A fost demarat programul de testare genetică pentru cancerul de sân în stadii incipiente

17 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Programul se derulează doar la nivelul Capitalei, 1.000 de paciente urmând să beneficieze până la finele anului viitor de sprijin pentru efectuarea acestor teste.

 

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a anunțat prin intermediul unui comunicat că, începând cu data de 16 octombrie, a fost demarat programul de sprijin pentru efectuarea de teste genetice, adresat pacientelor cu cancer de sân în stadii incipiente. Proiectul referitor la acest nou program a fost adoptat în vară de Consiliul General al Capitalei, iar începând de ieri, a început să funcționeze, urmând ca, până la sfârșitul anului, 300 de paciente să beneficieze de sprijin pentru efectuarea de astfel de teste care le-ar mări șansele de vindecare.

Programul constă în acordarea unui sprijin financiar în valoare de 17.000 de lei pentru fiecare beneficiară, sprijin oferit sub forma unor vouchere.  Acestea vor fi folosite pentru efectuarea testelor genetice de către pacientele diagnosticate cu cancer la sân în stadiu incipient, teste ce permit stabilirea unui tratament personalizat, ce sporește șansele de vindecare.

Sprijinul financiar se acordă doar pacientelor din București, în baza unei indicații medicale eliberate de un medic oncolog.

 

În comunicatul ASSMB se arată că, pe lângă cele 300 de paciente care vor primi voucherele până la finele acestui an, anul viitor vor mai beneficia de acest sprijin alte 700 de paciente, până în luna decembrie, valoarea totală a proiectului fiind de 17 milioane de lei.

Pe site-ul ASSMB a fost publicată și lista laboratoarelor incluse în proiect, unde beneficiarele programului își vor putea efectua testele genetice, listă ce cuprinde 15 laboratoare, majoritatea acestora din rețeaua Synlab.

În București sunt diagnosticate anual 450 de cazuri noi de cancer de sân în stadiul incipient, specialiștii spunând că este extrem de important ca boala să fie descoperită în acest stadiu, șansele de vindecare fiind cu atât mai mari, cu cât boala este descoperită mai devreme.

 

Din păcate, testele genetice nu sunt disponibile tuturor pacientelor din țară care suferă de afecțiuni oncologice, acestea nefiind decontate integral din fondul asigurărilor de sănătate, iar costurile fiind foarte mari.

Având în vedere această situație Coaliția pentru sănătatea femeii a lansat în cursul acestei luni o campanie pentru susținerea diagnosticului complet al cancerelor feminine, promovând necesitatea și importanța implementării unui sistem național de compensare integrală a testărilor moleculare și genetice pentru depistarea precoce a acestor afecțiuni

Efectuarea testărilor moleculare şi genetice are un rol esenţial în stabilirea diagnosticului corect şi complet în fiecare caz de cancer. Aceste testări asigură diagnosticarea cu mare precizie a tipului de cancer, iar în acest fel, fiecare pacientă va putea beneficia de un tratament personalizat, adaptat caracteristicilor specifice tumorii cu care se confruntă, iar prin diagnosticarea precisă și tratamentul personalizat cresc șansele de a învinge boala.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*