Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie se răspândește rapid și în România
Specialiștii MedLife au identificat 24 de cazuri noi și avertizează autoritățile că „șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam”.
Noua tulpină a virusului SARS-CoV2, secvențiată pentru prima dată în Marea Britanie, se răspândește cu 50% mai ușor, atrag atenția specialiștii, după ce, în Marea Britanie, Irlanda și Israel tulpina B.1.1.7. a virusului a devenit dominantă, iar în martie-aprilie se estimează că va deveni dominantă și în SUA. În Israel, spre exemplu, în ciuda lockdown-ului și a vaccinării masive, noua tulpină determină o creștere a numărului de cazuri de infecție cu SARS CoV-2 la populația nevaccinată.
Noua tulpină se răspândește rapid și în România, iar specialiștii Diviziei de Cercetare a grupului MedLife anunță că în perioada 25-29 ianuarie au identificat 24 de noi cazuri ale unor pacienți infecați cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie, în cadrul studiului de secvențiere a genomului virsului SARS-CoV2. Cele 90 de probe analizate au provenit din București, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targoviște, Ploiești, Timișoara, Reșița, Hunedoara, Focșani, Lugoj, Chișineu Criș, Slatina, Olt.
Probele ce conțin noua tulpină provin predominant din București -19 probe, dar se regăsesc aproape pe tot teritoriul țării (Cluj -2 probe, din Tecuci, Reșița și Timișoara câte 1 probă), ceea ce întărește concluziile enunțate săptămâna trecută de către specialiști, privind contagiozitatea ridicată și transmiterea comunitară a noii tulpini, se menționează într-un comunicat remis presei de compania medicală.
În urma noilor confirmări, numărul românilor la care a fost astfel identificată noua tulpină se dublează, ajungându-se la un total de 52 de cazuri. Dacă acest trend se păstrează, specialiștii români atrag atenția că există riscul ca noua tulpină să devină dominantă și în țara noastră, dinamica evidențiată constituind o alertă pentru autorități, cât și pentru populație.
„Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu, pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm și alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvențiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a identifica noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.
Specialiștii atrag atenția că în noul context este nevoie de o monitorizare mai atentă a evoluției noii tulpini și de precauție în luarea deciziilor de relaxare a măsurilor de siguranță, subliniind însă că, în continuare, cea mai bună soluție pentru stoparea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.
„Nu ne-am așteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noștri din cadrul diviziei de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are șanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni. Considerăm că autoritățile ar trebui să analizeze cu atenție aceste informații și să evalueze cu precauție eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță pentru perioada următoare. În continuare vom susține programul de secvențiere și vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă, caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autoritățile cu informații noi legate de apariția și transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană și nu numai” a precizat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife, subliniind că programul de secvențiere este derulat exclusiv din fonduri proprii, ca și alte programe pe care compania le derulează, încă de anul trecut.
Acesta a mulțumit totodată DSP-urilor din București, Cluj, Vâlcea, Timișoara și din alte orașe „pentru că au înțeles miza acestui demers de monitorizare activă a virusului SARS Cov2, ne-au trimis probe în timp util și, în funcție de rezultate, au acționat imediat, demarând anchete epidemiologice pentru a ține sub control răspândirea virusului”.
Studiul de secvențiere a virusului SARS-CoV-2 va continua, pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală, care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19, anunță reprezentanții opratorului privat de sănătate, menționând că toate rezultatele obținute în urma probelor secvențiate au fost raportate Direcției de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății. Până în prezent, pe teritoriul României au fost secvețiate în total peste 560 de probe, dintre care 404 de către divizia de cercetare MedLife (75%).
„Suntem prima companie medicală privată din regiune care a secvențiat, cu speciașiti români și resurse proprii, genomul virusului, prin evaluarea a peste 400 de probe, respectiv 75% din totalul de probe secvețiate la nivelul României, oferind răspunsuri legate de originea tulpinei virusului SARS CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmitere, eficiența pentru vaccinurile aprobate, contagiozitatea noilor tulpini și nu numai. Avem capacitatea și resursele necesare pentru a extinde programul de secvențiere, astfel încât să atingem 5% din totalul probelor pozitive prelucrate în cadrul Laboratoarelor MedLife. Conform recomandărilor Comisiei Europene, 5% este procentul minimum necesar de probe secvențiate din totalul probelor pozitive, pentru a putea urmări dinamica răspândirii noilor tulpini, pentru a descoperi noi tulpini si, implicit, pentru a evalua eficienta vaccinurilor la acestea”, a mai spus Mihai Marcu.
*Sistemul Medical MedLife a demarat primul studiu de cercetare în luna aprilie 2020, fiind primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrală și de Est privind gradul de imunizare naturală a populației pentru Covid 19. De la începutul pandemiei și până în prezent, MedLife a derulat 5 studii, oferind autorităților informații importate cu privire la imunizarea naturală a populației, la nivel național și în focare specifice, evoluția în dinamică a anticorpilor împotriva COVID 19, originea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României; modalitatea de transmiterea sau prezența altor tulpini.
În prezent compania are în derulare studiul de secvențiere a virusului prin care urmărește evoluția virusului și apariția noilor tulpini, precum și un alt studiu cu privire la gradul de imunizare a populației post vaccin.
Investițiile grupului MedLife în demersurile de cercetare se ridică la jumătate de milion de euro. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.