Campanie pentru susţinerea diagnosticului complet al cancerelor feminine

9 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Acțiunea este desfășurată de Coaliția pentru Sănătatea Femeii, punând accent pe importanţa promovării unui sistem funcţional de compensare integrală la nivel naţional a testărilor moleculare şi genetice.

 

Coaliția pentru Sănătatea Femeii a anunțat lansarea unei noi campanii în beneficiul pacientelor din România care se luptă cu  cancerul de sân, cancerul ovarian şi cancerul de col uterin. Acțiunea are drept scop promovarea necesității și importanței implementării unui sistem național de compensare integrală a testărilor moleculare și genetice pentru depistarea precoce a acestor afecțiuni. Campania a fost denumită „În lupta pentru supravieţuire, detaliile sunt esenţiale. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la un diagnostic complet”. Va cuprinde o serie de acțiuni pe care Coaliția pentru Sănătatea Femeii le va desfășura în perioada următoare, dezvoltând totodată un dialog cu mass-media, cu factori de decizie politică şi instituţională, cu alte asociaţii şi organizaţii interesate să susţină acest demers.

Reprezentanții coaliției spun că efectuarea testărilor moleculare şi genetice are un rol esenţial în stabilirea diagnosticului corect şi complet în fiecare caz de cancer. Aceste testări asigură diagnosticarea cu mare precizie a tipului de cancer, iar în acest fel, fiecare pacientă va putea beneficia de un tratament personalizat, adaptat caracteristicilor specifice tumorii cu care se confruntă.

 

Reprezentanții coaliției susțin că prin diagnosticarea precisă și tratamentul personalizat cresc șansele de a învinge boala, iar fiecare pacientă are dreptul să beneficieze de aceste șanse. În plus, testările moleculare și genetice sunt la fel de eficiente și pe partea preventivă, întrucât permit și identificarea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer pe parcursul vieţii și se poate interveni astfel țintit, pentru diminuarea sau eliminarea acestora.

Testările moleculare şi genetice sunt astăzi parte din managementul cancerelor feminine la nivel internaţional şi european. Recomandarea efectuării lor este prezentă în Ghidul Societăţii Europene de Medicină Oncologică. Statul român a făcut paşi importanţi în această direcţie, prin decontarea unora dintre aceste teste, însă până în acest moment costurile sunt compensate doar parţial şi numai pentru anumite tipuri de cancer”, se arată într-un comunicat al coaliției.

 

Mihaela Geoana

În același document se menționează că implementarea unui sistem funcțional de compensare a acestui gen de testări ar costa statul român aproximativ 1,5 milioane de euro, iar prin această investiție s-ar îmbunătăţi şansele de tratare cu succes a aproximativ 40% din noile cazuri de cancer feminin din România.

Mihaela Geoană, președintele Coaliției pentru Sănătatea Femeii, a declarat cu ocazia lansării campaniei că aceasta „îşi propune să aducă la cunoştinţa opiniei publice, pacientelor şi factorilor de decizie necesitatea unui sistem naţional de decontare integrală a testărilor moleculare şi genetice în cazul cancerului de sân, al cancerului de col uterin şi al cancerului ovarian. Pe parcursul următoarelor luni dorim să creştem gradul de interes faţă de această problematică, să prezentăm beneficiile concrete ale testărilor moleculare şi genetice şi să argumentăm ceea ce considerăm că este un cost extrem de uşor de asumat de către statul român în instituirea unui sistem naţional de decontare integrală a testărilor moleculare şi genetice pentru cele mai răspândite tipuri de cancer feminin. Vom arăta cum, cu un efort bugetar de ordinul a câteva milioane de lei, mii de paciente din România vor avea o şansă mai bună de a învinge această boală cumplită. Le mulţumim anticipat tuturor celor care ne vor fi alături în acest nou demers al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*