Programul de sprijin pentru cuplurile infertile se prelungește până la finele lui 2020

13 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Consiliul General al Capitalei a aprobat prelungirea cu încă doi ani a programului demarat în această vară.

 

Dat fiind interesul suscitat în rândul potențialilor beneficiari, de programul de sprijin pentru cuplurile infertile, Primăria Capitalei a decis prelungirea acestuia până în luna decembrie a anului 2020,  iar o hotărâre în acest sens a fost adoptată în ultima ședință a Consiliului General. Programul constă în oferirea cuplurilor infertile de pe raza Capitalei, care au recomandare medicală pentru fertilizare in vitro, a unor vouchere care acoperă o parte din cheltuielile necesare unei astfel de proceduri, obiectivul urmărit fiind creșterea și încurajarea natalității. Programul se derulează prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) și beneficiază de finanțare din bugetul Primăriei Capitalei, motiv pentru care se adresează doar cuplurilor din București.

Demarat la jumătatea lunii iunie, programul s-a bucurat de succes încă din prima lună, iar până la începutul lunii decembrie, fuseseră aprobate 838 de dosare. Totodată, în această perioadă, 159 de proceduri medicale au fost deja finalizate și decontate, iar 445 sunt în prezent în curs de desfășurare. În expunerea de motive ce însoțește proiectul adoptat de Consiliul General se mai precizează că 201 beneficiari se află în prezent în faza de demarare a procedurilor medicale, ca urmare a primirii voucherelor acordate în cadrul programului.

 

Documentul mai specifică faptul că rata de succes este de 70%, respectiv 112 sarcini confirmate, din totalul de 159 de proceduri finalizate şi decontate la zi. Ținând cont de aceste date statistice, s-a considerat necesar ca programul să fie prelungit începând cu luna ianuarie a anului viitor, până în luna decembrie a anului 2020, astfel încât, și alte cupluri cu probleme de fertilitate să poată beneficia de acest sprijin pentru a aduce pe lume un copil. Este vorba de încă 2.000 de cupluri, care vor primi în următorii doi ani vouchere în valoare de 13.800 de lei, pentru fiecare cuplu în parte, bugetul prevăzut în acest sens fiind de 27,7 milioane de lei.

Decizia de prelungire a acestui program este motivată și de rata infertilității, care crește alarmant în România, conform statisticilor, estimându-se că  în anul 2050, România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, cu 5 milioane mai puțini decât în prezent.

 

Aceleași statistici mai arată că România se află printre primele cinci state din Uniunea Europeană care înregistrează un declin demografic important, iar unul din şase cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăţi în a obţine sarcina. „Un sfert dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină între 35-39 de ani, iar 34% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină în jurul vârstei de 40 de ani. În 50% dintre cazuri, o problemă masculină contribuie la cauza infertilităţii, iar o treime dintre cuplurile infertile se confruntă cu cel puţin o cauză referitoare la inabilitatea de a concepe un copil. Motivul principal este cauzat de faptul că foarte multe femei pun cariera pe primul plan. Unul dintre efectele nefavorabile îl reprezintă creşterea vârstei medii a mamei la prima naştere, acest lucru atrăgând de la sine o serie de probleme, cum ar fi rata de fertilitate mult mai scăzută”, se mai arată în expunerea de motive a hotărârii adoptate de consilierii generali din Capitală.

Vârsta femeilor care vor beneficia de sprijin trebuie să fie cuprinsă între 25 și 45 de ani, iar cuplurile trebuie să aibă indicație medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro, pentru a putea beneficia de sprijinul acordat sub formă de vouchere. Cuplurile care vor îndeplini condițiile de eligibilitate vor primi sprijinul de 13.800 de lei, care se va acorda în două etape. După depunerea cererii, însoțite de documentele medicale care să ateste necesitatea efectuării unei astfel de proceduri, cuplurile incluse în program vor primi, în prima etapă, vouchere în valoare de 4.600 de lei, pentru achiziționarea de medicamente necesare în tratamentul de stimulare, iar în etapa următoare vor primi alte vouchere, în valoare de 9.200 de lei, pentru procedura medicală specifică.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*