O nouă vulnerabilitate a celulelor canceroase, descoperită în laborator

6 februarie 2021 | 0 comentarii |

Descoperirea aparține unui grup internațional de cercetători și ar putea constitui punctul de pornire în crearea unor noi tratamente mai eficiente.

 

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de cercetători din Israel a identificat o nouă vulnerabilitate în celulele canceroase, în urma unui studiu desfășurat la Univesitatea din Tel Aviv. Într-un articol de specialitate pe această temă, cercetători israelieni și colegii lor din  Statele Unite, Germania, Olanda şi Italia, au demonstrat cum un număr anormal de cromozomi – aneuploidie – prezenți doar în celulele canceroase, poate deveni o vulnerabilitate a acestor celule. Aceasta este cea mai frecventă modificare genetică survenită în cazul cancerului, iar atunci când apare în celulele canceroase, poate contribui la progresia bolii.

În cadrul studiului, cercetătorii au comparat dependenţa genetică şi sensibilitatea la medicamente a celulelor normale cu cele ale celulelor cu un nivel ridicat de aneuploidie.

 

Au descoperit astfel că celulele canceroase aneuploide prezintă o sensibilitate crescută la inhibarea punctului de control celular, ce asigură separarea corectă a cromozomilor în timpul diviziunii celulare.

Totodată, s-a constatat că atunci când punctul de control era perturbat în celulele cu număr adecvat de cromozomi, diviziunea celulară s-a oprit şi, ca rezultat, cromozomii s-au separat cu succes, cu puţine probleme create.

Pe de altă parte, atunci când acest mecanism a fost perturbat în celulele aneuploide, diviziunea celulară a continuat, rezultând numeroase modificări cromozomiale care au compromis capacitatea celulelor de a se diviza şi au provocat chiar moartea acestora.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*