Solidaritatea Sanitară contestă datele referitoare la vaccinarea personalului medical

18 februarie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia spun că procentul de angajați din sectorul medical care s-au vaccinat împotriva Covid-19 este mai mic decât au lăsat să se înțeleagă autoritățile și consideră nejustificată decizia de închidere a unor centre de vaccinare din etapa I.

 

Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară au protestat ieri în stradă împotriva măsurilor de austeritate anunțate de Guvern, organizând acțiuni de pichetare a sediului Guvernului dar și a sediului Partidului Național Liberal. Pe lângă revendicările legate de bugetul redus alocat Ministerului Sănătății, suspendarea acordării voucherelor de vacanță pe anul 2021 și reducerea sporurilor și a indemnizației de hrană pentru angajații din sectorul public, sindicaliștii și-au manifestat și nemulțumirea față de faptul că unele centre de vaccinare deschise în spitale pentru imunizarea cadrelor medicale în etapa I a campaniei au început să se închidă, deși mai există personal care dorește să se vaccineze și nu s-a putut programa de la începutul campaniei.

Totodată sindicaliștii acuză comitetul național de coordonare a vaccinării, implicit pe coordonatorul acestuia dr. Valeriu Gheorghiță, de inducerea în eroare a populației, prin comunicarea faptului că aproape 90% din personalul medical eligibil a fost vaccinat, conform informațiilor oferite de acesta într-o conferință de presă care a avut loc zilele trecute, iar ca urmare, rata infectărilor în rândul cadrelor medicale a scăzut cu peste 87% în ultima lună.

Sindicaliștii contestă cifrele vehiculate și spun că această scădere a incidenței poate fi pusă și pe seama scăderii numărului de testări. „Obligația de informare publică s-a transformat din neștiință sau rea voință într-o dezinformare publică. Dacă este o acțiune intenționată legea prevede sancțiuni. Având în vedere că reprezentăm interesele lucrătorilor din sănătate, solicităm public ministrului Sănătății să clarifice această situație” au cerut sindicaliștii într-un comunicat de presă.

 

Cu ocazia acțiunii de protest desfășurare în fața Palatului Victoria, co-președintele organizației sindicale, Radu Vasile, a declarat că, în realitate, procentul angajaților din sistemul sanitar care au fost vaccinați până în prezent este de 50-60%. În aceste condiții, decizia de închidere a unor centre de vaccinare din etapa I, este una neinspirată, liderul sindical precizând că încă mai sunt cadre medicale care nu s-au vaccinat până acum și au dificultăți în a se programa, în lipsa unor centre dedicate.

La întâlnirea cu ministrul am cerut ca centrele de vaccinare din spitale să rămână funcţionale. Ele se desfiinţează, se închid. Adică s-a făcut prima doză la cine s-a înscris. Nu se mai vaccinează cu prima doză, se face rapelul, la cei care şi-au făcut prima doză. Acum sunt mulţi angajaţi care n-au putut să meargă la vaccinare. Adică erau după covid, după covid ai nevoie de o perioadă de câteva luni, au ieşit din perioadă, acum ar vrea să se vaccineze. Răspunsul a fost da, vă puteţi vaccina, vă înscrieţi pe platformă. Am un coleg care s-a înscris pe platformă şi a fost programat în aprilie. Adică nici personalul medical nu va putea beneficia de maximumul posibil de vaccinaţi. N-am înţeles motivul închiderii centrelor de vaccinare din spitale. Nu au costuri, personalul care efectuează vaccinările e personalul spitalului… E anormal că nu putem să-i vaccinăm în continuare pe cei din sistem care îşi doresc, pentru că centrele de vaccinare nu vor mai funcţiona, îşi închid activitatea după rapel. Cei vaccinaţi în prima fază închid rapelul şi cu asta gata. S-a greşit modul de propagandă făcută vis-a-vis de vaccinarea pentru personalul din spitale. Nu sunt 80-90% vaccinaţi. Hai să zic 55-60%, dacă sunt atâţia. Punctual, da, poţi spune că există un spital cu 80-85% vaccinaţi. Dar când vorbim de plan naţional, nu e real procentul de 90%”, a declarat Radu Vasile.

 

Acesta a criticat și bugetul mai mic alocat Sănătății pentru acest an, precum și măsurile de austeritate care îi vor afecta pe toți angajații din sectorul public de sănătate.

E aberant, în an de pandemie, care continuă – sunt păreri şi studii făcute că anul acesta s-ar putea să vină anul trei – să reducem, în loc să mărim, bugetul Ministerului Sănătăţii faţă de anul trecut, când ştim cu ce ne-am confruntat. Anul trecut am avut noroc cu primăriile şi cu consiliile judeţene care au ajutat spitalele. Anul acesta, şi la ei a început să bată vântul, iar încasările lor au devenit tot mai mici, din cauza firmelor private care nu funcţionează. Anul trecut, în întâlnirile avute cu prim-ministrul, cu ministrul Sănătăţii, promisiunile au fost cu totul altele. A fost promisiunea făcută de prim-ministru față de creşterea salarială a personalului auxiliar – infirmieri, brancardieri, îngrijitori. Promisiunea dânsului a fost că le măresc salarizarea anul acesta pentru valoarea anului 2022. Apoi am înţeles că nu se poate, dar nu se poate nimic, nici pe 2021? Nu se poate nici din iunie? Oamenii se simt efectiv daţi deoparte. S-au tăiat voucherele de vacanţă, norma de hrană e în discuţie să se taie, deci ne trezim cu veniturile diminuate, în an de pandemie, când e nevoie de aceşti oameni ca de aer. Oamenii îşi dau demisia, sau unii nici nu şi-o mai dau, pur şi simplu oamenii nu mai vin la serviciu. Avem oameni care anunţă că de mâine nu mai vin la serviciu”, a mai precizat liderul sindical.

 


Adaugati un comentariu


 

*