Bilanț îngrijorător al campaniei pentru depistarea cancerului de sân

5 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Numărul femeilor depistate cu probleme în cadrul campaniei derulate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) crește de la an la an.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia, președintele FABC a făcut astăzi public bilanțul celei mai recente ediții a campaniei „Nu am făcut destul”, pe care organizația condusă de el o desfășoară cu regularitate, pentru depistarea cazurilor de cancer de sân în rândul femeilor din zonele rurale, care au acces dificil la serviciile medicale.

Campania de anul acesta a luat startul în luna octombrie, fiind cea de-a patra ediție consecutivă. De această dată au fost incluse în proiect cinci județe din zona Moldovei, campania desfășurându-se până la sfârșitul lunii trecute, cu sprijinul rezidenților și studenților mediciniști din Iași, care au participat la acțiune ca voluntari.

Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare, Cezar Irimia precizând că, din contră, numărul femeilor depistate cu probleme la nivelul sânilor crește de la an la an. Cu ocazia campaniei de anul acesta, 15% dintre femeile testate pe parcursul celor aproape două luni au fost depistate cu anormalități la nivelul sânilor, iar aproape jumătate dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă. Președintele FABC a mai precizat azi că 80% dintre femeile testate nu au făcut niciodată un control la sâni – aceasta fiind o medie care se păstrează de-a lungul anilor –  iar 5% au un istoric de cancer de sân în familie.

 

Pacientele depistate cu suspiciuni de cancer de sân au fost îndrumate către un medic specialist, pentru investigații suplimentare. Odată cu finalul acestei ediții, campania derulată de FABC a acoperit până acum jumătate din județele țării.

Și de această dată, peste 1.000 de femei au putut beneficia de examinări gratuite, fiind totodată consiliate de echipele de voluntari cu privire la importanța autoexaminării sânilor, cât și despre cea a controalelor regulate. Pe lângă informațiile primite de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuită a sânilor, EKG, un control oftalmologic, dar și de testări ale glicemiei și tensiunii.

Totodată, acesta este primul an în care femeile descoperite cu noduli sau alte afecțiuni la sân au putut beneficia pe loc de o ecografie mamară, făcută de medicii rezidenți imagiști din Iași.

 

Cezar Irimia a mai precizat că, în continuare, în randul femeilor din mediul rural, care au mai greu acces la serviciile medicale, se constată o necunoaștere a unor aspecte elementare legate de sănătate. Spre exemplu, multe dintre femeile din mediul rural considerau că sunt deja înaintate în vârstă, iar un control la o vârstă mai înaintată nu își mai are rostul. Totodată, foarte multe dintre femeile din zonele rurale au susținut că se tem să meargă la un control de specialitate.

În acest context, președintel FABC a reiterat nevoia ca și în România să se implementeze rapid un program de screening pentru toate femeile cu vârsta peste 50 de ani, și chiar mai repede pentru cele din grupele de risc, în concordanță cu recomandările europene.

Anul trecut, procentul femeilor depistate cu probleme în cadrul campaniei a fost de 14%, cu 1% mai mic decât în acest an, în timp ce în 2015,  procentul a fost de doar 8,5%.

Cancerul de sân ucide anual aproximativ 9.000 de femei în România, deși este vorba de o afecțiune care se poate vindeca, în condițiile în care este descoperită în faza incipientă.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*