Asociația Prematurilor continuă campania de dotare a maternităților cu aparatură medicală

23 aprilie 2020 | 0 comentarii |

Valoarea donațiilor făcute mai multor maternități din țară depășește 100.000 de euro numai anul acesta, iar inițiatorii spun că vor continua campania demarată înainte de începutul pandemiei.

 

Cu câteva luni înainte ca noul coronavirus să schimbe total modul de viață al locuitorilor de pe întreaga planetă, Asociația Prematurilor demara un proiect ce viza dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie de gradul 2 și 3, din România cu aparatură medicală vitală pentru îngrijirea copiilor născuți înainte de termen și internați la terapie intensivă. Acest demers s-a derulat până acum cu ajutorul donațiilor strânse de membrii fundației, iar un partener important care s-a alăturat programului este și OMV Petrom.

În ciuda condițiilor impuse după declanșarea pandemiei, programul a continuat și în perioada stării de urgență, astfel că, la acest moment, valoarea donațiilor făcute de la începutul anului depășește 100.000 de euro, un număr de cinci maternități din țară fiind dotate cu aparatură medicală necesară îngrijirii copiilor născuți prematur.

Cea mai recentă și mai consistentă donație a fost făcută zilele acestea maternității din Bacău, care a primit aparatură medicală în valoare de 49.000 de euro.

 

Diana Gamulescu

Diana Gămulescu, președinte asociației, a precizat că donația a constat în două ventilatoare Fabiacn nCPAP, accesorii și consumabile aferente ventilatoarelor, un bilirubinometru noninvaziv Bilicare și o lampă de fototerapie Lullaby, achiziționate cu sprijinul celor de la OMV, la care se adaugă și două monitoare de funcții vitale, achiziționate din fondurile asociației.

Știm cu toții ce se întâmplă în aceste zile și cum toți trăim cu teama de a nu ajunge în terapie intensivă și de a nu depinde de un aparat de respirat, de un ventilator. Această teamă este permanentă și pentru medicii care îi îngrijesc pe cei mai mici pacienți ai României – prematurii. Suntem extrem de bucuroși că am reușit să livrăm și să montăm, mai ales acum în plina pandemie toată aparatura care a ajuns la maternitatea din Bacău, unde se nasc anual aproximativ 3.300 de copii, din care aproximativ 350 sunt prematuri”, a declarat aceasta.

 

Asociația Prematurilor își propune să continue dotarea a cât mai multe maternități din România cu aparate vitale pentru prematuri, considerând că și nou-născuții merită aceleași șanse și dotări ca și adulții. Diana Gămulescu a menționat că, la nivel național, există încă multe secții de neonatologie din care lipsesc echipamentele de acest gen, în condițiile în care respirația multor prematuri depinde de aceste ventilatoare, incubatoare sau alte aparate performante.

Șefa secției Neonatologie din  Bacău, dr. Camelia Husac, a ținut să mulțumească pentru această donație, precizând că „o secție de terapie intensivă nou-născuți fără aparatura necesară este de neconceput. Supraviețuirea nou-născutului bolnav – prematur sau la termen – presupune, pe lângă multă pregătire profesională și devotament, și multă tehnologie. Cu cât aparatura este mai performantă, cu atât șansele la viață cresc, și nu numai șansele la viață, ci și modul în care acești copii supraviețuiesc. Supraviețuirea unui nou-născut cu greutatea la naștere de 500 –1.000 de grame fără un ventilator care să îl ajute să respire zile sau săptămâni este imposibila. Monitorizarea funcțiilor vitale ale nou-născutului ventilat se face 24 din 24 de ore, până la externare, echipamentele funcționând fără pauza în secția noastră”.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*