Tot mai mulți buzoieni vindecați de Covid-19 conștientizează importanța donării de plasmă

Numărul donatorilor care se adresează Centrului de Transfuzii Buzău a crescut în ultima perioadă, unii dintre aceștia fiind chiar reprogramați pentru a doua donare.

 

Dacă la jumătatea lunii iunie, Buzăul se număra printre județele cu cei mai puțini donatori de plasmă autoimună, necesară pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 aflați în stare gravă, lucrurile au început să se miște mai bine în ultima perioadă, numărul donatorilor crescând în decurs de câteva zile. La jumătatea acestei luni, atunci când familia unui om de afaceri buzoian infectat cu noul coronavirus a făcut un apel disperat către cei care puteau dona plasmă, doar trei buzoieni vindecați de Covid-19 donaseră plasmă, iar alți trei erau programați, însă în cursul zilei de azi, numărul donatorilor urmează să ajungă la 12, iar până la finalul săptămânii va mai crește, întrucât sunt stabilite programări și pentru zilele următoare.

Biologul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău spune că se constată o schimbare radicală a atitudinii pacienților vindecați, în ceea ce privește acest act umanitar, aceștia fiind mult mai deschiși și mai dispuși să ajute, față de cum au fost până acum. Astfel, dacă până nu de mult, directoarea centrului de transfuzii era nevoită să sune zilnic pacienții vindecați de Covid-19, pentru a le prezenta această oportunitate, iar cele mai multe răspunsuri erau refuzuri politicoase sau chiar și categorice,  de câteva zile, spune că a avut surpriza să constate o schimbare de atitudine, unii dintre acești pacienți venind chiar din proprie inițiativă la centru, pentru a dona plasmă. „Se constată o schimbare de atitudine care nu poate decât să ne bucure. Nu știu cărui fapt i se datorează, poate că au devenit mai conștienți că pot ajuta, văzând numărul tot mai mare de pacienți cu Covid-19 internați la Terapie Intensivă, dar în mod cert este o schimbare în bine”, a declarat biologul Adriana Crăciun.

 

Adriana Crăciun

Săptămâna a început sub bune auspicii din acest punct de vedere, ieri fiind recoltată plasmă de la alți trei donatori, dintre care unii și-au au exprimat dorința dea dona și a doua oară, iar astăzi sunt programate alte trei recoltări. Numărul donatorilor din județ ajunge astfel la 12, de patru ori mai mult decât la jumătatea lunii, iar Adriana Crăciun a mai precizat că mai sunt făcute programări și în zilele următoare, până la sfârșitul săptămânii. „Am avut surpriză plăcută să constatăm că deja au început dânșii să ne caute pe noi; fie ne sună la telefon, fie vin direct la centru cu documentele necesare, după ce s-au externat. Dacă până acum stăteam cu lista în mână și sunam eu zilnic, acum sunt eu sunată – de multe ori nu știu de unde au numărul meu. Am făcut și un apel pe Facebook unde am trecut numerele la care putem fi contactați, iar telefoanele sună de câteva zile. Primii donatori care ne-au căutat sunt cadre medicale, însă din păcate nu am putut recolta plasma, pentru că nu aveau pragul de anticorpi necesar. Între timp s-au modificat reglementările și putem recolta și de la donatori care nu au acest prag, iar plasma poate fi folosită pentru pacienți cu alte probleme. Pentru a fi folosită în tratamentul celor cu Covid-19 trebuie să existe un anumit nivel al anticorpilor”, a mai declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 

Aceasta reamintește însă că este nevoie și de sânge, făcând și în acest sens apel către donatori. Numărul pacienților care au nevoie de sânge pentru transfuzii este mai mare decât cel al pacienților cu Covid-19 care necesită tratament cu plasmă autoimună, iar biologul Adrian Crăciun spune că donarea de sânge nu trebuie trecută în plan secund chiar dacă „Covid-ul este subiectul zilei”. „Spitalele au nevoie de sânge permanent, iar noi trebuie dă fim pregătiți să facem față cererii oricând. Este bine că oamenii au început să vină să doneze plasmă pentru pacienții cu Covid-19, dar să nu uităm că este nevoie și de sânge, mai ales că am trecut printr-o perioadă mai dificilă, când numărul donatorilor s-a redus considerabil, iar nici noi nu am mai putut să desfășurăm acele acțiuni de recoltare cu centrele mobile”, a mai declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

În acest sens, sâmbătă, 29 septembrie, va fi organizată o nouă ediție a Zilei Porților Deschise fiind așteptați cât mai mulți donatori. Această acțiune este organizată ținând cont de faptul că există persoane care ar fi dispuse să doneze însă nu au timpul necesar pe parcursul săptămânii, așa că în fiecare ultimă sâmbătă din lună, centrul de transfuzii va fi deschis pentru acești donatori.


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*