Asociația Prematurilor, premiată pentru dotarea secțiilor de Neonatologie în timpul pandemiei

18 februarie 2021 | 0 comentarii |

Distincția vine din partea Comitetului Economic și Social European (CESE), iar Asociația Prematurilor a fost aleasă dintr-un total de 250 de organizații candidate la acest premiu.

 

Asociația Prematurilor a anunțat că a primit, din partea CESE, Premiul pentru Solidaritate Civilă pentru proiectul prin care s-au donat echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România, ale căror nevoi au fost adesea trecute cu vederea în contextul luptei împotriva Covid-19, fapt ce le-a îngreunat capacitatea de a face față pandemiei.

Încă de la începutul pandemiei, Asociația Prematurilor a donat echipamente de protecție pentru 6 secții de Neonatologie din țară, astfel încât să se asigure siguranța personalului medical, a mamelor și a nou-născuților, mulți dintre aceștia aflându-se în terapie intensivă.

Campania de strângere de fonduri a ONG-ului a făcut posibilă donarea unei cantități mari de echipamente, menite să reducă riscurile de infectare în rândul personalului medical de la Neonatologie, al nou-născuților și al părinților. Donațiile au ajuns în perioada martie-septembrie la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Călărași, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Filantropia București, Maternitatea Bucur București, Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare și au fost utile pentru 100 de cadre medicale și peste 4.000 de părinți și nou-născuți.

 

Diana Gamulescu

Proiectul Asociației Prematurilor se numără printre cele 23 de proiecte derulate de organizații din UE și din Marea Britanie, care au fost premiate pentru contribuția lor excepțională la combaterea pandemiei de Covid-19 și a consecințelor sale.

Diana Gămulescu, președintele organizației a declarat că „acest premiu a adus în atenția publică, internațională, prematuritatea și îmi doresc să rămână în lumina reflectoarelor până când investițiile în sănătatea publică neonatală vor egala terapia intensivă a adulților. Programul nostru este vital și trebuie să continue, pentru că vine în ajutorul comunității într-o perioadă extrem de dificilă, în care poate face diferența dintre viață și moarte. Rolul nostru, în calitate de adulți, este de a-i proteja și pe cei mai mici pacienți și cetățeni din sistemul public de sănătate, iar noi, ca ONG ne bazăm pe comunitatea de business și pe finanțări în tot acest proces”.

 

Câștigătorii au fost selectați dintr-un total de 250 de proiecte depuse de organizații ale societății civile, persoane fizice și întreprinderi private. Toate proiectele au avut ca vector solidaritatea și au prezentat modalități creative și eficiente de a face față provocărilor, adesea majore, generate de criză.

Majoritatea proiectelor au vizat grupurile vulnerabile sau persoanele cele mai afectate de criză, cum ar fi persoanele în vârstă sau tinerii, copiii, femeile, minoritățile, imigranții, persoanele fără adăpost, personalul medical sau angajații și angajatorii.

În ceea ce privește conținutul proiectelor, acestea s-au axat pe cinci teme principale, respectiv furnizarea de alimente și asistență pentru grupurile vulnerabile, echipamentele medicale, serviciile de consiliere, serviciile educaționale și informațiile privind pandemia, precum și cultura.

În ianuarie 2020, Asociația Prematurilor a fost premiată în Germania, de către European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), pentru implicarea în proiecte de filantropie și pentru rezultatele obținute în România în cauza prematurității. EFCNI este singura organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și ale nou născuților și reunește organizații de părinți din întreaga lume, cadre medicale din diferite specialități, având ca scop comun îmbunătățirea pe termen lung a sănătății copiilor abia veniți pe lume.

 


Adaugati un comentariu


 

*