunerea la aşa-zisele condiţii deosebite şi vătămătoare? Nu există nicio diferenţă, e aceeaşi expunerea. Dacă tu îmi dai sporul acesta ca să mănânc mai bine sau să am o dietă mai bună, adaptată la regim, sau ca să-mi cumpăr nişte medicamente sau nişte suplimente alimentare, sau îmi dai din alte motive, îl discriminezi pe cel care are salariul mai mic şi care este expus aceloraşi condiţii şi nu fac altceva decât să-l avantajez pe acela care are un salariu mai mare. Am stabilit o sumă fixă de care beneficiază toţi angajaţii, indiferent care este salariul lor brut”, a explicat premierul Orban.