Buzăul se menține printre județele care colectează plasmă peste media națională

30 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Cu toate acestea la nivelul întregi țări, doar 20% dintre pacienții vindecați de Covid-19 care doresc să doneze plasmă, reușesc acest lucru.

 

Compania Besmax Pharma Distribution (BPHD) , care a pus la dispoziție gratuit 18 aparate de plasmafereză ce au ajuns la tot atâtea centre de transfuzii din țară, a comunicat noi date referitoare la activitatea de colectare a plasmei convalescente în România. Centrul de Transfuzii de la Buzău se numără printre cele 18 centre care au primit un astfel de aparat pentru colectarea plasmei de la pacienții vindecați de Covid-19, iar în raportul BPHD este menționat în secțiunea în care sunt prezentate aspectele pozitive.

Astfel, Florin Hozoc, managerul BPHD, a precizat că în 10 din cele 18 centre, cantitatea de plasmă recoltată se situează peste media națională, iar centrul de transfuzii din Buzău este unul dintre ele. Lista este completată de centrele de la Arad, Argeș, Bistrița, Brașov, Galați, Hunedoara, Maramureș, Ploiești, Zalău. În același timp în 17 spitale Covid-19 din cele 53 desemnate, se administrează  65% din cantitatea totală de plasmă convalescentă colectată.

Peste 200 de pacienți vindecați de Covid-19 au trecut până acum pragul Centrului de Transfuzii de la Buzău pentru a dona plasmă, mulți dintre ei având mai multe donări la activ. Situația donării de plasmă la Buzău s-a îmbunătățit semnificativ din luna august, odată cu modificarea metodologiei de colectare, în condițiile în care, până la acel moment, județul se clasa pe ultimele locuri în ceea ce privește numărul de donatori.

În luna septembrie, Buzăul deja intrase în Top10, iar la sfârșitul lunii octombrie urcase pe primul loc al acestui top.

 

La nivel național, în ultima lună, s-a dublat numărul de donatori de plasmă convalescentă ajungându-se la 2.343 de persoane, față de 1.275 de persoane în luna anterioară, și s-a triplat administrarea de plasmă convalescentă în spitalele care tratează pacienți cu Covid-19. Astfel, în ultima lună, au fost administrate 3.178 de doze administrate, față de 1.231 de doze administrate în luna precedentă. În acest mod, managerul BPHD spune că s-a redus substanțial rata mortalității în rândul pacienților cu forme grave ale bolii, de la 40% la mai puțin  25%.

Există însă și câteva aspecte negative legate de activitatea de colectare și administrare a plasmei convalescente, aspecte expuse în același document remis de BPHD. Astfel, deși românii donează din ce în ce mai multă plasmă convalescentă, iar spitalele au început să folosească în mod semnificativ această terapie pentru a ajuta pacienții infectați cu noul coronavirus, doar 20% dintre cei care doresc să doneze și îndeplinesc condițiile necesare ajung să facă acest lucru.

 

Florin Hozoc

În același timp, doar 20% dintre pacienții cu Covid-19 aflați în stare gravă primesc tratamentul cu plasmă, restul neavând acces din cauza cantităților reduse colectate. Media de așteptare pentru primirea dozei de plasmă convalescentă este de 52 de ore, deși recomandarea standard pentru tratament este de maxim 48 de ore de la decizia medicului curant. Se mai menționează faptul că în România se colectează ineficient plasmă convalescentă, în proporție de 1,6 doze la fiecare donare, întrucât în centrele de transfuzie nu există suficiente aparate de plasmafereză.

Ministerul Sănătății are întârzieri mari în respectarea obligațiilor asumate prin protocolul de donare a echipamentelor de plasmafereză, semnat în primăvară cu BPHD, mai ales obligațiile de raportare a datelor, de realizare a unei campanii de informare și de creare a unui registru al donatorilor. În acest context, tragem un nou semnal de alarmă în legătură cu nevoia reformării sistemului de transfuzie sanguină din România, care este condus în mod ineficient, prezintă o rezistență înverșunată la schimbările după model european și are nevoie de personal suplimentar” a mai declarat managerul Florin Hozoc în încheierea comunicatului.


Adaugati un comentariu


 

*