Japonezii testează o nouă terapie cu celule iPS pentru leziunile măduvei spinării

23 februarie 2019 | 0 comentarii |

Primul studiu clinic de acest gen efectuat la nivel mondial a primit, recent, aprobarea Ministerului Sănătății din Japonia.

 

Cercetătorii japonezi vor efectua, în premieră mondială, un studiu clinic pe pacienți umani, în încercarea de a găsi un tratament eficient pentru vindecarea leziunilor măduvei spinării, bazat pe celule stem pluripotente induse (iPS), care au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă specializată din organismul uman şi de a se dezvolta în orice tip de ţesut. Studiul va fi efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Keio, care vor injecta circa două milioane de celule iPS în organismele celor patru pacienți care au fost selectați pentru a participa la această cercetare.

Aceștia vor fi persoane care au suferit pierderea funcţiei motorii ca urmare a leziunilor provocate la nivelul măduvei spinării în urma unor accidente sportive şi rutiere, iar celulele iPS le vor fi injectate în decurs de două până la patru săptămâni de la producerea leziunii, tratamentul fiind eficient doar în acest interval de timp.

În urma injectării, pacienții vor urma un program de reabilitate şi va dura aproximativ un an până când cercetătorii se vor putea pronunţa în privinţa siguranţei şi eficacităţii studiului clinic pe care speră să-l poată începe în cursul acestui an.

 

Anterior studiului pe subiecți umani, aceeași echipă a efectuat o cercetare similară pe animale. Au reușit, astfel, să redea mobilitatea unui cimpanzeu paralizat, căruia i-au aplicat procedura, celulele injectate transformându-se în neuroni ce au ajutat la restabilirea posibilităţii de mişcare a membrelor.

Echipa de cercetători de la Universitatea Keio este coordonată de profesorul Hideyuki Okano, care a declarat că „în sfârşit, putem efectua un studiu clinic după 20 de ani de la debutul cercetării. Aş dori să ofer cât mai curând posibil un tratament sigur pacienţilor”.

Meritul pentru dezvoltarea celulelor iPS aparține tot cercetătorilor japonezi. În 2012, profesorul Shinya Yamanaka de la Universitatea din Kyoto a primit Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie pentru că a fost primul cercetător care a descoperit că aceste celule ar putea juca un rol vital în medicina regenerativă, prin dezvoltarea unor noi metode de tratament.

 


Adaugati un comentariu


 

*