Sprijin financiar pentru creșterea natalității în București

29 martie 2018 | 0 comentarii |

Primăria Capitalei va acorda voucere de 3.000 de euro femeilor care apelează la feritilizarea in vitro și de câte 2.000 de lei femeilor însărcinate, pentru medicamente și servicii medicale.  

 

Consiliul General al Capitalei a adoptat două proiecte de hotărâre ce vin în sprijinul viitoarelor mame dar și al cuplurilor care nu pot avea copii pe cale naturală și doresc să apeleze la o procedură de fertilizare in vitro. Femeile însărcinate și cuplurile infertile vor beneficia astfel de ajutoare materiale din partea Primăriei Capitalei, sub forma unor vouchere, în scopul acoperirii unei părți din costurile necesare achiziției de medicamente sau efectuării procedurii de fertilizare in vitro.

Conform uneia dintre cele două hotărâri adoptate în ultima sedință a Consiliului General, femeile însărcinate vor beneficia, începând cu a 10-a lună de sarcină, de de vouchere în valoare de 2.000 de lei pentru cheltuielile cu analizele medicale nedecontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi pentru eventualele tratamente necesare nedecontate. Voucherele au fiecare câte o valoare de 1.000 de lei, acordându-se de două ori. Astfel, după procesarea cererii, se acordă primul voucher în baza primei adeverinţe medicale, iar după intrarea în luna a şasea de sarcină, se acodă al doilea voucher, în baza celei de-a doua adeverinţe medicale.

Măsura este considerată a fi necesară pentru susținerea natalității la nivelul Capitalei, în condițiile în care, din 2010, când s-au înregistrat 21.147 de nașteri, numărul copiilor născuți în București început să scadă, în 2015 înregistrându-se doar 19.255 de nașteri.

 

Tot pentru susținerea natalității și ajutorarea cuplurilor infertile să aibă copii, a fost adoptată și o hotărâre ce prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro, pentru proceduri de fertilizare in vitro.

Ajutorul se va acorda tot sub formă de vouchere, la cursul actual al euro, în valoare de 13.800 de lei. Cuplurile vor primi tichete în valoare de 100 de lei, care se vor acorda în trei tranșe. Astfel, după procesarea cererii, se acordă primul voucher în baza primei scrisori medicale, înainte de efectuarea puncţiei ovariene se acordă al doilea voucher, în baza celei de-a doua scrisori medicale, iar înainte de embriotransfer se acordă al treilea voucher. Voucherele se acordă cuplurilor care au indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro și au rolul de a acoperi o parte din cheltuielile necesare efectuării unei astfel de proceduri, indiferent dacă beneficiarii apelează la spitale de stat sau la clinici private. Gabriela Firea a spus că „municipalitatea este îndreptățită să intervină în orice problemă ce ține de sănătatea publică, deci și în problematica legată de sănătatea femeilor însărcinate și a copiilor care se vor naște și în cea a fertilizării în vitro”, subliniind că anul trecut, CNAS a acoperit costurile fertilizării in vitro doar pentru 250 de cupluri din București, în timp ce alte sute de cupluri au rămas pe lista de așteptare.

 

Gabriela Firea

Pentru a beneficia de acest ajutor, femeile trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, deşi programul naţional vizează o vârstă mai redusă. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a declarat că a primit mai multe apeluri de la diferite ONG-uri care au susțineau că este o discriminare ca vârsta maximă pentru a intra în acest program să fie de 40 – 42 de ani, deoarece sunt foarte multe cazuri de femei care au reuşit să rămână însărcinate printr-o fertilizare in vitro şi la 44 – 45 de ani. Totodată, pentrua evita un alt criteriu discriminatoriu, nu a fost introdusă condiționalitatea ca partenerii din cuplu să fie căsătoriți.

Gabriela Firea a mai precizat că de aceste măsuri vor beneficia femeile cu domiciliul în București și cele cu viză de flotant în Capitală, cu condiția ca stabilirea noii reședințe să se fi făcut cu șase luni înainte. „Am stabilit să aibă rezidenţă de şase luni de zile, pentru că în cazul celorlalte stimulente aprobate de Consiliul General, cum ar fi cel pentru persoanele cu dizabilităţi, s-a înregistrat un fenomen – şi anume foarte multe vize de flotant realizate cu scopul vădit şi, până la urmă, îndreptăţit, de a obţine aceste stimulente. Nu vrem să discriminăm pe nimeni, dar totuşi noi suntem Primăria Generală a Capitalei, iar deciziile noastre trebuie să îi vizeze în primul rând pe bucureşteni”, a declarat în acest sens primarul Capitalei.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*