Au fost modificate criteriile de eligibilitate pentru donatorii de plasmă convalescentă

20 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății a decis reducerea limitei minime de anticorpi care trebuie să fie prezenți în eșantioanele recoltate de la pacienții care s-au vindecat de Covid-19 și doresc să doneze plasmă.

 

Un ordin al ministrului Sănătății publicat azi în Monitorul Oficial ar putea avea drept consecință creșterea numărului de donatori de plasmă convalescentă folosită în tratamentul pacienților cu Covid-19 aflați în stare gravă. Acest lucru va fi posibil datorită faptului că documentul legislativ intrat de azi în vigoare, prevede reducerea limitei minime de anticorpi care trebuie să fie prezenți în plasma celor care s-au vindecat de Covid-19 și doresc să doneze, pentru a veni astfel în sprijinul celor care se luptă cu forme mai severe ale bolii. Astfel, conform ordinului de ministru, limita minimă a titrului de anticorpi neutralizanți IgG pentru care plasma colectată de la persoanele vindecate de Covid-19 este eligibilă pentru tratarea pacienților infectați  cu noul coronavirus se reduce de la 1:160 la 1:80. Aceasta înseamnă că vor fi eligibili pentru donarea de plasmă și foști pacienți, cu un nivel mai scăzut al anticorpilor, care până acum erau respinși din acest motiv.

Măsura vine într-un moment în care numărul cazurilor noi de infectare este în creștere, iar locurile din spitale devin din ce în ce mai puține. Deja există secții de Terapie Intensivă ocupate la capacitate maximă, iar un medic de la Spitalul Județean de Urgență din Prahova a declarat aseară la un post de televiziune că deja colegii săi au fost puși în situația de a alege între doi pacienți și a decide care trebuie să trăiască și care va muri, din cauză că nu existau suficiente locuri la ATI.

 

În aceste condiții, creșterea cantității de plasmă provenită de la centrele de recoltare ar putea reprezenta o șansă în plus pentru pacienții în stare critică, cererea fiind tot mai mare pe măsură ce crește și numărul cazurilor grave.

Ultima dată, procedura pentru recoltarea plasmei autoimune a fost modificată în luna august, fiind redusă birocrația, ceea ce a dus la o creștere însemnată a numărului de donatori, incluziv la nivelul județului Buzău, care se aflase până la acel moment pe ultimele locuri în țară în ceea ce privește numărul de donatori de plasmă autoimună.

Biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău, spune că activitatea de donare de plasmă la nivelul centrului s-a revigorat odată cu intrarea în vigoare a noilor norme, la finele lunii trecute, această activitate mergând mai bine chiar decât donarea de sânge.

 

Adriana Crăciun

Situația nu s-a schimbat nici pe parcursul lunii octombrie, în primele două săptămâni fiind efectuate la Buzău 19 recoltări de plasma autoimună, de la foști pacienți, unii aflați la a doua sau chiar a treia donare. Adriana Crăciun a mai precizat că au existat și situații în care foști pacienți au dorit să doneze, dar au fost declarați neeligibili din cauza numărului prea mic de anticorpi, iar odată cu intrarea în vigoare a noilor norme, mulți din ei devin eligibili, așa că sunt așteptați le Centrul de Transfuzii pentru recoltarea probelor în vederea testării, și apoi pentru recoltarea de plasmă.

În noua metodologie se menține în continuare prevederea conform căreia persoanele care nu au fost confirmate pozitiv în urma unui test RT-PCR trebuie să-și plătească din buzunar testul pentru determinarea nivelului de anticorpi, dacă doresc să doneze plasmă, la 14 zile după testare.

Din acest motiv, mulți pacienți care s-au vindecat de forme mai ușoare de Covid-19, nu sunt interesați să doneze plasmă, pentru că acest lucru ar însemna o cheltuială în plus pentru ei.


Adaugati un comentariu


 

*