Spitalul Militar Central, inclus în studiul „Solidarity”

5 iunie 2020 | 0 comentarii |

Unitatea medicală se alătură, astfel celor nouă centre de boli infecțioase din țară care încearcă să identifice cel mai eficient tratament pentru COVID 19.

 

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) anunță că a fost inclus în studiul clinic „Solidarity”, care se desfășoară în 40 de țări din lume, alături de parteneri de prestigiu, precum Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balș” și Spitalul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, din București și alte șapte centre de boli infecțioase din țară.

„Solidarity”este un studiu randomizat (alegerea pacienților este una aleatorie) ce constă în aplicarea, pentru comparație, a patru scheme terapeutice care au mai fost utilizate până în prezent și care s-au dovedit sigure și eficiente în cazul celor mai mulți pacienți diagnosticați cu boala COVID-19. Criteriile de includere și excludere a pacienților care vor fi incluși în acest program țin de vârstă, patologii asociate și comorbidități.

Scopul studiului este de a identifica, în cel mai scurt timp posibil, cel mai bun răspuns al subiecților la una dintre cele patru scheme de tratament, astfel încât să poată fi implementat, la nivel internațional, în  tratamentul specific al acestei patologii”, se precizează într-un comunicat al SUMC.

 

Alexandru Rafila – OMS

Proiectul, care se derulează în vederea identificării celui mai bun tratament pentru Covid-19, este coordonat de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şeful Laboratorului de Micorbiologie al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, membru al Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Acesta a precizat că Studiul „Solidarity” include mai multe țări în care se vor desfășura studii comparative între un nou medicament (Remdesivir) și patru alte molecule, sau trei alte combinații terapeutice, unele dintre ele deja folosite și în România, pentru a se stabili dacă într-adevărat acest medicament inovativ este net superior formulelor actuale care sunt la dispoziția pacienților infectați cu noul coronavirus. „Este un studiu care va include câteva mii de pacienți – între care o parte și din România, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că, pe de-o parte, unii dintre pacienții români vor beneficia deja de acest produs, pe măsură ce el este dezvoltat, iar pe de altă parte contribuim la înregistrarea cât mai rapidă a noului medicament, ca el să devină în câteva luni disponibil pe piaţa internațională”, a declarat profesorul Rafila.

 

Cele patru tratamente incluse în „Solidarity trial” testate pe scară largă vizează următoarele molecule: Remdesivir, Lopinavir în combinaţie cu Ritonavir (care poate fi sau nu asociat cu interferon beta) şi Hidroxiclorochină (care a fost retras de OMS săptămâna trecută, în urma unor avertismente despre posibile efecte secundare identificate în urma unor studii publicate într-o revistă medicală, dar care a fost reintrodus în tratament după două zile).

Potrivit SUUMC, proiectul „respectă toate standardele în ceea ce privește etica și siguranța pacientului, în sensul că toți subiecții își vor da consimțământul pentru includerea în acest studiu, în deplină cunoștință de cauză, după explicarea tuturor etapelor spitalicești ce urmează a fi parcurse”.

La nivelul SUUMC, coordonatorul studiului (investigator principal) este colonelul medic șef de lucrări dr. Ion Ștefan, șeful Secției Clinice Boli infecțioase. Echipele implicate în desfășurarea acestui proiect sunt alcătuite din specialiști în boli infecțioase și medici rezidenți în aceeași specialitate.

 


Adaugati un comentariu


 

*