Cât de sănătos este ceaiul verde?

11 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Promovat în ultimii ani în special ca o „rețetă miraculoasă” pentru slăbire, ceaiul verde ar avea și anumite riscuri pentru sănătate dacă este consumat în exces, conform unui studiu recent.

 

Considerat, în ultimii ani, un fel de „ingredient minune” pe care este suficient să-l consumi pentru a obține „o siluetă de invidiat” și o bună detoxifiere a organismului, dar și pentru a obține o serie de alte beneficii pentru sănătate, ceaiul verde pare să aibă și efecte nedorite pentru sănătate. Un studiu realizat în Japonia, publicat în 2016, susţinea că persoanele care obişnuiau să bea cel puţin şase ceşti de ceai verde pe zi prezentau un risc cu 33% mai scăzut de a dezvolta diabet de tipul 2, în comparaţie cu cei care consumau o ceaşcă sau mai puţin pe săptămână. Concluziile contraziceau astfel teoria altor cercetători din Coreea de Sud, care susțineau în 2007 că  persoanele diagnosticate cu diabet ar trebui să bea mai puţin ceai verde, după ce studiile efectuate pe animale au demonstrat că un aport crescut din această băutură ar putea provoca o creştere a nivelurilor glicemiei.

În ciuda acestor controverse, ceaiul verde a continuat să câștige în popularitate. Un nou studiu, publicat recent de o echipă mixtă de cercetători americani și chinezi, confirmă însă rezultatele cercetătorilor sud-coreeni și avertizează că un consum excesiv de ceai verde ar putea fi asociat cu un risc sporit de a dezvolta diabet de tip 2.

 

Cercetarea a fost realizată pe o cohortă de 119.373 de persoane înrolate în studiul privind sănătatea populației din Shanghai, iar datele prelevate în cadrul acestuia au fost utilizate pentru a investiga indicatorii biologici genetici şi factorii de risc care contribuie la apariţia cancerelor şi a altor boli cronice. Subiecţii au furnizat detalii cu privire la consumul de ceai, inclusiv despre tipurile preferate şi cantităţile utilizate, cercetătorii notând și faptul că niciunul dintre aceștia nu suferea de diabet de tip 2 la momentul selectării în program.

În urma analizelor ulterioare ale datelor, cercetătorii de la Universitatea Fudan din China, Universitatea Vanderbilt din Statele Unite şi alte instituţii de cercetare au concluzionat că, atât bărbații cât şi femeile care consumau cantităţi mai mari de ceai verde prezentau un risc crescut de diabet de tipul 2. Această asociere referitoare la relaţia doză-efect, între aportul de ceai verde şi riscul de diabet de tip 2 nu a variat la persoanele obeze sau la fumători, autorii studiului precizând că este nevoie de continuarea cercetărilor pentru identificarea mecanismului care stă la baza acestei asocieri, sugerând că reziduurile de pesticide din frunzele de ceai ar putea juca un rol în acest sens.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*