Zâmbete și educație

24 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Se spune că zâmbetul îmbunătățește imunitatea, ne scapă de stress, ne ajută să ne păstrăm sănătatea fizică și psihică, ne crește randamentul la muncă sau la învățătură, ne menține optimismul și ne ajută să ne păstrăm în formă până la vârste înaintate.

În aceste zile, când viața s-a mutat în mare parte în online, elevii, studenții și chiar profesorii fac mai multe glume decât de obicei, pentru a trece cu bine peste perioada de izolare și a face față numeroaselor schimbări la care sunt nevoiți să se adapteze. Câteva glume și anecdote despre educație ne vor decreți frunțile tuturor…

Așa cum am mai arătat în rubrica noastră de umor, matematicianul Grigore Moisil era renumit pentru glumele și anecdotele pe care le spunea atât studenților cât și colegilor săi, iar acestea sunt, în această perioadă, frecvent postate pe internet. Iată câteva dintre „moisilismele” despre educație atribuite renumitului matematician român:

 

La ședința de Consiliu profesoral în vederea titularizării, prof. Ștefan Procopiu a votat contra numirii lui Moisil, „candidatul fiind prea tânăr” pentru a ocupa postul de profesor.

– E un defect de care mă corectez în fiecare zi, a replicat Moisil.

***

În timpul unui curs, profesorul începe să caute printre hârtiile pe care le avea pe masă. Nu găsește însemnările de care are nevoie, se oprește și spune:

– Lăutarii cântă dupa ureche, muzicanții, după note. Eu mi-am uitat notele acasă…

***

Cineva l-a întrebat:

– Credeți că e potrivit ca un profesor să facă glume la cursuri?.

Profesorul Moisil a răspuns:

Știința nu e tristă decât pentru unii.

***

Somat să-și facă public programul de 8 ore de muncă, Grigore Moisil a prezentat odată o foaie de hârtie frumos lineată, pe care scrisese așa:

Luni:

ora 8 – ora 9.50: curs, Amfiteatrul „Țițeica”

ora 10 – ora 11.50: consultații, catedră

ora 12 – ora 16: timp de gândire, în sectorul de Cultură al Parcului de Cultură și Odihnă „I.V. Stalin”.

Altă dată însă, exasperat, i-a trimis rectorului o hârtie pe care scria, mare: Vă rog să precizați dacă vă referiți la ORE – CAP sau la ORECUR!

***

La o ședință în care factorii politici discutau despre unificarea diverselor departamente, profesorul Moisil intervine cu vocea sa inconfundabilă:

– Este o idee foarte bună. Ca urmare, propun ca geometria să se unească cu geografia și cu geologia, iar ca președinte îl propun pe Geo Barton. (notă: un actor cunoscut în acea perioadă).

***

*Cea mai mare schimbare ce se va petrece în Ministerul Învățămâtului va fi atunci când nu se va schimba nimic.

*Marea calitate a unui șef de școală este de a fi bucuros când e depășit de elevii săi.

*Pentru elev este esențial cum rezolvă problemele; pentru profesor – cum le pune.

*Se știe că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ți se pară ușoare.

 

*Aceasta este o rubrică de bancuri / umor / pamflet și trebuie tratată ca atare 

 


Categorii: Comunitate, Umor

Adaugati un comentariu


 

*