Nemulțumirile sindicaliștilor de la Sanitas au ajuns în atenția Comisiei Europene

15 februarie 2021 | 0 comentarii |

Organizația europeană care apără interesele angajaților din serviciile publice și-a exprimat sprijinul pentru acțiunile e protest ale sindicaliștilor din România, cerând totodată Comisiei Europene să intervină pe lângă autorități, pentru a da curs revendicărilor acestora.

 

Așa cum avertizau în urmă cu o săptămână, sindicaliștii de la Sanitas au declanșat o serie de acțiuni de protest față de noile măsuri de austeritate impuse de Guvern, printre care se numără suspendarea acordării voucherelor de vacanță pe anul 2021 și reducerea sporurilor și a indemnizației de hrană pentru angajații din sectorul public. Protestele au debutat joi, cu pichetarea sediului Guvernului, au continuat vineri cu noi pichetări la Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, iar azi, sindicaliștii pichetează sediile Ministerului de Finanțe și Parlamentului.

Sindicaliștii spun că astfel vor să atragă „atenția celor care împart resursele acestei țări asupra faptului că un buget mai mic la Sănătate într-un an cu pandemie nu înseamnă numai un act extrem de nedrept la adresa lucrătorilor din sistem, dar înseamnă și un act profund imoral la adresa cetățenilor României, care au nevoie de siguranța unui sistem sanitar public care să îi poată salva de virusul ucigaș și să le poată trata afecțiunile acute, cele cronice sau să le poată asigura tratamentul de urgență! Vom picheta, de asemenea, și Parlamentul României pentru a-i încuraja pe parlamentari să își pregătească amendamentele la Legea bugetului, astfel încât să nu le fie rușine să se întâlnească cu cetățenii care i-au votat, după ce vor adopta bugetul și să nu le fie greu să privească în ochi salariații din Sănătate atunci când le vor fi pacienți!”

 

Protestele care au loc în România au atras atenția și organizației internaționale European Public Services Union (EPSU), care protejează drepturile salariaților din țările UE, ce lucrează în sectorul public. Reprezentanții EPSU au trimis o scrisoare pe adresa vicepreședintelui Comisiei Europene și pe adresa comisarilor europeni pentru Economie și pentru Locuri de muncă și drepturi sociale, cerându-le să intervină pe lângă autoritățile române pentru a le transmite că acesta nu este un moment potrivit pentru astfel de măsuri de austeritate.

Am fost informați că guvernul român prezintă și explică Comisiei bugetul său pentru anul 2021. Vă solicităm să interveniți pentru a explica guvernului român că aceasta nu este calea de urmat. Trebuie să se intre în dialog și negocieri cu sindicatele. Lucrătorii români și sindicatele lor percep acest buget ca fiind un buget de austeritate. Se prevede înghețarea salariilor în sănătate și servicii publice, în ciuda promisiunilor contrare de anul trecut. De asemenea, se vor reduce alte venituri suplimentare cum ar fi indemnizația de hrană, estimată la 64 de euro net pe lună. Totodată, guvernul propune înghețarea sporurilor la nivelul anului 2018, tăierea tichetelor de vacanță, acordate o dată pe an într-o valoare netă de 267,5 euro” – se arată în scrisoarea transmisă de EPSU, oficialilor europeni.

 

Semnatarii amintesc și de protestele pe care Sanitas de desfășoară de săptămâna trecută, precizând că, din cauza normelor de siguranță sanitară, la acțiuni iau parte un număr mic de participanți, ceea ce poate da impresia că gradul de nemulțumire al angajaților din sistemul sanitar nu este unul foarte ridicat.

Sindicatele protestează în stradă, însă din cauza  restricțiilor Covid-19, participă un număr restrâns de persoane. Acest lucru nu ar trebui să dea impresia că nemulțumirea este mai mică. Sindicatele acționează responsabil, dar vrem și guverne responsabile. Comisia Europeană poate transmite un mesaj guvernului român că nu este momentul pentru austeritate. Și președintele Băncii Centrale Europene a subliniat recent acest lucru. Comisia trebuie să fie conștientă de faptul că insistența guvernelor de a aplica reguli de austeritate nu reprezintă rețeta pentru a ne reveni mai bine și a ne scoate din această criză. Să nu mai vorbim despre consecințele asupra legitimității proiectului nostru european și UE. Vă rugăm să faceți acest lucru clar guvernului român! Nu există revenire din criză prin austeritate” se precizează în încheierea documentului.

După ce Bugetul pe 2021 a fost pus în dezbatere publică, banii alocați Ministerului Sănătății au fost subiect de mari dispute. În timp ce ministrul Vlad Voiculescu s-a plâns că a primit mai puțin, premierul Florin Cîțu a arătat că „la capitolul sănătate, sunt 11,4 miliarde de lei. Execuţia de anul trecut este de 10,7 miliarde de lei, în 2019, 9, 2 miliarde de lei. Deci anul acesta sunt la MS mai mult cu 2 miliarde de lei”. Ulterior, Voiculescu a recunoscut că așa stau lucrurile, dar spune că nu este suficient.

 


Adaugati un comentariu


 

*