Stimulent financiar de 1.000 de euro, pentru bucureștenii care donează plasmă autoimună

2 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Pacienții din Capitală care s-au vindecat de Covid-19, se pot înscrie pe o platformă dedicată, și vor primi stimulentul sub formă de vouchere pentru servicii medicale, medicamente și alimente, după ce trimit dovada că au donat.

 

Bucureștiul este orașul cu cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, numărul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 de la debutul pandemiei, depășind pragul de 11.000 de cazuri. Totodată, Capitala este și arealul cu cei mai mulți potențiali donatori de plasmă autoimună, dat fiind faptul că vorbim și de un număr mare de persoane vindecate, care pot dona plasmă pentru tratamentul pacienților cu Covid-10, aflați în stare gravă.

Cu toate acestea, până în prezent au existat doar aproximativ 400 de donatori, iar administrația Capitalei a decis să demareze un program pentru a încuraja cât mai multe persoane vindecate, să doneze. Astfel, Primăria Capitalei, în colaborare cu  Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a lansat proiectul „Donează plasmă, salvează vieți!”, prin intermediul căruia se oferă un stimulent deloc de neglijat celor care acceptă să facă acest gest. Valoarea acestuia este de nu mai puțin de 1.000 de euro, constând în vouchere care pot fi  utilizate pentru achiziționarea de servicii medicale și medicamente necesare recuperării post-infectare, precum și pentru alimente.

Cu ocazia lansării programului, primarul Gabriela Firea a precizat că acesta vine atât în sprijinul pacienților cu forme severe ale Covid-19, cât și al celor care, deși aflați în convalescență, înțeleg misiunea de a veni în ajutorul celor care încă se mai luptă cu boala.

 

Gabriela Firea

Pentru ca donatorii să se poată înscrie în acest program, a fost pusă la dispoziție platformă on-line, acolo unde aceștia pot afla și pașii care sunt de urmat, cât și informații utile referitoare la necesitatea donării de plasmă autoimună pentru tratamentul pacienților cu Covid-19. Important de reținut este faptul că înscrierea se poate face numai după donarea de plasmă, nu și înainte, iar pachetul de vouchere în valoare de 1.000 de euro va fi primit pe baza unor documente doveditoare ce por fi atașate on-line, pe platformă.

Am inițiat acest proiect pentru că încurajarea unor tratamente inovatoare, care să contribuie la vindecarea sau la ameliorarea stării de sănătate a pacienților infectați cu noul coronavirus, este absolut necesară și pentru că, deși peste 40.000 de români s-au vindecat de Covid-19, foarte puțini dintre aceștia au donat! Potrivit statisticilor oficiale, până în prezent avem doar circa 400 de donatori în București. Este foarte important de știut că plasma donată de o persoană poate salva trei pacienți”, a declarat primarul Gabriela Firea cu ocazia lansării proiectului.

 

Inițiativa se pare că are succes în rândul bucureștenilor, astfel că în mai puțin de o oră de la lansarea platformei, deja se înscriseseră șapte persoane care îndeplineau condițiile pentru a primi voucherele. Eliberarea acestor tichete valorice se face la cerere și  nu condiționează actul de donare, persoanele interesate să obțină  acest stimulent trebuind să prezinte documente care să ateste că au fost diagnosticate anterior cu Covid-19 și că au donat plasmă după ce s-au vindecat. Acestea se atașează pe platforma on-line, împreună cu o copie a documentului de identitate și o cerere în acest sens, urmând ca solicitanții să fie contactați pentru al i se comunica data la care pot veni să își ridice voucherele. În acest sens, dr. Turkes Ablachim, directorul medical al ASSMB, a declarat că „aplicația proiectului nostru este foarte simplă: solicitanții pentru aceste tichete valorice trebuie să fie bucureșteni, să facă dovada că au donat și vor primi imediat după înscriere confirmarea acesteia. Nu va fi nevoie de prezența acestora decât în momentul în care vin să-și preia tichetele”.

În primă fază, vor beneficia de acest stimulent 500 de donatori, suma de 500.000 de euro pentru vouchere urmând a fi suportată din bugetul Primăriei Capitalei. În situația în care se va constate un interes sporit pentru acest program, suma alocată se va suplimenta, pentru a mări numărul de beneficiari.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*