La Buzău, plasma se donează mai bine decât sângele

30 septembrie 2020 | 0 comentarii |

La Centrul de Transfuzii se recoltează plasmă aproape zilnic, existând deja persoane care au donat și a treia oară, însă cantitatea de sânge recoltată a scăzut cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Buzăul continuă să se mențină în topul județelor în care donarea de plasmă autoimună pentru pacienții cu Covid-19 aflați în stare gravă merge foarte bine, până la acest moment fiind realizate 67 de proceduri de recoltare la Centrul de Transfuzii. Tot mai mulți buzoieni care s-au vindecat de Covid-19 înțeleg importanța donării de plasmă pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu forme mai severe ale bolii și apelează din proprie inițiativă la centrul de transfuzii, fără a mai fi nevoie să fie contactați de managerul unității, așa cum se întâmpla în urmă cu câteva luni, când numărul donatorilor de plasmă era foarte mic, iar potențialii donatori foarte reticenți.

Nu doar că numărul donatorilor a crescut considerabil, dar deja există foști pacienți vindecați de Covid-19 care au donat de două și chiar trei ori. Biologul Adriana Crăciun a precizat că sunt trei buzoieni care au donat plasmă de trei ori, dat fiind faptul că analizele arată că au păstrat în organism un număr suficient de anticorpi, ceea ce le permite să doneze de mai multe ori. Doi dintre aceștia au făcut a treia donare la finele săptămânii, când centrul de transfuzii a fost deschis, ca de obicei, în ultima sâmbătă din lună. Cu aceeași ocazie, o altă fostă pacientă cu Covid-19 s-a prezentat la donare pentru a doua oară, iar la finalul procedurii, toți donatorii au avut parte de o surpriză din partea personalului centrului de transfuzii.

 

Astfel, persoanele care au donat pentru a doua și a treia oară, au primit tricouri personalizate cu numărul de vieți pe care le-au salvat prin gestul lor. Adriana Crăciun a precizat că cei trei donatori de la care s-a recoltat plasmă de trei ori au promis că vor reveni la centul de transfuzii și pentru a patra donare, după ce va trece perioada de 14 zile de pauză între recoltări și că deja se gândește la o altă surpriză pe care să le-o facă și cu această ocazie.

Referindu-se la activitatea de sâmbătă, aceasta a mai menționat gestul făcut de o femeie din Râmnicu Sărat și de fiul său, care au fost solicitați telefonic pentru o urgență și au venit într-un suflet la Buzău pentru a dona trombocite.

Directorul Centrului de Transfuzii Buzău spune că există mai multe persoane dispuse să doneze dar care nu se pot prezenta în timpul săptămânii, de aceea centrul va fi deschis în continuare în ultima sâmbătă a fiecărei luni. Totodată, unii dintre donatori preferă să fie liberi în week-end, iar pentru aceștia, centrul este deschis în restul zilelor lucrătoare din săptămână.

 

Dacă în ceea ce privește donarea de plasmă, lucrurile merg cât se poate de bine la Buzău, nu același lucru se poate spune despre donarea de sânge. Numărul donatorilor care veneau la centrul de transfuzii era unul mic și înainte de pandemie, însă atunci exista posibilitatea deplasării unui centru mobil de recoltare în diferite zone din județ. Erau organizate campanii de donare la diferite sedii de instituții, companii, unități sanitare și în localități de pe raza județului.

Odată cu apariția pandemiei și instituirea unor măsuri de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus, aceste campanii nu au mai putut fi desfășurate, iar Adriana Crăciun spune că acest lucru se resimte în cantitatea de sânge recoltată de la donatori.

Am făcut un calcul și a reieșit că avem o cantitate de sânge recoltată cu 25% mai mică decât anul trecut pe vremea aceasta. Această scădere se datorează faptului că mu mai putem să derulăm acele campanii de recoltare prin județ, iar acel procent de 25% reprezintă cantitatea de sânge pe care o recoltam în cadrul acestor acțiuni. Perioada aceasta este oricum caracterizată de un număr mai mic de donatori, pentru că oamenii sunt ocupați cu activitățile agricole, dar în anii trecuți ne deplasam noi în localități și reușeam să recoltăm cantități suficiente de sânge. Recent, ne-au mai ajutat cei de la poliție care au venit și au donat în număr mare și pe care îi mai așteptăm, la fel ca și pe colegii lor jandarmi, cei de la ISU și personalul unităților militare, pe care ne-am putut baza întotdeauna când am avut nevoie de sânge”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii.

 


Adaugati un comentariu


 

*