Începe „marea testare” pentru Studiul seroprevalenței SARS-CoV-2

3 iunie 2020 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății anunță că a finalizat Ordinul  pentru aprobarea acestui studiu, care va debuta în zilele următoare, iar pe termen mediu are în vedere reformarea întregului sistem de sănătate.

 

Ministerul Sănătății anunță că a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2, pe teritoriul României, care va avea loc în perioada iunie – septembrie 2020 și va fi demarat în zilele următoare,  după publicarea în Monitorul Oficial.

Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Institutul Național de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra și va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un numar de 29019 de seruri reziduale urmează să fie colectate si investigate. În acest sens vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri, reactivi etc”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ pe durata perioadei de înrolare și care vor fi selectate cu pas de eșantionare. Vor fi persoane fără semne și simptome de boala infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale și care își vor exprima consimțământul informat de participare la studiu.

 

Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a explicat că este vorba despre un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național, potrivit metodologiei OMS, pus la punct de specialiștii INSP cu sprijinul experților OMS. Acesta a subliniat că este important să fie folosite cele mai bune chituri de testare disponibile pentru a putea „să fim siguri că e un studiu care are valoare științifică și pentru sănătatea publică, care să poată să ne dea răspunsurile la întrebările pe care le avem: ce procent din populație a trecut prin boală, să știm această situație la nivel regional, la nivel local și să putem să apreciem eventualele evoluții ale bolii, în funcție de localitate și să putem să facem și un studiu comparativ, de exemplu, cu ce se va înregistra la anul”, a subliniat profesorul Rafila.

Secretarul de stat în MS Horațiu Moldovan spune că testarea pentru studiul de seroprevalență al COVID-19 în România va include în jur de 30.000 de oameni, un eșantion calculat proporțional cu populația României, iar aceste teste au o precizie foarte mare, de peste 99 la sută. Rezultatele studiului de seroprevalență vor fi luate în considerare de către organismele naționale și internaționale, în momentul în care studiul va fi finalizat.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică vor selecta, la nivelul fiecarui județ și a municipiului București, un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu. Sunt laboratoarele proprii si/sau laboratoare externalizate ale spitalelor județene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienți neinternați, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 probe/săptămână sau peste 40.000 probe/an)

Nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infectioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecție aceste tipuri de spitale”, prevede documentul.

Ministerul Sănătății susține că studiul de seroprevalență va fi realizat cu respectarea deplină a principiilor și regulilor de etică și a confidențialității datelor cu caracter personal și este avizat de Consiliul Științific al Institutului Național de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

 

Totodată, ministrul Nelu Tătaru a recunoscut, în timpul unei dezbateri, că experiența COVID a arătat că este nevoie de resetarea sistemului de sănătate din România, în ultimele două luni şi jumătate fiind constatate o serie de probleme care au demonstrat că este nevoie de depolitizare, de un management stabilit pe criterii de competență, de schimbarea legislaţiei, de o politică investiţionale coerentă şi o politică a medicamentului care să încurajeze investițiile producătorilor de pe piața românească. „Cea mai mare problemă pe care o văd eu în acest moment o reprezintă politizarea sistemului. Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate, avem nevoie de profesionişti. Dacă în acest moment nu îi avem sau nu îi găsim noi, trebuie să îi găsim împreună. Peticim în acest moment cu diverse propuneri, peticim cu diverse experienţe, cu exemple de bună practică, dar cred că nu e de ajuns”, a precizat ministrul Tătaru, care a subliniat că este necesară întărirea DSP-urilor, precum și regândirea managementului spitalicesc și a politicilor de sănătate.

Cred că pe viitor trebuie să gândim toţi – oameni din sănătate, societatea civilă – ce vrem de la medicina românească şi care este făgaşul ei normal. Rămâne o perioadă pentru fiecare – public, privat, producător de medicamente, farmacist, asociaţii profesionale, de pacienţi – să regândim, să redimensionăm o lege a reformei în sănătate”, a mai spus ministrul Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*