A început o nouă ediție a campaniei „Nu am făcut destul”

19 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Anul acesta, campania aduce două elemente noi față de cele precedente, iar pe lângă componenta preventivă va cuprinde și una de educație.

 

Demarată în urmă cu șase ani de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Asociația Pacienților Cronici din România (APCR), campania de prevenire „Nu am făcut destul” a dat startul, în acest week-end, celei de-a șaptea ediții consecutive, care se va derula până pe 6 decembrie, în 16 localități din județele  Prahova, Gorj, Dâmbovița, Vâlcea, Olt, Ialomița și Constanța. Demarată inițial ca o acțiune pentru prevenirea cancerului de sân, campania s-a diversificat pe parcursul celor șase ediții anterioare, pe măsură ce organizatorii au constatat că nevoile populației în materie de prevenție sunt mult mai numeroase, iar oamenii sunt interesați să se testeze pentru a-și depista din timp eventuale probleme de sănătate.

S-a ajuns astfel ca în cadrul campaniei să fie efectuate  ecografii mamare, mamografii, dermatoscopii, EKG, indice de masa corporală și teste de glicemie. Ediția de anul acesta aduce în plus teste HPV și analize de sânge constând în hemogramă și PSA pentru prostată, toate investigațiile fiind efectuate de medici și studenți mediciniști de la universitățile de Medicină și Farmacie din București și Craiova.

Continuăm și anul acesta să facem ecografii în sate și să dăm acces gratuit la mamografii femeilor pe care le găsim cu suspiciuni la ecografie. Anul trecut, în timpul caravanei, trei femei au fost diagnosticate cu cancer mamar – asta, în condițiile în care media europeană este de un caz la mia de femei, deci de trei ori mai puțin. România continuă să fie una dintre ultimele două țări din Europa care nu au program național de screening pentru cancerul mamar. Scopul campaniei este să crească gradul de informare, să ofere acces la servicii medicale și la diagnostic în această perioadă dificilă”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

 

Acesta a mai precizat că activitatea include și o componentă educativă, pacienții primind, de la medicii specializați, informații despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian și melanom, dar și despre importanța efectuării analizelor anuale de sânge.

„Un alt beneficiu al caravanei este acela că medicii și studenții stau ceva mai mult de vorbă cu oamenii și le răspund la întrebări. Nu trebuie lăsată pe locul doi starea psihică a pacienților. Vestea unui diagnostic poate dărâma o întreagă familie, iar sprijinul psihologic și empatia medicilor sunt la fel de importante ca terapia”, a adăugat Cezar Irimia.

Pe parcursul celor 6 ediții precedente, caravana a ajuns în 30 de județe din țară, ocazie cu care au fost testate peste 6.000 de persoane din sate, cu ajutorul a peste 400 de medici și studenți voluntari. Ediția de anul acesta se bucură de sprijinul voluntarilor de la filialele din București și Craiova ale Societății Studenților în Medicină.

 

O altă caravană se află în județele Ilfov și Botoșani unde derulează, aproximativ în aceeași periadă, activități de prevenire a afecţiunilor sânului şi colului uterin. Caravana Oferă Putere, susținută de fundația Renașterea și Panthene, se desfășoară prin intermediul unui centru medical mobil ce se deplasează în zonele vulnerabile din cele două județe.

Astfel, până la finele acestei luni, centrul mobil se află în localitatea Popești-Leordeni din Ilfov, urmând ca între 2 și 28 noiembrie să se afle în comuna Vorona, din Botoșani. În cadrul caravanei, o echipa formată din medici calificați va acorda consultații gratuite femeilor din zonele respective, în scopul diagnosticări precoce a cancerului de sân și de col uterin.

Și această campanie este una de tradiție, debutând în anul 2016, iar Mihaela Geonă, președintele fundației Renașterea, a spus că prin această activitate se dorește să se ofere „servicii de diagnostic şi femeilor din zonele defavorizate ale ţării. În prezent, rata de supravieţuire a femeilor afectate de cancer în ţara noastră este cu 20% mai mică decât a femeilor din Belgia – 64% față de  84%. Prin implementarea unor campanii precum aceasta, încercăm să educăm şi să informăm femeile despre importanţa controlului medical anual şi să contribuim, pe cât posibil, la reducerea acestor discrepanţe. Ne bucurăm că prin acest proiect, cu susţinerea partenerilor noştri, reuşim să oferim în gratuitate, femeilor defavorizate, analizele medicale ce le pot salva viaţa”, a subliniat președinta fundației.

 


Adaugati un comentariu


 

*