Ministerul Sănătății anunță că vor fi achiziționate 3 milioane de doze de vaccin gripal pentru sezonul 2020-2021

25 aprilie 2020 | 0 comentarii |

În Săptămâna Europeană a Vaccinării, Ministerul Sănătății recomandă continuarea vaccinării populației, chiar dacă din cauza pandemiei de COVID-19 sunt necesare măsuri de precauție sporite.

 

Odată cu debutul Săptămânii Europene a Vaccinării (vineri, 24 aprilie), ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut un apel către populație și medicii de familie să nu renunțe la vaccinurile de rutină, asigurate gratuit prin Programele Naționale de Vaccinare.

Ministrul atrage atenția că în România se manifestă în continuare epidemia de rujeolă, iar din cauza nivelului scăzut de imunizare din ultimii ani, această boală prevenibilă prin vaccinare a dus la 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au inregistrat aproximativ 20 000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd”, a declarat Ministrul Sănătății.

 

În contextul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății susține că toate măsurile generale recomandate de specialiști împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanța socială) și măsurile specifice de prevenire și control a infecției sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei, astfel că imunizarea trebuie să decurgă în continuare conform graficelor stabilite. „Suplimentar, împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică se aplică măsuri suplimentare, precum triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical cât și de părintele însoțitor și copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost intreruptă temporar”, se menționează într-un comunicat remis de minister pe această temă.

 

Dr Alexandru Rafila

Avînd în vedere că în România rata de imunizare a scăzut în ultimii ani, Ministerul Sănătății susține că implementarea programelor naționale de vaccinare și asigurarea respectării prevederilor incluse în legislația cu privire la vaccinare rămân prioritare.

În acest context, prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Biroul Executiv al OMS, consideră că este necesară adoptarea rapidă a Legii vaccinării care, în opinia sa, ar trebui să fie obligatorie, ținând cont de rata mică de imunizare.

El a explicat că în mai multe ţări dezvoltate din vestul Europei (Franța, Germania, Italia), în care acoperirea vaccinală a înregistrat scăderi constante de-a lungul timpului, la fel ca și în România, s-a impus „dezvoltarea unei legislaţii care să acopere această inconsistenţă a programelor de vaccinare, astfel încât să se ajungă la nivelurile de acoperire vaccinală recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95%, care asigură protecţia împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare”.

 

Vaccinare vs nevaccinare

Faptul că ţările nordice nu au o astfel de legislaţie este explicat prin faptul că acestea au o acoperire vaccinală de 95-98%, iar în aceste condiții nu este necesară o astfel de legislație. Nici în România nu s-a resimțit nevoia unor legi care să instituie obligativitatea imunizării până acum vreo 15 ani, dar din 2009, rata imunizării a scăzut constant cu 10-15 procente, iar așa se explică numărul mare de îmbolnăviri și chiar de decese în urma unor boli care prevenibile.

Din această cauză, profesorul Alexandru Rafila consideră că legea vaccinării care, în opinia sa, ar trebuie să devină obligatorie, trebuie urgentată. În ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de un an, însă la doza a doua, care se administrează la cinci ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%”, a explicat medicul mecanismul prin care s-a ajuns la un număr mare de îmbolnăviri și de decese, estimând că este posibil să apară şi complicaţii tardive ale îmbolnăvirilor de rujeolă.

 

Totodată, specialiștii spun că trebuie pregătit sesonul de gripă din toamna acestui an și luate toate măsurile de protecție, iar Ministerul Sănătății a anunțat că au fost deja demarate procedurile necesare.

Pentru sezonul 2020-2021, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că se vor achiziționa 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni și 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă”, menționează ministrul Sănătății.

Potrivit datelor OMS, vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global. Datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au fost eradicate și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, între care și gripa sezonieră, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.

 


Adaugati un comentariu


 

*