O noua editie a campaniei de depistare a cancerului de san ia startul in acest week-end

11 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Actiunea este initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, cu sprijinul mai multor voluntari din cadrul Scocietatii Studentilor Medicinisti din Iasi.

 

La sfarsitul acestei saptamani va fi demarata, pentru al patrulea an consecutiv, o campanie de examinare gratuita pentru depistarera cancerului de san, actiune dedicata femeilor care locuiesc in mediul rural, dat find ca statisticile indica faptul ca 8 din 10 femei care locuiesc la sat nu au efectuat niciodata un control medical mamar. Campania a fost demarata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), iar pe parcursul celor trei editii desfasurate in ultimii trei ani, s-a constatat ca boala are o incidenta ridicata in randul romancelor, una dintre cauzele principale fiind si lipsa de preocupare a pacientelor fata de propria sanatate.

Anul trecut, voluntarii angrenati in cadrul campaniei denumite „Nu am facut destul” au ajuns si in cateva localitati rurale de pe raza judetului Buzau, ocazie cu care au constatat ca nici aici situatia nu era diferita fata de celelalte zone ale tarii. In total, anul trecut, au beneficiat de examinari gratuite 1.129 de femei, iar in cazul a 14% dintre acestea s-a constatat ca exista suspiciuni de cancer la san.

Foarte ingrijorator este faptul ca procentul a crescut considerabil fata de anul 2015, atunci cand astfel de suspiciuni au fost constatate doar in cazul a 8,5% dintre pacientele examinate. O alta constatare ingrijoratoare in urma campaniei de anul trecut este si aceea ca 80% dintre femeile care locuiesc in mediul rural nu au efectuat niciun control medical al sanilor.

 

Prin prisma celor constatate, FABC continua si anul acesta demersul initiat in 2014, de aceasta data, campania urmand a se desfasura in cinci judete din zona Moldovei. Actiunea va debuta in acest week-end, cand vor fi facute trestari gratuite in localitatile Tomesti si Ciurea din judetul Iasi, iar in 21-22 octombrie caravana va poposi in comunele Vanatori Neamt si Raucesti  din judetul Neamt, in zilele de 28-29 octombrie se vor face testari in comunele Falciu si Stanilesti, din Vaslui, iar in 4-5 noiembrie caravana va ajunge in localitatile Balcani – Schitu Frumoasa si Bercesti Taslau din judetul Bacau. Campania se va incheia in perioada 11-12 noiembrie, cand vor beneficia de testari gratuite si femeile din comunele Udesti si Manastirea Humorului, din judetul Suceava.

In cadrul acestor actiuni, peste 1.000 de femei vor beneficia si de aceasta data de examinari gratuite pentru depistarea suspiciunilor de cancer la san, si totodata, voluntarii din cadrul Societatii Studentilor Medicinisti Iasi vor efectua masuratori de glicemie, tensiune si pulsoximetrie, consultatii oftalmologice, dar si o electrocardiograma, de aceste analize putand beneficia si barbatii. Tot in cadrul campaniel, pe langa consultul la sani, pacientele vor beneficia si de o ecografie mamara.

 

Cezar Irimia

Despre aceasta campanie, Cezar Irimia, presedintele FABC, spune ca se impune cu prisosinta, tinand cont si de rezultatele actiunilor anterioare. „Foarte multe femei se tem sa mearga la un control de specialitate, iar acest lucru nu face decat sa agraveze situatia. Cancerul de san este o boala care se trateaza cu succes in ziua de astazi, insa este extrem de important sa fie depistat in faza incipienta. 14% dintre femeile care au beneficiat anul trecut de controale gratuite prezentau suspiciuni de cancer de san. Iar aceasta cifra ar trebui sa traga un semnal de alarma in randurile autoritatilor competente. Tara noastra are nevoie urgenta de implementarea unor programe de screening pentru depistarea cancerului de san”, a declarat acesta. Cezar Irimia a mai precizat ca 97 dintre femeile care prezentau suspiciuni de cancer la san erau trecute de 40 de ani.

Cancerul de san reprezinta una dintre principaelele cauze de mortalitate in randul femeilor din Romania, in ciuda faptului ca vorbim de o afectiune care se poate vindeca daca este depistata in faza incipienta si tratata corespunzator. Aproximativ 9.000 de romance mor anual din cauza acestei boli, specialistii tragand semnale de alarma de nenumarate ori si indemnandu-le pe femei sa isi faca lunar o autoexaminare a sanilor si, cel putin o data pe an, sa mearga la un control la medicul specialist, iar dupa varsta de 40 de ani sa-si efectueze, anual, o mamografie, o elastografie sau o ecografie de san.

 


Adaugati un comentariu


 

*