Zâmbetul împotriva coronavirusului

25 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Pandemia de Coronavirus ne-a schimbat tuturor viața, pentru că este foarte contagios și pune în pericol viețile multor oameni. Suntem consemnați la domiciliu, unii chiar și-au pierdut locul de muncă, iar cei care lucrează în spitale, cămine de bătrâni sau supermarket-uri sunt într-un permanent pericol de infectare cu noul virus. Pentru cei singuri, izolarea a devenit apăsătoare. Iar cei care s-au infectat cu coronavirusul trebuie să se lupte și cu teama…

În funcție de cât va dura această situație, ceea ce la început părea o ocazie bună de a petrece mai mult timp cu familia, se conturează acum ca o amenințare economică la existența multor persoane și devine tot mai stresant.

Este situația prea gravă ca să ne amuzăm pe seama ei? Psihologii spun că în momentele grele este benefic să ne păstrăm umorul și să zâmbim, dar în același timp este necesar să facem diferența între „umorul social și ce agresiv”.

 

Deutsche Welle consemnează că cercetătoarea și purtătoarea de cuvânt a Institutului German pentru Umor Kareen Seidler spune că făcând glume îți faci de fapt o „igienă psihică”, pentru că „umorul este ca un ventil” care face ca teama și încordarea să se reducă, chiar dacă doar pentru câteva secunde.

Desigur că este important să ținem seama în ce situație se află persoana cu care glumim”, explică Seidler, subliniind că umorul agresiv, din care face parte și umorul negru, poate avea chiar efectul contrar în prezența unei persoane panicate, care are nevoie de empatie într-o astfel de situație.

Umorul social” însă nu face rău nimănui, mai spune Seidler. „Să ne amuzăm împreună sporește sentimentul de comunitate”, arată ea. Un exemplu de umor social ar fi videoclipurile care circulă online prezentând modalități originale și amuzante de spălare a mâinilor, pentru a ne proteja de virus.

Rețelele de socializare sunt o sursă de inspirație în acest sens.

 


Categorii: Comunitate, Umor

Adaugati un comentariu


 

*