Sindicaliștii cer o strategie națională de protecție a sănătății personalului sanitar

7 mai 2020 | 0 comentarii |

Până la acest moment, 16,3% din totalul persoanelor confirmate cu Covid-19  fac parte din personalul sistemului sanitar, în rândul acestora fiind înregistrate și 13 decese în urma infectării.

 

Federația sindicală Solidaritatea Sanitară a solicitat în mod public Ministerului Sănătății să elaboreze de urgență o strategie națională pentru protejarea stării de sănătate a salariaților din sistemul sanitar, în condițiile în care numărul cadrelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 2.256, conform ultimei raportări prezentate de Solidaritatea Sanitară. Asta înseamnă că una din șase persoane infectate la nivel național lucrează în sistemul sanitar, această categorie de pacienți reprezentând 16% din totalul persoanelor confirmate. Din păcate, a crescut și numărul deceselor în rândul personalului din Sănătate în urma infectării cu noul coronavirus, ajungându-se în prezent la 13 decese.

Pentru că lupta cu pandemia este departe de a se fi sfârșit, cu toate că pe 15 mai sunt anunțate primele măsuri de relaxare, Solidaritatea Sanitară a adresat această solicitare ministerului, cerând totodată să fie făcut public planul de măsuri de sănătate și securitate în muncă elaborat în prezent, și care a dus la această situație, care este una „dezastruoasa”, în opinia sindicaliștilor.

Deoarece problema vizează sănătatea și securitatea în muncă a salariaților din sănătate, federația Solidaritatea Sanitară consideră că este necesară o strategie comună de acțiune privind protecția sănătății și securității lucrătorilor din sănătate, Ministerul Sănătății având obligația legală și contractuală s-o realizeze împreună cu federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector”, se arată într-un comunicat al organizației.

 

În același document, i se solicită ministrului Nelu Tătaru să programeze în regim de urgență întâlnirile necesare pentru elaborarea și implementarea strategiei de protecție a sănătății și securității salariaților din sănătate, în contextul pandemiei.

Sindicaliștii spun că un draft al acestei strategii poate fi constituit doar pe baza solicitărilor pe care le-au adresat până acum în acest sens Ministerului Sănătății. Este vorba de implementarea criteriilor raționale și principiilor etice de organizare a resurselor umane din sănătate în contextul pandemiei, elaborarea standardelor de consum al echipamentelor individuale de protecție la care au dreptul lucrătorii din sănătate care tratează pacienți suspectați sau infectați și modificarea planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei.

Considerăm că strategia de protecție a sănătății și securității salariaților din sănătate este relevantă și din perspectiva necesarei deschideri a spitalelor din România către pacienții cu alte afecțiuni decât cele specifice Covid 19, care trebuie să se producă începând cu data de 15 mai”, se mai arată în comunicat.

 

Infograficul publicat de organizația sindicală indică, de asemenea, faptul că rata de infectare a salariaților din Sănătate, raportat la rata de infectare medie a cetățenilor, este de 12,79/1, iar ponderea salariaților infectați din totalul salariaților implicați în lupta împotriva Covid 19 este de 0,9%.

Au fost confirmate cazuri de infectare în rândul personalului medical în 148 de unități sanitare din 38 de județe. Buzăul nu se află, deocamdată, din fericire, printre acestea, dar explozia de infecții din cartierul Poștă din municipul reședință de județ creează deja îngrijorare și a determinat autoritățile și condicerea unităților medicale să ia măsuri suplimentare de protecție.

Cele mai multe cazuri de infectare în rândul personalului sanitar sunt consemnate în continuare la Suceava – 602 cazuri, iar pe locul al doilea în clasament se află Bucureștiul, cu 307 cazuri. Urmează apoi, în ordine, Botoșani, cu 240 de cazuri, Vrancea, cu 153, și Arad, cu 109 cazuri.

În ceea ce privește unitățile sanitare cele mai afectate, pe primul loc se situează SJU Suceava, cu 375 de cazuri, urmat de SJU Botoșani, cu 179 de cazuri, SJU Vrancea, cu 99 de cazuri, o unitate medicală nespecificată din Arad, cu 78 de cazuri și Serviciul de Ambulanță Județean din Suceava, cu 77 de cazuri – aici fiind înregistrat și primul deces din rândul personalului sanitar infectat cu noul coronavirus.

 


Adaugati un comentariu


 

*