Sindicaliștii buzoieni de la Sanitas pichetează Prefectura săptămâna viitoare

Federația sindicală declanșează astfel serie de proteste împotriva ordonanței de guvern care prevede înghețarea salariilor bugetarilor pe parcursul acestui an.

 

Mihai Stefan

Reprezentanții Federației Sanitas se țin de promisiunea făcută la finalul anului trecut, când anunțau că vor declanșa acțiuni de protest împotriva deciziei Guvernului Cîțu de a îngheța salariile bugetarilor pe parcursul anului 2021. La momentul respectiv, după studierea proiectului de ordonanță lansat în dezbatere publică, sindicaliștii au declarat că se consideră înșelați de Guvern prin blocarea aplicării etapizate a Legii salarizării unitare. Prin această lege, salariații din Sănătate și Asistență socială ar fi urmat să beneficieze de noi majorări salariale pe parcursul acestui an, însă noua ordonanță face imposibil acest lucru.

Pentru că mesajul transmis guvernanților la finele anului trecut nu a avut efectele scontate, Consiliul Național al federației sindicale s-a întrunit din nou în prima ședință din 2021, ocazie cu care s-a stabilit programul acțiunilor de protest care vor fi organizate în perioada următoare.

Mihai Ștefan, liderul filialei Buzău a federației Sanitas, a precizat că o primă acțiune de protest va fi organizată marți, 12 ianuarie, și va consta în pichetarea prefecturilor de către membri organizațiilor județene ale sindicatului. O astfel de acțiune va avea loc și la Buzău, în intervalul orar 12.00 – 13.0,0 Mihai Ștefan dând asigurări că protestul se va desfășura cu respectarea tuturor regulilor de siguranță sanitară valabile în această perioadă.

 

Totodată, sindicaliștii vor solicita, în aceeași zi, convocarea comisiilor de dialog social la nivelul prefecturilor, pentru a putea astfel să își prezinte revendicărilor reprezentanților Guvernului în teritoriu.

De asemenea, Federația Sanitas a decis că membrii săi vor picheta sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

Până la data pichetărilor, sindicaliști au lansat o petiție on-line pentru susţinerea aplicării prevederilor Legii salarizării unitare şi exceptarea salariaţilor din Sănătate si Asistenţă socială de la prevederile ordonanței referitoare la înghețarea salariilor bugetarilor.

 

În perioada următoare va fi redactată și o scrisoare deschisă către Preşedinţie, Parlamentul României şi Parlamentul European, prin care sindicaliștii vor să atragă atenția asupra faptului că „România este singura ţară europeană care, în plină pandemie, diminuează veniturile salariaţilor care se luptă în mod direct pentru stoparea acesteia”. De același lucru vor fi informate și organizațiile sindicale internaționale la care Federația Sanitas este afiliată, și se vor solicita acţiuni de susţinere din partea acestora.

Nu în ultimul rând, sindicaliștii vor solicita Guvernului o serie de întâlniri cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei create de apariţia ordonanței care prevede înghețarea salariilor, în speranța că revendicările lor vor putea fi rezolvate pe calea dialogului.

Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni. În funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, vom continua să organizăm în această perioadă forme de protest legale, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat” se arată într-un comunicat remis la finalul ședinței Consiliului Național al federației sindicale.

 

În cursul zilei de azi, și cei de la Solidaritatea Sanitară au decis iniţierea procedurii privind declanşarea protestelor de amploare şi a stabilit calendarul primelor acţiuni de acest tip.

Astfel, în perioada 7-9 ianuarie 2021, toate sindicatele membre vor înmâna, în teritoriu, memoriile de susţinere a revendicărilor federaţiei Solidaritatea Sanitară parlamentarilor, iar în 14 ianuarie vor fi organizate proteste la nivel local, în fiecare judeţ, în faţa prefecturilor şi un protest în Piaţa Victoriei.

Biroul Executiv a decis totodată convocarea de urgenţă a Consiliului de Coordonare, în cursul zilei de azi, aceasta urmând să stabilească acţiunile pe termen lung, luând în considerare toate formele de protest posibile.

 


Adaugati un comentariu


 

*