„Capcanele” poiectului Legii Salarizarii Unitare

Federatia Solidaritatea Sanitara avertizeaza personalul medical ca o crestere a salariilor in Sanatate ar putea sa nu insemne si majorarea reala a veniturilor.

 

solidaritatea sanitaraDaca sindicalistii de la Sanitas s-au declarat multumiti in prima instanta, la finalul primei runde de discutii purtate cu ministrul Muncii pe tema Legii Salarizarii Unice, colegii lor de la Federatia Solidaritatea Sanitara au fost mai reticenti. Ei au realizat, chiar, o analiza amanuntita de impact asupra proiectului legislativ propus de autoritati, analiza in urma careia au fost evidentiate mai multe riscuri. Specialistii centrului de cercetare si dezvoltare sociala Solidaritatea, care au efectuat aceasta analiza, au identificat o serie de formulari ambigue strecurate intentionat sau nu in lege, care fac ca promisiunile sa para de bun augur la nivel teoretic, insa, transpuse in practica, acestea risca sa nu aiba rezultatele scontate.

Astfel, reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara atrag atentia ca majorarile salariale promise pentru sectorul Sanatatii ar putea sa nu insemne neaparat si majorari ale veniturilor, ci doar niste fonduri mutate de la un capitol salarial la altul, astfel incat sa se creeze aparenta unor cresteri salariale. Toate informatiile indica faptul ca pentru sectorul sanitar vom asista la un transfer masiv al unor sume aferente diferitelor sporuri catre salariul de baza, fapt care afecteaza imaginea de ansamblu cel putin in doua modalitati. Se genereaza iluzia unor cresteri salariale foarte mari, cand de fapt este vorba doar de cresteri ale salariilor de baza, fara ca ele sa se reflecte in mod proportional asupra salariilor brute si se ascund riscurile unor scaderi ale salariilor brute pentru anumite categorii de salariati, prezente in situatia in care cresterea salariilor de baza nu reuseste sa acopere scaderea acestuia determinata de diminuarea sumelor alocate sporurilor”, se arata in analiza prezentata de Solidaritatea Sanitara.

 

Lia Olguta Vasilescu

Lia Olguta Vasilescu

Sindicalistii mai sutin ca formularea „cresteri salariale” este folosita ambiguu, aceasta fiind concentrata doar pe salariile de baza, si avand un impact mult mai mic asupra veniturilor personalului medical. O buna parte din castigul aferent salariului de baza este realizata de fapt pe seama scaderii sporurilor, iar plimbarea banilor dintr-un capitol in altul nu este o crestere salariala reala, se mai arata intr-un comunicat remis de federatia sindicala.

In replica la promisiunile facute de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, care dadea saptamana trecuta asigurari ca salariatii din sectorul sanitar vor fi primii bugetari care vor beneficia de aceste majorari salariale, Solidaritatea Sanitara sustine ca, de fapt, acesti salariati „vor fi cei mai afectati de schimbarea sistemului la capitolul pierderi, intrucat o buna parte din castigul aferent salariului de baza este realizata de fapt pe seama scaderii sporurilor, existand riscul imposibilitatii de a compensa suficient aceste pierderi prin cresterea salariului de baza”.

 

medic hol spitalIn ceea ce priveste cresterea veniturilor medicilor, analiza realizata de Solidaritatea Sanaitara arata ca noua lege ar putea fi o solutie, insa exista doua riscuri majore, care nu trebuie sa fie atinse. Primul risc este cel generat de imprecizia intentionata in utilizarea cuvantului „salarii”. „Desi programul de guvernare al PSD este si el ambiguu in acest sens, prin modalitatea in care este construita, oferta lasa sa se inteleaga ca ar fi vorba de salariul de baza” se mentioneaza in analiza. Celalalt risc este reprezentat de acea „plimbare a banilor” mentionata anterior. Cel mai sigur scenariu in acest sens ar fi mutarea banilor de la sporuri in salariul de baza. „Garantia intentiei implementarii acestui scenariu este oferita de limitarea cheltuielilor cu sporurile si aditionale la 30 la suta din totalul sumelor aferente salariului de baza, calculat la nivel de ordonator de credite” spun sindicalistii.

Un alt scenariu posibil ar fi mutarea unor sume din drepturile aferente garzilor, in salariul de baza. „La ora actuala stim doar ca vor fi salarii de baza mari pentru medici, fara a se specifica ce se intampla cu garzile, respectiv daca si pentru orele lucrate in garda se va aplica acelasi tarif orar cu cel echivalent normei de baza. Revenirea la sistemul initial in privinta garzilor poate accentua nivelul pierderilor  si reducerea cresterilor salariale, fiind justificata luarea in considerare si in cazul garzilor a unei reduceri proportionale a sporurilor”, se mai arata in analiza de impact.

 

Viorel Rotila - presedinte Solidaritatea Sanitara

Viorel Rotila – Solidaritatea Sanitara

In aceste conditii, presedintele Solidaritatea Sanitara, conf. univ. dr. Viorel Rotila sustine ca federatia sindicala pe care o reprezinta considera ca „organizarea salarizarii pe baza coeficientilor de ierarhizare este cea mai buna solutie pentru o constructie logica a sistemului de salarizare”.

Totodata, acesta considera ca avand in vedere riscul „plimbarii unor sume” de la un capitol al altul, ce ar putea figura drept crestere salariala, este evident ca analizele trebuie efectuate in functie de salariul brut total si nu in functie de salariul de baza brut, in cazul medicilor care efectueaza garzi operand, separat, cu o cuantificarea a veniturilor brute din aferente acestor activitati/CIM-urilor suplimentare. Pentru a evita efectele negative ale cresterilor salariale diferentiate in timp pentru diferitele categorii profesionale din Sanatate, consideram necesara apelarea la solutia uno ictu a tuturor cresterilor pentru toti salariatii din acest sector, respectiv la inceputul anului 2018. Dupa cum am aratat in continutul analizei, pentru a nu determinat distorsiuni majore in sistemul de Sanatate se impune eliminarea, pentru acest sector, a limitei 30% din sumele aferente salariilor de baza, stabilita pentru sporuri si alte cheltuieli asimilate”, a subliniat liderul Solidaritatea Sanitara, Viorel Rotila.

Varianta integrala a acestei analize poate fi consultata AICI.

 


Adaugati un comentariu


 

*