Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți de noile măsuri „de austeritate” anunțate de premier

9 februarie 2021 | 0 comentarii |

Sanitas a anunțat deja pichetări în perioada 11-19 februarie, iar Solidaritatea Sanitară acuză lipsa de consecvență a premierului și amenință, de asemenea, cu proteste.

 

Florin Cîțu

În cursul zilei de ieri, premierul Florin Cîțu a anunțat că a fost finalizat proiectul de buget pentru anul în curs și este în pregătire o ordonanță de guvern prin care se va stabili suspendarea acordării voucherelor de vacanță pe anul 2021, precum și reducerea sporurilor și a indemnizației de hrană, măsuri ce vor afecta angajații din sectorul bugetar. Nu în ultimul rând, șeful Guvernului a anunțat că anul acesta nu va fi operată nici o majorare a pensiilor.

Cum era de așteptat, anunțul său a stârnit din nou nemulțumire în rândul bugetarilor, mai ales că vine după măsura înghețării salariilor. Printre cei care și-au manifestat dezacordul se numără și sindicaliștii din Sănătate, care au anunțat deja declanșarea unor acțiuni de protest în perioada următoare.

Consiliul Național al federației Sanitas s-a întrunit imediat după anunțul ptemierului, pentru a analiza impactul pe care aceste măsuri îl vor avea supra angajaților din Sănătate și Asistență Socială, precum și pentru a stabili un calendar de proteste pe termen scurt. Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de faptul că aceste decizii au fost luate fără o consultare prealabilă a autorităților cu reprezentanții celor care vor fi direct afectați de măsurile anunțate. „Atragem atenția guvernanților care pregătesc zilele acestea bugetul de stat, că ignorarea completă a partenerilor sociali în condițiile construirii unei proiecții bugetare cu impact negativ major asupra veniturilor salariaților din sistemul sanitar și cel de asistență socială, va declanșa nemulțumiri masive care riscă să se transforme în manifestații spontane ce vor putea bulversa activitatea curentă a celor două sisteme aflate în linia întâi a luptei cu pandemia, luptă care nu poate fi dusă eficient decât cu salariați lipsiți de grija zilei de mâine”, au transmis sindicaliștii.

 

În cadrul aceleiași ședințe a Consiliului Național s-a stabilit ca în perioada 11-19 februarie să fie desfășurate acțiuni de protest sub forma unor pichetări a sediilor Guvernului și ministerelor, urmând a se stabili programul după care acestea vor avea loc.

Facem apel la toți decidenții implicați în constituirea bugetului, precum și la toți parlamentarii care urmează să aprobe acest buget, indiferent de culoarea politică, să aibă în vedere că salariații din sănătate și asistență socială luptă de mai bine de un an cu virusul ucigaș în condiții de muncă nemaiîntâlnite până acum și sunt deja epuizați, iar lupta lor nu se va încheia curând, context în care, reducerea veniturilor acestora este o situație pe care nu o putem accepta. Mai mult decât atât, creșterea imediată a salariilor, prevăzută de Legea 153/2017, pentru categoriile de salariați cu cele mai mici venituri din sistemul sanitar și asistență socială, constituie condiția de bună credință a Guvernului României, nenegociabilă din punctul nostru de vedere”, se mai arată în comunicatul transmis la finalul ședinței Consiliului Național al Sanitas.

 

La rândul lor, sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară remarcă inconsecvența premierului Florin Cîțu care, la finele anului trecut, din aceeași poziție de prim-ministru, dădea asigurări că voucherele de vacanță se vor acorda și în 2021, pentru ca ieri să anunțe că se suspendă acordarea acestora.

Această atitudine inconsecventă a premierului  nu poate fi justificată prin invocarea unor motive financiare, deoarece prim-ministrul, fost ministru al Finanțelor, cunoștea foarte bine situația financiară a țării și la 30 decembrie 2020, când ne dădea asigurări că se va menține acordarea voucherelor de vacanță. Această inconsecvență reprezintă, pe de o parte, o predilecție a premierului de a căuta soluții financiare și a face economii pe seama salariaților aflați în linia întâi în lupta cu epidemia Covid-19, iar pe de altă parte, o sfidare la adresa celor 15.000 de lucrători din Sănătate care au semnat adeziunea lor la protestul pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din Sănătate, protest care le-a fost înaintat autorităților”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a organizației sindicale.

Sindicaliștii avertizează Guvernul că nu vor abandona lupta pentru drepturile tuturor angajaților din sănătate și continuă seria întâlnirilor cu parlamentarii tuturor partidelor, în speranța că-i vor determina să conștientizeze că revendicările lor privind respectarea drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate trebuie susținute și aprobate.

 


Adaugati un comentariu


 

*