Polițiștii buzoieni reacționează, după imaginile cu aglomerația din autobuzul de Smeeni

9 februarie 2021 | 0 comentarii |

Imaginile cu aglomerația dintr-un autobuz de pe traseul Buzău – Smeeni au ajuns și în atenția ministrului de Interne, iar azi, sute de autobuze și microbuze sunt oprite pentru control  pe traseele din județ.

 

Odată cu reluarea cursurilor în regim normal, crește și numărul de pasageri care apelează la mijloacele de transport în comun, iar acest fapt s-a văzut ieri, în prima zi a semestrului al doilea. Imaginile filmate de un pasager într-un autobuz care efectua o cursă pe ruta Buzău-Smeeni au făcut ieri înconjurul internetului, întrucât din ele se putea vedea că vehiculul era supraaglomerat și nu mai putea fi vorba de distanțare fizică între călători.

Imaginile au ajuns și în atenția ministrului de Interne, Lucian Bode, căruia i s-a cerut să le comenteze în cadrul unei emisiuni televizate la care a fost invitat aseară. „În această situație, operatorul de transport are o responsabilitate imensă. Practic, el poate rămâne fără licență, în condițiile în care se constată că a permis accesul în mijlocul de transport și văd din imaginile pe care le prezentați, nu vorbim de distanțare, un scaun liber, unul ocupat, ci vorbim de o supraaglomerare, de mai mulți călători decât numărul de scaune disponibile în mijlocul de transport. Pot să fac verificările necesare prin structurile noastre, să vedem dacă este un mijloc de transport autorizat și dacă aparține unei unități administrativ-teritoriale sau a unei companii private care are licență eliberată de Autoritatea Rutieră Română, dacă este o cursă regulată sau ocazională”, a declarat aseară ministrul de Interne, după ce a văzut imaginile filmate în autobuzul care transporta pasageri de la Buzău la Smeeni.

 

Prin urmare, în această dimineață, peste 40 de polițiști din cadrul IPJ Buzău au ieșit în teren încă de la ora 6.00, desfășurând activități de control al transportatorilor rutieri, atât a celor autorizați pentru transport școlar, cât și a mijloacelor de transport în comun care ar putea fi utilizate de către elevi sau care sunt folosite de buzoieni în deplasarea zilnică spre serviciu.

Prima parte a acțiunii s-a desfășurat în intervalul orar 6.00-9.00, urmând ca verificările să fie reluate și în intervalul 16.00-18.00. Se urmărește în special modul de respectare a normelor sanitare instituite pentru prevenirea infectării cu SARS-COV2, dar și respectarea normelor legale care reglementează activitatea de transport public de persoane. Astfel, în această dimineață au fost oprite în trafic și controlate aproximativ 100 de mijloace de transport de transport în comun, aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.200 de lei, din care 12 pentru nerespectarea normelor sanitare. Cu toate acestea, nu au fost constatate aspecte care să constituie un risc ridicat asupra siguranței și sănătății elevilor.

 

Polițiștii buzoieni au efectuat și verificări cu privire la imaginile apărute ieri în spațiul public și au constatat că este vorba de o cursă regulată pe traseul Buzău-Smeeni, șoferul autobuzului fiind un buzoian în vârstă de 42 de ani. Acesta a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea numărului de locuri prevăzute în certificatul de înmatriculare al mijlocului de transport în comun. Totodată, polițiștii au pus în vedere operatorului de transport suplimentarea mijloacelor în orele de vârf, astfel încât pasagerii să poată respecta măsurile de distanțare fizică, în vederea prevenirii infectării cu SARS-COV2.

Pe parcursul anului 2020, polițiștii buzoieni au aplicat 402 sancțiuni contravenționale în domeniul transportului public de persoane pentru abateri la legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, valoarea amenzilor ridicându-se la 27.000 de lei.

Polițiștii recomandă încă o dată părinților, elevilor și personalului care desfășoară transport de persoane să nu uite de importanța și necesitatea respectării prevederilor acestei legi, atenționând totodată buzoienii să utilizeze doar mijloace de transport autorizate, microbuze școlare sau vehicule care efectuează curse autorizate și să respecte cu strictețe prevederile instituite în perioada stării de alertă.

 


Adaugati un comentariu


 

*