Sindicaliștii din Sănătate amenință cu proteste în cazul înghețării salariilor
Reprezentanții Sanitas și Solidaritatea Sanitară au anunțat public că dezaprobă intenția noului guvern de a menține anul viitor salariile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020.
Un prim proiect de act normativ lansat în dezbatere de noul guvern condus de Florin Cîțu a stârnit nemulțumire în rândul sindicaliștilor din Sănătate, dar și al altor sindicate care reprezintă angajați din sectorul bugetar. Proiectul legislativ promovat de Ministerul de Finanțe, care are girul premierului, prevede că salariile și sporurile bugetarilor vor rămâne, în cursul anului viitor, la nivelul celor din decembrie 2020. Și valoarea indemnizației de hrană ar urma să se mențină la nivelul actual, iar cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit va rămâne la nivelul de 6.240 de lei.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii” se arată în proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică.
Mai exact este vorba de înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul actual, măsură ce i-a nemulțumit pe sindicaliștii din Sănătate, în condițiile în care aceștia se așteptau la noi majorări, așa după cum primiseră asigurări de la cei aflați la guvernare înaintea cabinetului Cîțu.
Reprezentanți sindicatului Sanitas se declară „înșelați” de noul guvern, în cazul în care proiectul de act normativ va fi adoptat în forma actuală. Documentul a fost analizat în cadrul unei ședințe extraordinare a Biroului Executiv al federației sindicale, iar concluzia a fost că intenția Guvernului este de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 pentru categorii importante de angajați din sistemul sanitar și din asistența socială. Potrivit sindicaliștilor, personalul tehnic-administrativ și de deservire, infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenții sociali, salariații cu cele mai mici venituri din cele două sisteme nu vor putea beneficia de dreptul legal de creștere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021. De asemenea, prin limitarea veniturilor la nivelul celor din decembrie 2020 va deveni imposibilă raportarea sporurilor și a orelor de gardă la salariul aflat în plată. „Biroul Executiv a luat act de intenția vădită a Guvernului României de a bloca pentru salariații din sănătate și asistență socială, orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale, în condițiile în care acești salariați se află în prima linie a luptei pandemice de mai bine de 10 luni şi vor continua lupta şi în anul 2021, expunându-se pe ei şi familiile lor la riscuri enorme care deja au dus la decesul 80 de salariaţi” se arată într-un comunicat al celor de la Sanitas.
Aceștia „somează” noul guvern să respecte promisiunile făcute salariaților din Sănătate și Asistență Socială în toată perioada stării de urgență și a stării de alertă, indiferent în ce poziție s-au aflat actualii guvernanți în acea perioadă, și reamintește de angajamentele luate față de angajații din Sănătate de reprezentanții fostului guvern. Sindicaliștii mai spun că nu vor accepta actuala formă a ordonanței de urgență și avertizează că vor recurge la toate formele de manifestare sindicală pentru a apăra drepturile celor pe care îi reprezintă.
Și cei de la Solidaritatea Sanitară au criticat proiectul de ordonanță, întrebându-i pe guvernanți cum ar reacționa dacă salariații din sistemul sanitar cărora le refuză creșterile salariale ar refuza să mai vină la muncă.
„Sunt tot mai multe semnale care indică intenția Guvernului de a îngheța nivelul salariilor de bază în anul 2021. O astfel de atitudine ar însemna o lipsă totală de recunoștință față de toate categoriile de salariați din Sănătate cărora salariile de bază ar trebui să le fie majorate începând cu 01 ianuarie 2021. Având în vedere contribuția acestor categorii de personal la buna funcționare a unităților sanitare publice în această perioadă, majoritatea aflându-se în prima linie a luptei împotriva COVID-19, această intenție reprezintă un gest de gravă nerecunoștință din partea Guvernului. Probabil că ați uitat, dar vă reamintim noi: sunt salariații pe care v-ați bazat și vă bazați în lupta cu epidemia Covid-19, domnilor guvernanți!” este mesajul transmis de sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară.